Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ИТН защити програмата и личността на оттегления премиер. Не каза кой е новият, но предупреди с избори (видео)

124 коментара
Николай Василев, Тошко Йорданов и Филип Станев

Първата в историята на "Има такъв народ" (ИТН) пресконференция се превърна в акция по изчистване на имиджа на оттегления им кандидат-премиер Николай Василев, възприеман като продукт на ДПС. В отсъствието на лидера Слави Трифонов, заместникът му Тошко Йорданов през цялото време приканваше медиите да питат Василев за връзката му с ДПС, каквито внушения отправяли "Демократична България". На Василев бе дадена думата да представи пространно програмата си за балансиран бюджет и цялостно управление на финансите. В същото време не бе даден отговор на въпроса кой ще е новият премиер, излъчен от ИТН, кои ще са новите министри и дали правителството пак ще бъде обявено по партийната телевизия или в парламента.

От ИТН казаха, че ако не получат подкрепа от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", партията на Слави Трифонов няма да внесе кабинет за гласуване в парламента.

Не стана докрай ясно дали програмата на Николай Василев остава валидна като програма и на ревизирания проектокабинет, който ще излъчи ИТН. Тошко Йорданов и Филип Станев ту казваха, че си имат собствена програма на ИТН и свой финансово-икономически екип, но в същото време дадоха да се разбере, че стоят зад програмата на Василев и не са съгласни с политиката на служебното правителство в областта на финансите, защото тя водела към дефицит.

Не бе даден отговор на въпроса кога ИТН са избрали Николай Василев за премиер и са поканили министри, след като правителството бе обявено от Слави Трифонов на 12 юли сутринта, веднага след изборите. Самият Василев вметна как се сприятелил с ИТН през "последните два" месеца.

Тошко Йорданов и Филип Станев се овъртяха в противоречия, опитвайки се да обяснят как няма да водят разговори с "Демократична България" и "Изправи се!Мутри вън!" за новия състав на проектокабинета, защото отговорността е само на ИТН. От друга страна, оттеглили първоначалното си правителство, защото разбрали, че то няма да бъде подкрепено от ДБ и ИСМВ, а ИТН все така не иска подкрепа от ГЕРБ, БСП или ДПС, макар да е ясно, че без такава няма как да бъде гласувано правителство.

Затова сега хората на Трифонов ще водят консултации за политики с ДБ и ИСМВ в парламента, но "съставът е наша отговорност", подчерта многократно Йорданов.

"Ако сметнат, че мислим в една посока, ще ни подкрепят", добави той.

Тошко Йорданов каза, че ИТН ще предложи вариант за кабинет "съвсем скоро..., когато му дойде времето" и коментира, че отговорността е на ДБ и ИСМВ дали ще го подкрепят.

"Ако предложеният от нас нов кабинет не бъде гласуван, отиваме на избори.. В момента не преговаряме с никого. Дали е правителство на малцинството или коалиционно правителство на малцинство, е все едно. Ние решихме да поемем отговорност", посочи Тошко Йорданов.

"Ако не получим подкрепа за този кабинет от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", те имат пълната свобода, ако мандатът отиде при тях, да се договорят с Карадайъ, с Нинова и с Бойко Борисов", добави той.

Филип Станев каза от своя страна, че партията му няма да влиза в разговори за постове.

"Кандидатът за премиер ще е професионалист, експерт", посочи той, без да конкретизира.

Тошко Йорданов каза обаче, че в бъдещия кабинет няма да има хора, свързани с НДСВ или Тройната коалиция, какъвто е профилът на Николай Василев и още двама от министрите в първия проектобинет.

ИТН не харесва служебното правителство, защото, според Тошко Йорданов, в него имало хора на ДПС. Той отказа да посочи кои точно и уточни, че имал такова "усещане".

"Практически не е възможно да се смени Гешев"

"Що се отнася до сегашния главен прокурор, трябва да се подхожда спрямо това, което може да се направи. Ако някой ви каже, че влизайки в Парламента ще смени Гешев с друг – лъже. Просто лъже, защото практически не е възможно. Това е дълъг процес, който върви през промяна на състава на ВСС. В момента законът е такъв, че това е невъзможно", каза Йорданов.

Според него това, което може да бъде направено, е да бъде "премахната желязната хватка на Гешев върху прокуратурата". Той добави, че прокуратурата трябва да бъде променена , а Иван Гешев не се ползва с доверието на никого, освен може би с това на ДПС и ГЕРБ

"Прокуратурата може да бъде извадена от състава на съдебната власт. Ако прокуратурата бъде освободена от хватката на Шапката, има достатъчно прокурори, които биха си вършили работата. В момента вие сте наясно, че всеки един от тях, ако тръгне да разследва нещо, което главният прокурор не иска, бива стопирано на мига, а съответният провинил се, отива на командировка някъде в провинцията за 6 месеца", каза още зам.-председателят на ИТН. 

Николай Василев: Не съм зависим от ДПС

Николай Василев многократно отрече да е продукт на ДПС и задкулисието.

