Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ИТН обяви "окончателния списък" на министрите. Петър Илиев е предложен за МВР

110 коментара
ИТН и номинираният за премиер обявиха списъка с министрите, сн. БГНЕС

"Промени няма да има, това е окончателният списък", заяви зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, след като партията му представи състава на проектокабинета пред "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), "Демократична България" и БСП на три последователни срещи във вторник. Така стана ясно, че разговорите с трите политически сили, от които ИТН очаква подкрепа, са били само информативни. Йорданов повтори, че ИТН няма да подписва коалиционно споразумение, но не уточни дали ще има някакво писмено споразумение между партиите, които евентуално ще гласуват правителство с мандата на първата политическа сила.

Предложеното правителство се състои предимно от партийни фигури от новосъздадената политическа формация на Слави Трифонов. Повечето от тях нямат публична биография – не е известно какви позиции или каузи са защитавали. Изключенията от това правило са малко, а най-видното от тях (засега) е номиринарият за вътрешен министър Петър Илиев. Кои ще са вицепремиерите ще бъде решено на по-късен етап.

"Вчера до полунощ съм редил кабинет", заяви кандидат-премиерът Пламен Николов преди срещите във вторник и обеща да "произведе новина".

Спряганият за министър-председател Петър Илиев, който в последния момент бе сменен с Пламен Николов, е предложен за вътрешен министър. Адвокат с успешна практика и консул на офшорната зона Барбадос, Петър Илиев се оказа спорна фигура поради съмненията, че е плагитаствал части от книгата си "Компетенцията на Народното събрание" от дисертацията на друг юрист от Юридическия факултет на Софийския университет - доц. д-р Наталия Киселова. Скандалът бе вътрешноуниверитетски до миналия петък, когато се разбра, че адв. Илиев може да бъде номиниран за премиер. Той фигурираше и като правосъден министър в оттегления от Слави Трифонов проектокабинет начело с Николай Василев. Очевидно е много важен за Трифонов или пък се търси провокация, щом Илиев отново е включен в правителството, без да е публично изяснен казусът с книгата му.


Петър Илиев

Помолен за коментар по случая, Пламен Николов, който също притежава научна и образователна степен "доктор", отговори:

"Плагиатството е нещо, с което ние мислим да се борим, и то по много ефективен начин. Планираме да създадем електронна система с изкуствен интелект, която да следи абсолютно всички публикации, за да може да се правят отчисления за всички учени, които са цитирани. След като се въведе тази система ви гарантирам, че у нас плагиатството рязко ще спадне, така както в Германия и Франция".

Тошко Йорданов от ИТН се вбеси от въпроса за Петър Илиев и заяви пред репортери: "Искам някой с лицето си да застане и да каже, че г-н Петър Илиев е изплагиатствал част от книгата си. Искам да застане, за да бъде осъден от г-н Петър Илиев. Г-н Петър Илиев е готов да осъди всеки за това нещо".

Плагиатството е престъпление от частен характер, тоест производството може да стартира само по жалба на засегнатото лице, в случая на автора доц. Наталия Киселова. Това обаче не е направено, а давността на престъплението вече е изтекла. Оттук нататък по случая могат да се произнесат само етичната комисия към Софийския университет или евентуално - Висшият адвокатски съвет.

За другия ключов пост в правителството - този на финансовия министър, е предложен Пламен Данаилов. Той е завършил "Финанси" и "Счетоводство и контрол" в УНСС. Има над 20-годишен опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Бил е управител на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги. Данаилов бе депутат от партията на Слави Трифонов и в 45-ото Народно събрание. Представи се като един от най-балансираните, диалогични професионалисти във финансовия екип на ИТН, с реални познания за сектора.


Пламен Данаилов

За здравен министър е предложен известният уролог д-р Силви Кирилов. Той е депутат от ИТН в последните два парламента. Бил е директор на Агенцията по трансплантациите, както и на няколко болници - "Александровска" по времето на НДСВ, а след това и на частните МБАЛ "Доверие", "Уни Хоспитал".

За образователен министър е предложена Велислава Петрова, която в първия проектокабинет на ИТН беше номинирана за здравен министър. Петрова е учен и доктор по вирусология и имунология от университета в Кеймбридж. Старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) в Женева.

Ради Найденов отново е номиниран за министър на външните работи. Той е добре известен с дългата си дипломатическа кариера. Последно беше посланик в Швейцария. Бил е такъв и в Германия и Австрия, Беше заместник-министър на отбраната в правителството на НДСВ и ДПС в периода 2001 - 2002 г., а след това бе началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски до 2005 г. В служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г. Ради Найденов беше министър на външните работи.

Пак за спортен министър е издигнат Радостин Василев. Той беше председател на правната комисия в просъществувалия един месец 45-ти парламент. Специалист е по спортно право, занимава се процесуално представителство пред ФИФА и УЕФА.


