ИТН обявява проектокабинета си пред три партии във вторник

ИТН обявява проектокабинета си пред три партии във вторник

За разлика от кандидат-премиера, когото кри до последно, "Има такъв народ" ще запознае всички партии в парламента без ДПС и ГЕРБ със състава на своя проектокабинет. Това ще се случи във вторник.

Първоначалният план на ИТН беше съставът на правителството също да бъде пазен в тайна и да се разбере едва при обявяването му в пленарната зала, непосредствено преди гласуването. Този замисъл се провали, след като партията на Трифонов все пак е разбрала, че проучвателният мандат е приключил успешно по смисъла на чл. 99, ал. 4 от Конституцията, когато кандидатът, на когото е възложен, представи пред президента състав на Министерския съвет.

В тази ситуация зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов съобщи, че политическото ръководство на партията е изпратило покани за срещи до три парламентарни групи. Съобщението завършва с думите:"Всичко трябва да е открито и пред очите на обществеността" – принцип, който ИТН не приложи при избора на най-важната фигура, тази на министър-председателя.

Ръководството на ИТН ще оповести имената и структурата на предлаганото правителство в три поредни срещи на 3 август: с "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБТНИ), с "Демократична България" и накрая – с БСП.

За конкретните часове на срещите медиите научиха от поканените партии.

Адв. Николай Хаджигенов публикува поканата до групата на ИБГНИ. Това предизвика реакции в социалните мрежи заради грешките, които са допуснати в иначе краткия текст.

От БСП потвърдиха, че утре в 17.00 часа ще се срещнат в зала "Изток" на Народното събрание с кандидата за премиер Пламен Николов, който ще ги запознае с проектокабинета.

"Продължаваме да твърдим, че трябва да има редовно правителство и работещ парламент. Очаквам утре да видя хората в проектокабинета на ИТН. Ако от партията на Слави Трифонов желаят да получат нашия конкретен отговор, това трябва да стане в най-кратко време", коментира пред БНР червеният депутат Иван Иванов.

От БСП желаят споразумение с ИТН като условие за подкрепа на проекта им за правителство. "Трябва да има при всички положения. В противен случай всичко това, което беше изговорено, дискутирано, сложено на масата като приоритети, ще остане във въздуха", каза Иван Иванов.

До момента БСП дава обещаващи сигнали за разговорите си с ИТН, в пълен контраст с конфликта между партията на Трифонов и ДБ и ИБГНИ. Основният проблем е, че настояването на ДБ и ИБГНИ да се изключи всякакво влияние на ДПС върху бъдещото правителство и да е сигурно, че то няма да възпроизведе корупицонния модел, срещу който протестираха гражданите. Двете партии настояват това да се гарантира чрез състава и програмата на кабинета, както и писмено споразумение между подкрепящите го партии, за да е ясно какво мнозинство стои зад управлението. В отговор Слави Трифонов и хората му обвиняват ДБ и по-конкретно съпредседателя му Христо Иванов, че иска постове.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" приветства намерението на ИТН да запознае със състава на проектокабинета двете т.нар. протестни партии и БСП, заяви пред БНР депутатът Арман Бабикян. Той обаче потвърди, че за да подкрепи правителство, формацията ще държи да има и писмено споразумение с партията на Слави Трифонов.

Лидерът на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов подчерта, че ако изобщо бъде потърсена подкрепата им по някакъв сериозен начин, партиите от коалицията и парламентарната група ще оценят предложения състав на правителството, програмните заявки и очертаващото се парламентарно мнозинство и колективно ще вземат решение за последващите си действия в интерес на страната и избирателите.
В отговор на твърденията на Слави Трифонов, че макар да отричат, ДБ искат постове, Христо Иванов заяви: "Който твърди, че ДБ е искала парчето от баницата - лъже и лъже според собствените си примитивни представи за разпределяне на дялово участие във властта и партийни проекти". 

Христо Иванов потвърди, че отидат на утрешната среща:

"Получихме писмото, за което благодарим... Нещата продължават по технологичния ред, който е зададен от Конституцията и Правилника на парламента и политическата логика. Когато получим пълната информация за нагласите, намеренията, плановете и персоналния състав на кабинета, коалицията ни ще вземе решение за това как да се отнесем към предложения проектокабинет. Очаквам да видим ориентация и пътна карта за това как ще се предостави информация, как си представят политическия диалог оттук-нататък".

Засега няма изгледи "Демократична България" да подкрепи кабинета, същото важи и за ИБГНИ. Сигналите от БСП са, че са готови да подкрепят правителството, независимо от състава му, въпреки да настояват за споразумение, каквото хората на шоумена да отказват да подпишат.

Преди малко повече от две седмици зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че партията няма да внася проектокабинета в пленарна зала, ако няма предварителна подкрепа на ДБ и ИБГНИ. Изглежда обаче сега тази позиция се е променила.

"По-логично е гласовете да дойдат от БСП. Другите две партии, за които се твърди, че са на протеста, се надявам поне едната да си застане зад думите и да гласува за приоритетите, които заедно уточнихме", каза Йорданов в събота пред бТВ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна съобщи преди дни, че трябва да се направи правителство и ГЕРБ ще съдейства за това с падащ парламентарен кворум, защото "при трети избори ще е по-трудно". 
"63-ма депутати сме ГЕРБ-СДС. Ако трябва, когато гласуват правителство, да излизат за половин час, да намалят кворума, да си изберат правителство и да си понесат отговорността", заяви Борисов. 

Ако 63-та депутати на Бойко Борисов напуснат залата, вътре ще останат 177 народни представители и ИТН (65 депутати) и БСП (36 депутати) ще могат сами да изберат правителството с мнозинство от 101 гласа. Практически на ИТН и БСП постигнат мнозинство дори при 200 депутати в залата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?