"Не се обиждам, а се гордея, че съм бил част от НДСВ. Обиждаме обаче критиката, че съм продукт на ДПС, тъй като съм бил част от тройната коалиция. Аз съм единственият човек, който навремето е уволнил Делян Пеевски", каза той.

Кой формира кабинета на Слави

В отговор на въпрос Николай Василев каза, че кабинетът е бил подбран съвместно от него, Слави Трифонов и "Има такъв народ". Не е имало намеса на никакви посолства, в това число и американското, заяви той в отговор на Ива Николова от "Пик", с която периодично влизаха в разправии, включително защото Николова и Илияна Беновска отново бяха в конкуренция коя първа да задава въпроси.

"В момента Слави Трифонов е на работа. Той работи в телевизия 7/8", каза Тошко Йорданов на въпрос къде е лидерът на партията.

Приятелски огън от "Демократична България"

Николай Василев се оплака, че е получил много критики отдясно, които приема като "приятелски огън". Подобна теза изложи и Тошко Йорданов.

"Разочарован съм, че получих най-много атаки от десния сектор. Определял съм се като десен реформаторски икономист и съм много по-голям реформатор от много десни политици. Бях готов да отстоявам ценностите на десните партии – западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода за медиите, свобода за бизнеса - независимо кой ще управлява, хората не трябва да се страхуват, че ще им отнемат бизнеса. Привърженик съм на парламентарната република", отбеляза Николай Василев.

"Учуден съм, че за "Демократична България" сме по-голям враг от ГЕРБ", посочи Тошко Йорданов.

Щяхме да намалим данъците

"Благодаря на партия ИТН и лично на Слави Трифонов за голямото доверие. През последните 2 месеца имах възможност да опозная по-близо и Слави, и членовете на ръководството. В този кабинет освен мен, друг няма нищо общо с НДСВ. Имах възможност да опозная от близо другите 17 кандидати за министри, това са страхотни хора, надявам се, че за повечето от тях този проект не е завършил. Това щеше да е най-модерният и реформаторски кабинет в българския преход, ако бяхме получили подкрепа. Щяхме да предложим професионално и честно управление и щеше да е правителство с ДНК на бъдещето", добави Василев.

Той съобщи, че е планирал намаляване на данъците, включително единна ставка за ДДС от 20 на 18%.

Василев каза, че е щял да предложи и бюджет без дефицит, тъй като България се плъзга по дългова спирала.

Той се определи като "най-големият бюджетен ястреб".

Василев каза, че е негова идеята за приватизация на Българската банка за развитие и е готов да я защитава.

ИТН се е разбрала с Кирил Петков, но не и с Асен Василев

Тошко Йорсанов каза, че служебният финансов министър Асен Василев първо е било предложено да стане министър на екологията, а след това била отправена друга покана - за вицепремиер по европейските фондове. Другите двама поканени са били Кирил Петков (министър на икономиката) и Николай Денков (МОН). И тримата отказаха.

"Да ви кажа, че и на мен ми паднаха задръжките, тъй като те се разприказваха, а имахме джентълменска уговорка да не се говори – господин Асен Василев каза, че най-важното за него е да се спрат мръсните пари и той иска да се занимава с това. Ние се съгласихме напълно. Трябва мотивиран човек да прави това. Дори му предложихме на пряко подчинение разследването – да извадим Комисията от ДАНС и да му я сложим на пряко подчинение – като вицепремиер. В нито едно от интервютата си обаче не каза, че сме коментирали това, нито каза, че предложението е било за вицепрмиер", каза още Йорданов.

Василев оцени високо работата им, но уточни, че е имал сериозни различия с тях, включително влизането в Еврозоната.

"С Кирил Петков и Николай Денков нямахме никакъв проблем. Проблемът бе, че те се държат по детски начин – ако някой откаже, и тримата отпадат. В случая Асен Василев е отказал", обясни Тошко Йорданов.

На въпрос дали отново ИТН би поканила служебните министър, Йорданов отговори: "Не знам, ще видим, но ние имаме сериозни разминавания по финансовата политика."

Астронавтите остават приоритет

Николай Василев коментира и приоритета правителство му да изпрати космонавти, включително и представител на Северна Македония.

"Според мен България има квалифицирани млади хора и заслужава да има астронавти", каза той.

"Представете си колко сме оскотяли щом една мечта предизвиква подобна реакция", посочи Тошко Йорданов.

Как се стигна до тук?

Това е първата пресконференция на партията от създаването ѝ. Дори самото учредително събрание на партията бе закрито за медиите. Тогава телефоните на делегатите бяха събрани, а самите те не казаха и дума пред събралите се журналисти.

В четвъртък Слави Трифонов оттегли номинацията на Николай Василев за министър-председател и обяви, че ще ревизира предложения състав на правителство.

Това стана три дни след като съобщи от ефира на партийната си телевизия, че няма да преговаря с никого за коалиция и поема отговорността със самостоятелно правителство, оглавявано от Николай Василев, бивш вицепремиер и министър от правителството на Симеон Саксокбургготски (НДСВ -ДПС) и Тройната коалиция (БСП-НДСВ-ДПС).