Радостин Василев

Гроздан Караджов, бивш депутат от Реформаторския блок, е номиниран за транспортен министър. Макар да е юрист по образование, е широко познат като експерт по телекомуникациите като е специализирал бизнес мениджмънт в тази сфера в Япония. Професионалната си кариера започва във фондация "Отворено общество" като програмен координатор, главен секретар и програмен директор. В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на "Рила Сълюшънс". От 2001 до 2004 г. Гроздан Караджов е изпълнителен директор на фондация "Демокрация". Член е на управата на Центъра за икономическо развитие. Бил е депутат в 43-ото Народно събрание.

За енергиен министър е предложен Александър Николов, който в момента е заместник на служебния енергиен министър Андрей Живков. До влизането му в служебното правителство Николов не бе познат на широката общественост. При назначаването му за зам.-министър бе посочено, че притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.


Александър Николов

За министър на отбраната е предложена Теодора Генчовска, която бе номинирана за същия пост и в оттегления от ИТН първи проектокабинет с премиер Николай Василев. Тя е завършила Военната академия "Г.С. Раковски" и е работила е в Министерството на отбраната. Ако бъде одобрена, тя ще е първата жена министър на отбраната на България.

Предложен за регионален министър е координаторът на ресорната експертна група на ИТН Георги Георгиев. Той е завършил бившото Висше военно инженерно строително училище "Любен Каравелов" през 2000 г. Преподавал е там 5 години като асистент и старши асистент. Защитил е дисертационен труд в областта на управление на инвестиционни строителни проекти. Има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани със публични и частни средства, включително и такива със средства от фондовете на ЕС.


Георги Георгиев

За правосъден министър е посочен великотърновският адвокат Момчил Иванов. Той е координатор на ИТН за областта. Бил е активист на СДС и има опит като преподавател във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", пише местният вестник "Борба". Преди това няколко години е бил управител на общинското предприятие "Спортни имоти".


Момчил Иванов

Десислава Димитрова е предложена за министър на икономиката. Тя е председател на Съвета "Кръговата Икономика - Зелената Алтернатива за България" към Българската Търговско-промишлена палата, чиято цел е да подпомага зеления преход на българската икономика. Димитрова притежава фирмата "Био стопанство Лопянко", която иска да произвежда органична коприна, с последващо преработване на отпадъчните материали във висококачествени протеини и биомаса. Димитрова е гостувала в предавания на телевизията на Слави Трифонов 7/8.


Десислава Димитрова

Социалният експерт на ИТН Теодора Пенева е номинирана за министър на труда и социалната политика. Пенева има специализации по икономика и управление по отрасли – енергетика, инфраструктура и публични услуги, в СУ "Св. Климент Охридски", както и "Управление на институциите за социална работа". В Пекинския университет е завършила "Международна икономика". Притежава над 17 години практичен и управленски опит в изследванията на пазари, отрасли и сектори, както и в разработката на стратегии за развитие на дейността на фирми в Китай и за развитие на публични услуги в България. От 2017 г. работи в системата на БАН, и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии. Притежава опит в методите на измерване на енергийната бедност и оценка на различни видове политики за намаляване на енергийната бедност, общата бедност, и политики за сектор социални услуги.


Теодора Пенева

Оперният певец Георги Султанов е номиниран за министър на културата. Той има 23-годишен опит. в сферата на класическата музика и множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония. Редовен участник в музикалните фестивали: Софийски Музикални седмици, Опера Опън – Пловдив, Варненско лято, Мартенски музикални дни – Русе и др..Гастролирал е в Германия, Франция, Швейцария, Испания, Китай и др..


Георги Султанов

Сегашният държавен експерт в Министерството на околната среда и водите Силвия Бакърджиева е предложена за негов министър. Тя се е занимавала с въпросите на изменението на климата и търговията с парниковите емисии.

За земеделски министър отново е посочено името на Пламен Абровски, както в оттегления проектокабинет на Николай Василев. Абровски е юрист, завършил право в Югозападния университет, на 41 години. От самото начало е експерт по земеделска политика на партията на Слави, водач на листата за депутати в Монтана. Абровски бе дългосрочно изпратен от аграрното министерство като втори секретар в Постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел. Това се случи в първия мандат на кабинета Борисов, когато министър на земеделието бе Мирослав Найденов. В последните месеци преди да стане част от партия "Има такъв народ" бе експерт на Института по агростратегии и иновации, чийто председател е зам.-министърът на земеделието в първия кабинет на Бойко Борисов - Светлана Боянова.


Пламен Абровски

Варненецът Ивайло Кожухаров е предложен за министър на туризма. Завършил е "Икономика и организация на туризма" в Икономическия университет във Варна. По-късно взема магистратура по "Маркетинг" в УНСС. 23-годишен става управител на четиризвезден хотел, а по-късно и изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София, част от световен бранд. Съучредител е на Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.


