ИТН представя кандидатите си за министри на срещи с три партии

Несериозно е изборите да бъдат заплаха и аргумент за натиск, каза Арман Бабикян

ИТН представя кандидатите си за министри на срещи с три партии

Във вторник "Има такъв народ" ще представи структурата и състава на проектокабинета си на три от останалите формации в парламента.

Първата среща ще бъде с "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), следващата – с "Демократична България" (ДБ). Последни ще са разговорите с БСП, с която разговорите за евентуална подкрепа вървят най-гладко.

И трите формации настояват ако подкрепят правителство на ИТН, това да стане след подписване на документ с приоритетите на бъдещото управление. Засега обаче хората на шоумена Слави Трифонов изглежда нямат намерение да подписват подобни документи.

След напрежението от миналата седмица ДБ и ИБГНИ влизат на срещите по-скоро с нагласата да не подкрепят кабинета. Въпреки това двете формации ще вземат окончателното си решение, след като видят министрите. БСП изглежда готова да даде подкрепа, но формалното решение отново ще дойде след представянето на проекта за кабинет.

Нагласите преди срещите

Часове преди началото на срещите съпредседателят на "Зелено движение" (част от "Демократична България") Владислав Панев подчерта, че "с поведението на много хора в последните дни се отдалечаваме от това ДБ да подкрепи ИТН".

"Не очаквам г-н Николов да има кой знае колко важна роля във вземането на решения за бъдещето на България, дори ако бъде избран", каза той пред БНР. Според него решенията ще се вземат от "един кукловод, който от дивана диктува решенията на ИТН".

"Виждаме в последните седмици че егото е на макс от страна на доста представители на политически групи в България и това ще трябва да го преглътнем. Тези стени, които изграждаме, ще трябва да се опитваме да ги съборим", добави Панев. и подчерта, че ДБ ще подкрепи бъдещ кабинет на ИТН само при "ясни ангажименти за реформи оттук нататък".

Според Панев ролята на ДБ в последните седмици е "сравнително лесна" – да прецени потенциала на бъдещото управление.

"Слави Трифонов е доста несистемен играч, така че е много трудно да влезем в неговите обувки и в обувките на неговите избиратели. От ИТН се опитват да търсят някаква координация и колаборация. Ако продължаваме с демонстрациите от последните дни, не само от тяхна страна, много трудно ще се намери такъв консенсус", посочи Панев.

Според него ролята на ДБ в последните седмици е "сравнително лесна" – да прецени потенциала на бъдещото управление.

"Логично е поканата на "Има такъв народ" за среща да е добронамерена. Натискът не е добър начин за водене на разговор. Натискът е добър начин за разваляне на отношения и не мисля, че това е нормалният подход", каза Арман Бабикян от ИБГНИ пред Нова тв. Той определи като глупав аргументът, че ако не бъде подкрепено решение или предложение на ИТН, ще се отиде на нови избори.

"Въпросът е какво се променя, след като се правят избори. Изборите да бъдат заплаха и аргумент за натиск - моля ви се, това е несериозна работа. Ако някой е решил, че по този начин получава резултат, аз ще ви кажа какъв може да е той, след като се води толкова ербап разговор на тема: "Внимавайте, защото". Има партии, които отдавна са във властта и доста са се обогатили от присъствието си в нея - дори и по законен начин. Те могат да правят и десет пъти избори. Има и други - протестни, като нас, които ходят на избори с джобните си пари. И така, като отидеш няколко пъти - джобните много отдавна са свършили. Идва въпросът кой иска да изтощи партиите на протеста, за да останат само старите богати и дебели, вкоренени в статуквото партии", попита Бабикян.

Той подчерта, че от ИБГНИ може да не подкрепят правителство на ИТН, ако в него има хора, които не харесват и смятат, че не биха се справили с дадена работа. "Другото, което би ни демотивирало, е липсата на писмено споразумение, в което ясно са записани ограничителните червени линии, а те се наричат ГЕРБ и ДПС, към които не бива да се пристъпва от изпълнителната власт", добави Бабикян.

Предисторията

Междувременно в рамките на два дни бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коренно промени мнението си. В съобта обяви, че ще изкара депутатите си от залата, за да мине кабинета и без подкрепата на ИБГНИ и ДБ, а в понеделник – че ГЕРБ ще е в пленарната зала и ще гласува против.

Очаква се на сегашните срещи, на които не са поканени единствено ГЕРБ и ДПС, да присъства и номинацията на ИТН за премиер – Пламен Николов, който получи първия проучвателен мандат от президента Румен Радев в петък.

Това е вторият проектокабинет, който предлагат от ИТН. Първият бе начело с бившия вицепремиер и министър от правителствата на Сакскобургготски и Тройната коалиция Николай Василев. Той беше предложен от Слави Трифонов в деня след провеждането на предсрочните парламентарни избори, още преди да се известни крайните резултати от тях. "Демократична България" и коалицията около Манолова отказаха да подкрепят правителството, а по-късно Трифонов оттегли проектокабинета.

Сегашните срещи идват на фона на напрежение между ИТН от една страна и ДБ и ИБГНИ от друга. Миналата седмица съпредседателят на ДБ Христо Иванов и Мая Манолова от ИБГНИ поискаха гаранции, че ДПС ще остане извън властта, както и писмено споразумение. Двамата изразиха и подкрепата си за тримата служебни министри Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков.

От ИТН се хванаха само за министрите и разкритикуваха двете формации, че се отмятат от думите си, че не искат постове. Последва и разменя на реплики между лидерите на двете формации. Трифонов обвини ДБ, че се интересуват от постове, въпреки че са четвърта сила. Според него те се правят на по-важни, отколкото са. А Иванов отрече това и заяви, че никога не са искали постове и тяхната единствена цел е разграждане на модела на Сараите.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?