ИТН ще обяви новия си проектокабинет след консултации за подкрепа (обновена)

Партията на Слави и ДПС - на двата полюса

ИТН ще обяви новия си проектокабинет след консултации за подкрепа (обновена)

Обрат в позицията на "Има такъв народ" - преди да представят новото си предложение за правителство с техен мандат, ще проведат консултации с формациите, от които очакват подкрепа. Това съобщи депутатът Ивайло Вълчев след заседание на парламентарната група във вторник.

Миналата седмица ИТН оттеглиха кандидатурата на Николай Василев за премиер и обещаха нов поректокабинет след острите реакции на "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме" (ИБНИ), че зад предложението на Слави Трифонов стои ДПС. Хората на Трифонов обаче настояха, че няма да водят консултации с ДБ и ИБНИ, защото не са в коалиция. Допуснаха да има разговори по програмата на бъдещия кабинет, но не и за постове.

Ден преди откриването на новия парламент ИТН даде заявка за по- голяма прозрачност и готовност за диалог с потенциалните си партньори.

"Нещата, които трябва да се обявяват в парламента, ще ги обявяваме в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще ги научат първо те в разговор с тях, така, както изисква тази професионална диалогичност. Няма да използвам фразата, че сме си направили необходимите изводи, но всяка информация, която трябва да бъде комуникирана с останалите, ще бъде комуникирана там, където ѝ е мястото и там, където първо заинтересованите ще я чуят. Мисля, че в последните дни показахме с всичките си думи и действия, че абсолютно осъзнаваме това, което лежи на нашите плещи", информира Вълчев.

"Вие (медиите - бел.ред) бяхте несъгласни с тона, които зададохме. Затова сега ние ще комуникираме по начина, който е изискуем в случая и ще комуникираме наистина първо с хората, които първи трябва да научат", каза още Ивайло Вълчев.

Според него разговорите с другите формации в парламента едва ли ще са в сряда, когато е по-скоро "церемониален" ден, но ще се разберат кога ще се случат.

"Едноличните решения са недопустими"

"Еднолични решения в такава държава като България са недопустими. Ние не сме Турция на Ердоган. Трябва да има разговор и диалог. Предните ни ходове бяха медийна стратегия, тя сработи добре, видимо обаче гражданите така разпределиха вота, че е невъзможно само един политически субект да състави самостоятелно управление", каза по-късно Филип Станев от ИТН пред бТВ.

Така и не се изясни в резултат на чие решение Трифонов прочете по партийната си телевизия списък на правителството и негови приоритети. Никога не е съобщавано за форум на ИТН, на който да е обсъждан този въпрос, да не говорим, че представените от Трифонов приоритети, допълнени впоследствие от Николай Василев, се разминават драстично със самата икономическа програма на ИТН.

Станев коментира още, за първи път от 12 година насам е рухнал митът, че "Борисов е непобедим, че той мачкал, сега вече не е така".

"Ние сме длъжни да съставим кабинет, който да покаже, че е възможно да се работи по други начин в България", каза още Станев.

По думите му ИТН не иска да води разговори за постове, защото заради "личните суети и желания на конкретни политически субекти се стига до разводи и караници".

"Да не гледаме на държавата като на баница. Не може да слагаш напред личната си амбиция", каза Филип Станев.

"Ние смятаме, че ДПС заедно с ГЕРБ в неформално съглашателство извървяха този път, който ни доведе до тук", добави той.

ДПС и ИТН – на двата полюса

Станев отрече да има връзка между ИТН и ДПС:

"Има толкова връзка, колкото между белите мечки и пингвините. Както знаете те живеят на различни континенти. Не желаем да работим с такива политически субекти като ДПС".

"Слави не прочете цялата програма"

Относно 11-те приоритета, представени от Слави Трифонов при обявяването на проектокабинета му начело с Николай Василев, Филип Станев поясни, това били само основни точки: "Това, което прочете Слави Трифонов, не е цялата програма, за Бога. Това бяха основни, базисни неща".

"Ние желаем прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт, да се смени нейният статут. Прокуратурата трябва да има функция на изпълнителна власт, да бъде независима институция с изпълнителни функции", посочи той.

И увери, че програмите на ИТН и ДБ по отношение на съдебната система до голяма степен се припокриват.

"Фигурите на главните прокурори те могат да имат своите проблемни личностни характеристики, но проблемът не е в персоните, а в начина, по който е структурирано това звено. Не може да е несменяем 7 години главният прокурор", добави Станев.

И едно извинение, "защото аз съм мъж, а тя е дама"

Избраният за депутат сценарист от шоуто на Слави поднесе извинение за своя реплика по адрес на Ива Николова от сайта "Пик", произнесена на пресконференцията на ИТН миналата седмица. Тогава той коментира: "Аз ще си позволя да ви кажа само, че ви благодаря, вие сте остър журналист, много сте красива, много сте артистична, освен всичко останало. Наблюдавах внимателно вашето лице. Така е - където се е намесила природата и медицината е безпомощна".

От ефира на бТВ Станев заяви, че се извинява за тези думи, защото "аз съм мъж, а тя е дама и изрекох тези думи публично".

Депутатът от ИТН обаче подчерта, че не може да нарече Николова журналист:

"През годините тази госпожа направи така, че самата тя, като персона, да се отдалечи от обективността на журналистиката".

Станев подчерта, че вижда двойни стандарти, защото "Пик" многократно са наричали Слави Трифонов "мазен чалгар", сценаристите на шоуто му - "некадърни халтураджии", Христо Иванов - "Пинокио", а Мая Манолова – "сестра галевица".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?