Ицо Папата осъден за изнудването на ексшефа на "Гражданска защита"

СГС оправда лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев и даде условна присъда на третия подсъдим

Христо Върбанов и Цветелин Кънчев. Снимка: БГНЕС

На 6 години затвор, 5000 лева глоба и конфискация на една четвърт от имуществото  бе осъден в сряда самопровъзгласилия се за шеф на Върховното мешере и вуйчо на фолк певеца Азис – Христо Върбанов, по-известен като Ицо Папата.

Софийският градски съд (СГС) го призна за виновен по обвинение, че заедно Димо Димитров са изнудвали бившият шеф на "Гражданска защита" ген. Никола Николов за 150 000 евро.

Вторият подсъдим получи 3-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок и 2000 лева глоба. Двамата трябва да платят на генерала и 312 000 лева обезщетение.

Лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев – Дон Цеци обаче бе оправдан. За него прокуратурата твърдеше, че е изиграл ролята на гарант и посредник в осъществяването на схемата, като е трябвало да убеди потърпевшия, че ромските босове имат информация, с която могат да го злепоставят.

Тримата бяха задържани и обвинени в края на 2009 г. В жалбата си ген. Николов бе посочил, че след като предал 150 000 евро, но атаките срещу него не престанали, каквато била предварителната договорка. Започнал да получава анонимни обаждания и SMS-и със заплахи, чрез които бил призован да плати и останалите пари. Тогава той бе решил да се обърне към МВР.

Още в началото на разследването градският прокурор на София Кокинов отбеляза като интересен въпроса откъде Николов е намерил 150-те хиляди евро, които е дал на изнудвачите, и защо е подал сигнал в полицията, след като е платил парите, но това така и не се изясни.

Обичайните заподозрени

Това съвсем не бхяа първите проблеми на Цветелин Кънчев със закона. През 2000 г. той бе осъден ефективно на 6 г. затвор за побой и отвличане. Изтърпя около две години от наказанието си, след което бе помилван от тогавашния вицепрезидент Ангел Марин, на когото бившият държавен глава Георги Първанов прехвърли правомощията си за амнистия и даване на българско гражданство.

Христо Върбанов – Папата пък многократно е регистриран за различни престъпления - нанасяне на телесна повреда, хулиганство, закана за убийство. Оцеля и в два атентата, насочени срещу него. Вторият бе през февруари 2009 г., а първият – две години по-рано. През последните две години Папата се превърна от подсъдим по делото за изнудване на бившия шеф на "Гражданска защита" ген. Николов в едва ли не щатен свидетел на прокуратурата по знакови дела.

Той първо даде показания по мегаделото "Килърите", след като случайно бе разпознал задържания за няколко опита за убийства Георги Петков-Дачи като човека, който стрелял и срещу него през февруари 2009 г. След това Ицо Папата свидетелства и срещу дългогодишния си враг, също ромски барон, Станчо Владов. .

В началото на тази година благодарение на неговите показания зад решетките попаднаха Любомир Илиев-Къдравия и братята Георги и Васил Горанови. Тримата бяха обвинени заедно с Кирил Рашков-Цар Киро в подготовката на убийствата на Олег Янев от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Цветелин Кънчев-Дон Цеци и на самия Христо Върбанов. Къдравия бе обвинен персонално и, че подстрекавал грузинеца Константин Копреашвили да убие Папата срещу сумата от 100 000 евро.

Това разследване обаче зацикли още в началото, след като СГС освободи от ареста братята Горанови, тъй като прие, че срещу тях не са събрани никакви уличаващи данни. Илиев обаче остана по-дълго в ареста, тъй като разследващите разполагат с показанията на няколко анонимни и явни свидетели, че той лично е поръчал на грузинеца Копреашвили да убие Ицо Папата.

Официалният мотив за убийството на Цветелин Кънчев според разследващите са негови политически разногласия с първия братовчед на Къдравия-Илия Илиев, лидер на ромската партия ДРОМ. Причината за покушението на прокурор Янев била работата му по няколко разследвания.

След арестите Върбанов и Кънчев коментираха на няколко пъти, че не виждат никаква реална причина да бъдат "поръчани" от обвиняемите, като Папата убедено обяви, че е разбрал за цялата схема от медиите. По време на съдебните заседания по искането за мерки обаче, от прокуратурата изтъкнаха, че Папата е разбрал за плановете им лично от наетия да го убие грузинец.

Досега разследванията, основаващи се на показанията на Папата срещу Станчо Владов, Къдравия и братята Горанови, не са стигнали до съда. Междувременно обаче Върбанов бе задържан и обвинен заедно с дъщеря си по сигнал, че са сформирали банда за рекет, подаден точно от Владов.

Двамат с Къдравия обвиняват Папата, че той от години се занимава с фабрикуване на дела, чрез даването на лъжливи показания, за да изнудва за пари конкурентите си. Всеизвестен факт е, че фамилиите на Върбанов и Владов са в дългогодишна вражда.

Споделяне

Още по темата

Още от България