Ивайло Кожухаров

27-годишната лекарка Антония Валентинова отново е предложена за министър без портфейл по ромските въпроси в проектокабинета на Пламен Николов. Тя е завършила Медицинския университет в София. Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и лекар-специализант "Анестезиология и интензивно лечение". Говори 4 езика.


Антония Валентинова

Ще мине ли правителството?

"Демократична България", ИБГНИ и БСП се въздържат от коментари ще подкрепят ли проектокабинета. И трите политически сили казаха, че решенията ще се вземат след обсъждане на ръководствата и парламентарните групи.

Най- несигурна изглежда подкрепа от ДБ, особено след като обединението и неговият съпредседател Христо Иванов станаха персонална мишена на атака от лидера на ИТН. В неделя Слави Трифонов обвини ДБ и Христо Иванов, че искат постове в правителството, а Иванов отвърна, че това е лъжа. Причина за конфликта е настояването на ДБ да няма влияние на ДПС върху бъдещото правителство и да има ясни гаранции за реформи, които да разградят корупционния модел.

Засега най-големи са шансовете ИТН да получи подкрепа от БСП. Така кабинетът на Трифонов можеше да мине с гласовете само на тези две партии, тъй като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща това да стане възможно, след като депутатите му да напуснат залата и свалят кворума. Новата позиция на Борисов обаче е, че 63-та депутати от ГЕРБ ще останат в залата и ще гласуват "против".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

110 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Bлaдo
  #110

  ключовият въпрос е: КАКВО толкова!?!?!! ДЪЛЖИ ЧАЛГАТА НА БАРБАДОС???, та толкова упорито го лансират тоя (със странната компенсаторна козя брадичка) и за премиер, и за вице-, и за мвр, и за доверен перач? ............................................... И отговорът на тоя въпрос ще е се окаже отговор и на други ;-) ...

 2. Мислимотор
  #109

  И е работил като счетоводител в западните фирми за по няма и година или за малко над година. Що ли? Не питам от любопитство, просто искам да знам.

 3. Мислимотор
  #108

  41-годишният Пламен Данаилов е новото предложение на "Има такъв народ" за министър на финансите. Пламен Данаилов е собственик в няколко компании - "Локус", "Файнанс Консулт", "Соф прайс консулт". Бил е председател на Камарата на независимите оценители в България от 2017 г. до октомври 2020 г. Профилът му в LinkedIn показва, че от 2005 до 2007 г. е бил финансов мениджър на Publicis Groupe в България, а от 2007 до септември 2008 - в AstraZeneca. Работил е и като главен финансов директор на КАИ Груп. = Счетоводител.

 4. Bлaдo
  #107

  изборът на плагиата триФУноф е плагиатът иЛиеф.... - закономерно...

 5. NervnaKletka
  #106

  На първата снимка цари глупашко веселие. Има само една уплашена госпожа, явно единствената адекватна, или все още не е употребила, или пък все още не я е хванало. Снимката е знакова и подсказва какъв ще е стила на "правителството". А що се отнася до министъра по ромскките въпроси - когато се създава специално ведомство, това е признание, че има проблем и признание за пълната липса на желание и способност проблема да бъде решен.

 6. Силвана Влахлийска
  #105

  Петър Илиев не може да бъде одобрен за министър, щом има връзки с офшорната зона в Барбадос, то той е потънал в далавери и укриване на доходи.

 7. ImBlack
  #104
  Отговор на коментар #97

  Естествено! Мушмороци като "конституционалиста" Дани Кирилов и Момчил Иванов не се слагат на този пост, за да правят истински реформи, а за да симулират и провалят такива.

 8. Тодор Станков
  #103

  Дори чистачката на входа да бяха предложили за премиер, с радост ще и дадем кредит на доверие. Важното е, че не са Боко и неговите сподвижници, само си ги представете в редичка - Барни Ръбъл, Лъчо Мозъка, ПКП, Деса Общата, Томата и сие. Е сега, че министъра на културата е рода на Гнаси Каракачанката е кофти, ама туй да е...всеки ден без Бойче е щастие да българчето, това е мотото на нормалния човек.

 9. Преслав
  #102

  Не знаех ,че право в СУ преди 20-на години е било по-престижно от медицина.Това е бисерът на дискусията тук !!!Балонът с претенциите на Бойкикев ще се спука и ще се разхвърчи без следа ...

 10. ImBlack
  #101
  Отговор на коментар #99

  Бойко Тиквеники по-добре да наблегне пак на нещо 4х4, че както е надебелял, кон няма да го издържи. От цяла Европа ще му се нахвърлят защитници на животните, че измъчва нещастното добиче.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.