ИТН увеличава преднината си пред ГЕРБ

ИТН увеличава преднината си пред ГЕРБ

"Има такъв народ" увеличава преднината си пред ГЕРБ, показват данните на ЦИК след обработка на 99.95% от изборните протоколи.

ИТН получава 24.07% от гласовете, а ГЕРБ – 23.52%. Така дистанцията между тях вече е 0.55% при 0.22% преди ден. Това най-вероятно ще доведе до разместване на мандатите и "Има такъв народ" ще открадне едно депутско място от ГЕРБ.

Неофициални изчисления показват, че ИТН би имала 65 депутати, а ГЕРБ – 63. "Има такъв народ" има близо 15 000 гласа повече от ГЕРБ-СДС.

Третото място е за "БСП за България" с 13.4%, а четвъртото е за "Демократична България" с 12,63%. Третата позиция за ДПС с 10.71%, а последната формация с място в парламента е "Изправи се! Мутри вън!" с 5.01% от гласовете.

По-рано през деня ЦИК отговори на нападките на ГЕРБ, че вотът в чужбина е опорочен заради забавянето в обявяването на резултатите.

"Днес сме втори ден след изборите. По закон трябва 4 дни след изборния ден да бъдат обявени резултатите, никога досега не е имало толкова бърза обработка на резултати", каза говорителят на ЦИК Росица Матева.

По думите ѝ книжата в София област и Шумен не дошли достатъчно бързо, за да бъде извършено повторното им въвеждане в системата.

"Няма забавяне в чужбина, няма забавяне и за обявяване на резултатите, тъй като в момента, в който сме готови да обявим резултата от гласуването, те ще бъдат публикувани като сто процента", каза за БНТ говорителят на ЦИК Росица Матева.

ЦИК уверява, че ще обяви официалните резултати в срок, а с тях и мандатите за следващия парламент.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?