Поведението му и избора на Василев за премиер не бе посрещнато добре от "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се! Мутри вън" (ИСМВ). Три дни по-късно дойде и развитието – шоуменът размисли.

Трифонов защити Николай Василев- нарече го "достоен човек", а не "проводник на ДПС". Той обаче оттегля кандидатурата му, за да не се стигне до нови избори и защото много по-важно било да се ""изчегърта" моделът ГЕРБ".

На този фон президентът Румен Радев свика Народното събрание на 21 юли.

"Искам да поздравя "Има такъв народ" с изборната победа. Това, което направиха вчера беше да отворят вратата към диалог, към намиране на консенсус относно проблемите", каза Радев.

Макар и да остана встрани от протестите миналата година, "Има такъв народ" бе възприемана като съюзник на другите две партии на протеста – ДБ и ИСМВ, тъй като застъпваше същите послания и риторика. И така до 12 юли, когато след втори избори за три месеца ИТН стана първа политическа сила с 65 депутати.

Тогава Трифонов обяви правителството си, чийто състав и приоритети силно напомнят модела на Сарая, срещу който се бунтуват гражданите.

Ако Трифонов беше съобщил преди изборите правителството и приоритетите си, никога нямаше да получи гласовете, с които осъмна на 12 юли. Дни преди вота Трифонов заяви пред френския в. "Монд", че "столът, който заема Гешев, му твърде голям".

В представените на 12 юли задачи на проектокабинета на ИТН обаче въобще не фигурираше реформа, свързана с фигурата на главния прокурор. Но пък имаше такива като приватизация на ББР – нещо, което пряко обслужва интересите на най-големите кредитополучатели на тази банка като Делян Пеевски, братя Домусчиеви, Румен Гайтански -Вълка и пр.

Не е ясно какво правителство в крайна сметка ще предложи ИТН. Доверието към тази партия вече е силно подкопано и оттук нататък ще се търсят много по-ясни гаранции, че не е инженернигов проект на Сараите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

124 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. SILENCE
  #124

  медиапул, мутрите на чалгаря ще ви издънят, независимо дали пак ще махнете коментара ...

 2. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #123
 3. полк. Дрангов
  #122

  Искахте машини, искахте ЦИК на зелените чорапи,искахте секции в Тимбокту, искахте Бойко Рашков. Сега доволни ли сте или ще "РИВЕТЕ"

 4. полк. Дрангов
  #121

  Уважаеми колеги, не забравяйте, че ИТН СПЕЧЕЛИ изборите! Камилчетата с 5% и 10% нямат думата!

 5. Solar Power
  #120

  Единственото работещо за България е: итн/герб/дб ! На другите избори няма да подкрепя ДБ ако Мая общата участва !

 6. eagle_eye
  #119

  Никакъв проблем нямам с идеята за нови избори. Тенденцията очертана на 11.07 и 04.04 е позитивна. Новите избори само биха я задълбочили. Единствено партиите на статуквото могат да бъдат уплашени от нови избори. Като нищо ще подкрепят всеки кабинет на ИТН за да ограничат маргинализирането си.

 7. Мазен Кумунис
  #118

  Има Такъвпрост Народ Народ, който гласува за: Мутрите на Мая Розовосините отпадъци Чалгарите на Славуца ;)

 8. аз ще кажа
  #117

  ИТН са пълна ИЗБОРНА ИЗМАМА. Предлагат премиер от НДСВ, бил 8 години в управлението и много близък до ДПС. Това ли е новото? Толкова ли от цяла България няма някой друг експерт, та да допираме до стария, морално провален експерт на НДСВ? УЖАС и СРАМ.

 9. Филка Русофилка
  #116

  ИТН нямa дa ce кoнcултиpa зa пpaвитeлcтвo c кoмунoиднo-фaшизoиднитe мeтeжници, кoитo ce paзcмъpдяxa пo Ники Вacилeв „кaтo гpaдинcки кeнeф, зaлян c мaя зa xляб“ (Ивaн Cтaмбoлoв-Cулa), щoтo нe ги cмятa зa cъюзници. Ники oтгoвopи пepфeктнo нa пoмияpcкитe „въпpocи“. Нaй-дoбpe e дa ги изнeнaдaт cъc cъщия пpeмиep и пpaвитeлcтвo. Тoвa мaй нe пacвa нa кoнцeпциятa нa гoлф-coциoлoжкитe идeoлoзи зa пpeизбиpaнe нa xибpидeнтa. Пъpвaн „Мaлкият Paйчeв“ paздpaзнeнo зaплaши ИТН c гoлeмия клeвeтничecки пoтeнциaл нa мeтeжницитe (бoгaтия им apceнaл oт „тopбички билa“ дo т.н.) зa бъpзo cpивaнe имиджa им.:)

 10. Nikola Nikolov
  #115

  Моето откровено впечатление от изявата на ИТН , на днешната пресконференция , е МНОГО ДОБРО!! Не мога да не си го призная , въпреки че не го очаквах , а напротив - мислех си , че ще се орезилят , както при повечето си публични изяви . Въпреки всичко , днес стоя на позицията си - НОВИ ИЗБОРИ !!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.