ИТН се обяви срещу привилегиите за ваксинирани в противоепидемичните мерки

Здравният министър: Изумен съм! Даваме стимули, а не налагаме ограничения

Андрей Чорбанов

Групата на "Има такъв народ" се обяви срещу привилегиите за ваксинирани и преболедували в новите провитоепидемични мерки на здравното министерство. В своя декларация ИТН настоява "за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения", но същевременно не предлага нищо като алтернатива.

Мерките, които важат от днес, предвиждат действащото ограничение за работа на 50% от капацитета за редица обекти като заведения, театри, кина, фитнеси, да не важи ако персоналът им е ваксиниран или преболедувал и са създали пропускателен режим със здравни сертификати. Т.е. клиентите да са също ваксинирани, преболедували или с отрицателен PCR. Тогава може да се работи на пълен капацитет. Ако тези условия не са изпълнени, въпросните търговски обекти трябва да работят на 50% от капацитета си – изискване, което и досега беше в сила, но масово не се спазва.

По-късно здравният министър Стойчо Кацаров изрази изумлението си от интерпретациите относно мерките, защото МЗ не налага ограничения, а дава стимули. Той заяви, че МЗ прави всичко възможно да отложи затягането на мерките, затова засега се въздържа от намаляване на капацитета на закритите обекти.

ИТН: Отмяна на дискриминационните ограничения!

Според ИТН, обаче, това е дискриминационно. Реакцията им не е неочаквана предвид дезинформационната пропаганда, която телевизията на Слави Трифонов провежда в последната година, подкопавайки доверието към ваксините, PCR изследванията, противоепидемичните мерки и рисковете от вируса въобще.

"Обезпокоени сме, че вече година и 8 месеца няма трайно и ефективно решение на кризата с Covid-19. Важно е обаче да имаме предвид, че наред със здравния проблем, не бива да неглижираме и социалния и икономически ефект, който се стоварва с особена тежест върху няколко конкретни сектора като хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и редица други, свързани с тях", се казва в декларацията, прочетена от депутата Андрей Чорбанов, който е микробиолог в БАН.

"Указанията, които се дават по отношение на изисквания за ваксинация или преболедували за работещите в редица обществени сектори, както и достъпът до тези обекти само от ваксинирани и доказано с документ преболедували и с доказан PCR тест, противоречи на основни права на гражданите в т.ч. правото им на труд и до свободен достъп до обществените обекти", се допълва в нея.

Подобни мерки обаче са в основата на европейската концепция за цифров здравен сертификат и се прилагат в редица европейски страни. Юристи и правозащитни организации също вече се произнесоха, че подобни изисквания са допустими, когато целят защита на общественото здраве.

Според ИТН, обаче, като реакция на заповедта на здравния министър масово работещи са подали своята молба за напускане пред работодателите като резултат от указания им натиск. "Това ще доведе до огромни бъдещи проблеми, които ще са вследствие на трайна невъзможност за възстановяване на тези сектори поради липса не просто на подготвен, а въобще на персонал", се казва в позицията.

"След няколкото последователни локдауна, сме на път трайно да загубим голяма част от хората, които въобще имат желание да работят в тези сектори.

Настояваме за отмяна на всякакви дискриминационни ограничения, които разделят обществото на ваксинирани и неваксинирани, лишавайки последните от основни техни права. Разчитайте на мъдростта и интелекта на хората, а не се опитвайте да ги плашите и принуждавате, пренебрегвайки правото на личен избор", казват от ИТН.

Кацаров: Няма ограничения, има стимули

По-късно здравният министър Стойчо Кацаров изрази изумлението си от интерпретациите на ИТН и призова да не се търси повод за протест там където няма.

"Аз съм изумен от реакцията на някои политици и общественици. Хора, преди да говорите – четете, моля ви се. Всички мероприятия на закрито и досега се провеждат при режим 50% от капацитета. Това не се променя. Дадох възможност да работят на 100% тези, които досега работеха на 50%. И ако желаят могат да продължат да работят на 50%, защото това не се променя", заяви Кацаров.

Той призова който не е съгласен с това положение да му пише и може да върне стария ред всички да работят на 50% и никой на 100%.

Кацаров каза, че властите правят всичко възможно да отложат максимално затягането на мерките без да вредят на хората. По думите му засега не се налага намаляване на капацитета на търговските обекти от 50% на 30%, въпреки, че това е залегнало в плана за справяне с епидемията. Към намаляване на капацитета щяло да се премине, ако епидемичната ситуация го изисква, а преценката ще я направят експерти.

"Това говорене вреди на всички"

"Засега твърдя, че се справяме добре, но ако така ще водим диалога и политическите сили ще наричат черното бяло и бялото черно и различни общественици ще си търсят повод да протестират там където няма, няма да се получи нищо. Моля всички да бъдат отговорни. Говорейки по този начин вредят на целия процес и на всички", каза Кацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?