ИТН заговори за общи приоритети с БСП и ДПС (видео)

Радев: ДПС би могло да е много полезно; Христо Иванов: Би ни притеснило, ако остане в крайната конфигурация

Тошко Йорданов и Румен Радев, сн. БГНЕС

Зам.-председателят на "Има такъв народ" (ИТН) Тошко Йорданов допусна общи приоритети за работа с БСП и ДПС и видя добри шансове за съставянето на кабинет с първия мандат.

Консултациите при президента Румен Радев бяха бойкотирани от ГЕРБ/СДС, но всички останали партии казаха, че са готови на диалог за формирането на правителство с първия мандат на партията на Слави Трифонов.

Ключов момент е отношението към ДПС.

Бъдещото управление освен от т.нар. протестни партии се нуждае от подкрепата на депутати от ДПС или БСП.

Според президента Румен Радев от БСП зависи постигането на устойчиво парламентарно мнозинство, но според него и ДПС може да е полезно с опита си.

"По основните приоритети, които ние имаме, и които президентът смята за важни, нямаме разминавания. Говоря за "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!", до голяма степен БСП и, колкото и да е странно, по някои неща и ДПС", каза Йорданов след консултациите при държавния глава Румен Радев в петък.

"Нещата са едни и същи за всички, независимо от отделните политически акценти. И ако стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет, са добри", добави той.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова определи от своя страна като добър знак поканата на ИТН за диалог.

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов каза обаче, "че би ни притеснило, ако ДПС остане в крайната конфигурация".

Правителство може и без нас, каза Иванов.

На подобна позиция е и обединението около Мая Манолова. 

"Готови сме и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС", посочиха от  "Изправи се БГ! Ние идваме!". 

По време на срещата си с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, Радев посочи, че партията може да бъде много полезна, защото е "с традиции в парламентаризма, в диалога и в търсене на приемливия консенсус.

Според Карадайъ от "историческа важност в момента е съставянето на правителство с ясни приоритети и срокове за изпълнение".

Обнадежден съм от това, което виждам днес до момента от консултациите с другите парламентарно представени партии, че начинът на търсене на решение за съставяне на кабинет е друг, каза Радев.

По-късно в петък "Има такъв народ" започна преговорите за съставяне на кабинет. Партията на Слави Трифоново ще разговаря с всички без ГЕРБ/СДС.

ИТН не изключва и нови предсрочни избори

"Ако успеем да стъпим на нещата, които ни обединяват, шансовете да има кабинет са добри. Ако не успеем, няма да има. Срокове не мога да кажа, не съм врачка, за да говоря напред. Факт е, че започват консултации още днес. Според това как ще протекат, ще стане ясно дали ще има предсрочни избори или ще има кабинет", коментира Тошко Йорданов.

Той отново каза, че партията му няма да влиза в коалиция.

"Ще проведем разговор и ще изложим нашите виждания кои са приоритетите пред страната! Ако другите партии сметнат, че те покриват техните приоритети до някаква степен, ще преценят дали да подкрепят кабинета, или не. Това е", допълни Йорданов.

Радев призова за диалог

В началото на разговора с представителите на ИТН Радев ги поздрави с изборната победа, но им напомни и за голямата отговорност, която следва от нея.

"Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен, и във вътрешен план. Парламентът и правителството имат да решават важни задачи, Всички обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Формулата е ясна - средства срещу реформа. Всички чакат актуализация на бюджета, тя ще бъде внесена другата седмица", каза Радев.

Той приветства ИТН, че този път подхождат по различен начин и са се отворили за диалог.

"Важно е как вие виждате инструментите за такъв, така че за се търсят общите точки по отношение на цели и приоритети, на компромис в името на гражданите.Мога да си позволя да не бързам с мандата, защото от диалогът ви с партиите зависи колко устойчив ще е", добави президентът.

"Аз очаквам този път да бъдат изчерпани всички опции - това, което на предишните консултации, с разиграването на мандатите, не бе постигнато. Приветствам подхода, който избирате, но нека не бързаме с формулата: "нямаме обща визия, нямаме общи приоритети, отиваме на предсрочни избори", каза Румен Радев.

"Нека тезата - отиваме на предсрочни избори, засега да я оставим на заден план", призова Радев.

