ИТН с нова декларация срещу "тиранията" на мерките

ИТН с нова декларация срещу "тиранията" на мерките

"Има такъв народ" отново излезе в петък с декларация срещу противоепидемичните мерки на здравното министерство, които дават стимули за обекти с ваксинирани, преболедували и тествани служители и клиенти.

От парламентарната трибуна депутатът Андрей Чорбанов призова здравният министър Стойчо Кацаров за отмяна на мерките, които давали основание на редица ръководители да правят интерпретации. От партията на Слави Трифонов вече излязоха с подобна декларация и през миналата седмица и настояха за отмяна на мерките, но Кацаров обясни, че става въпрос за стимули, а не за ограничения и че на практика нищо не се променя за обектите, които не желаят да работят по този начин. Т.е. те могат да продължат да работят на 50% капацитет, а ако изпълняват изискванията за здравни сертификати – на 100%.

"През последните седмици се наблюдава ръст на позитивните с коронавирус в България, което повдига много въпроси по отношение на мерките, необходими за адекватното посрещане на настъпващата здравна и икономическа криза. Докато се отделят средства за лекарства, подготовка на болници и медицинските екипи са резонна посока за сериозни усилия, то някои решенияна здравните власти будят тревога.

Последната заповед на министър Кацаров, която съдържа поощрителни насоки даде възможност на много ведомствени и административни ръководители да предприемат лични мерки, базирани на заповедта на министъра. Става дума както за организирането на държавни структури, но и на държавни организации", се казва в декларацията на най-голямата парламентарна група.

Според ИТН "изключително притеснителна" е заповедтта на ректора на Медицинския университет в Пловдив, оказваща дискриминационни условия по отношение на студенти със здравен сертификат за коронавирус, спрямо такива без такъв. "Това ще доведе до изключително лошу условия за провеждане на учебния процес за втората група в сравнение с техните колеги, осигурили си под някаква форма нужния документ", се посочва в декларацията.

"Това ще се отрази пагубно на уменията и познанията на бъдещите лекари, фармацевти и стоматолози. Нещо повече, чуват се идеи от подобен характер и други университети да поставят под унизителни условия студенти, приети при равноправни условия и плащащи същите такси.

Непрекъснато получаваме сигнали и протести от студенти, оказващи се в дискриминираната група. Не по-малко притеснителни са информациите, касаещи препоръките на здравните власти за мерките в училищата. Обявени бяха и няколко открити писма от учителски колективи и родители, които протестираха срещу носенето на маски от малките деца, както и срещу открит и директен натиск за силово ваксиниране на хора прекарали заболяването.

Обръщам се към здравния министър с откровена молба. Г-н министър, моля отменете заповедта, даваща основание на редица ръководители да правят интерпретации на противоепидемичните мерки. И ще завърша със сентенция разпространявана през последните дни.

Когато се касае за ограничаването на движение на болни хора, потенциални разпространители на заболяването, това се нарича карантина. Когато бъдат ограничавани правата на здрави, активни хора, без никакви показания, но с подозрителната презумпцуия за евентуално заразоносителство, това се нарича тирания.", казват още от ИТН.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?