"Наясно сме, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът да работи. От друга страна, искрено се надяваме, че останалите партии, с изключение на ГЕРБ, с които няма да имаме контакти под никаква форма, да надскочат някои свои партийни цели, защото ние сме различни субекти – всеки от нас има различни приоритети и понякога те се разминават", допълниТошко Йорданов.

Президентът отбеляза обаче, че не иска кабинет на всяка цена.

"Президентът не е и не може да бъде архитект на една управляваща коалиция, най-малко поради обстоятелството, че това не влиза в моите правомощия по Конституция и аз не искам по никакъв начин да замесвам президентската институция в този процес. Това е отговорност на Народното събрание и на политическите партии. Но настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички опции на диалога, на търсене на консенсус около интересите на България, така че да намерим едно разумно решение. Едва тогава да говорим за предсрочни избори", заяви Румен Радев.

БСП е готова да предложи правителство

Корнелия Нинова коментира, че ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат и получи от президента третия, ще се опита да състави правителство.

"Различното от миналия път е, че от "Има такъв народ" преосмислят позицията си и искат диалог… Българските граждани могат да разчитат от страна на БСП за разум с цел съставяне на редовен кабинет", отбеляза още тя.

"Предстои да работим усилено върху това, което вие винаги сте заявявали – разграждане на порочния управленски модел, справяне с корупцията, решаването на социалните проблеми, тежкото разделение в доходите и неравенството", каза Нинова.

"България е изправена пред сериозни предизвикателства както в резултат на COVID кризата, така и икономическите, и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, добре е, че служебният кабинет е подготвил вариант. За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид нарастващите цени на основни стоки и услуги. Този път трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт", допълни тя.

"Демократична България" е готова и на коалиция, и да даде подкрепа

"Демократична България" (ДБ) ще участва активно в разговорите с "Има такъв народ". Фокусът е първият мандат и се радвам, че ни предстоят разговори", каза Христо Иванов в началото на консултациите при президента Румен Радев.

По думите му от ДБ са готови да дадат своя принос дали като коалиционен партньор или участник, който да дава подкрепа отстрани. Не изключват и възможността да бъдат опозиция.

"Първият мандат се падна на ИТН. На този етап разговор за персони няма да стои, важното е как да формираме трайна парламентарна конфигурация", каза Христо Иванов.

"Българският избирател ни даде сложна задача за решаване и тя съответства на сложния момент. Народът не даде на никой самостоятелна възможност да управлява. Той ни показа с по-ниската избирателна активност, че очаква ние да поемем цялата отговорност, а не до безкрай да връщаме топката", посочи Христо Иванов.

'Ние можем да бъдем и опозиция. Дори добронамерена опозиция. Не на всяка цена ще дадем подкрепа, защото нашата подкрепа не е наша, а тя е на избирателите. Много внимателно ще дадем подкрепата си и то само за нещо, което може да върви напред", добави той.

ДПС: По-важна е програмата

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че "по-важното е каква програма ще се изпълнява".

И след изборите неведнъж сме заявявали, че сме за възстановяване на демокрацията и нормалността в политиката, за диалог за национални приоритети и за програма за ускорено икономическо развитие на страната, каза Карадайъ.

"Изборните резултати вече за втори път – и през април, и през юли, показват, че суверенът иска на база диалог да се случват нещата. Ние уважаваме волята на суверена и се съобразяваме с това. В това НС може би най-важното е, че има основа за диалог, защото, ако продължава политиката на противопоставяне, разделение и омраза, провалът е гарантиран", добави той.

По думите му "възстановяването на нормалността минава през диалога".

"Демокрацията е в криза днес. Възстановяването на демокрацията не може да се случи чрез недемократичнти методи и инструменти. Демонтажът на порочния модел не може да се случи със същия модел", каза Карадайъ след консултациите при президента Румен Радев.

"Изправи се БГ! Ние идваме!": Без ДПС!

Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" предупреди, че коалицията няма да подкрепи правителство, в което са замесени ГЕРБ или ДПС.

Аргументите ни за това са, че през последните години заради уговорки и коалиции с тези партии, България се превърна в една от най-бедните държави, посочи тя.

Бихме подкрепили правителство на партиите на промяната като "Демократична България“ и ИТН, каза Манолов и допълни, че не са кандидати за постове в новия кабинет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?