Ива Митева: Добре е третият мандат да отиде при ИБГНИ. Ако има избори, да са 2 в 1 (видео)

Парламентът ще актуализира бюджета по график, но е добре да свърши и още работа

Ива Митева: Добре е третият мандат да отиде при ИБГНИ. Ако има избори, да са 2 в 1 (видео)

Средата на септември е най-късният срок, в който депутатите да насрочат дата за президентските избори, която ще е през ноември. Това стана ясно от изявление на председателя на парламента Ива Митева (ИТН), според която е добре Народното събрание да свърши някаква работа, да актуализира бюджета и да разгледа внесените законопроекти. Това означава, че или трябва да се формира редовно правителство, или партията, която получи третия мандат, да го забави.

Партията, на която президентът ще връчи третия мандат, няма срок, в който да го реализира, каза Ива Митева пред репортери в Разград, където бе на посещение в понеделник.

"Затова се надявам да се проведат дебати, дискусии по отношение на третия мандат, поне такива са заявките", коментира тя.

По конституция държавният глава може сам да избере на коя партия да възложи съставяне на кабинет с третия мандат. Румен Радев има четири опции – БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", като ДПС е нереалистичен вариант, а към момента изглежда, че "конкуренцията" е между БСП и ИБГНИ.

Ива Митева изрази мнение, че ще е по-добре да го получи "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Може би ако го получи най-малката партия, повече гласове би консолидирала около себе си, предвид заявките на "Демократична България". Притеснява ме, че ако го получи БСП, не знам как би реагирала ДБ, предвид това, което заявяват в публичното пространство. Затова ми се струва, че най-малката парламентарна група има най-големите шансове да успее да направи кабинет".

На въпрос дали ИТН са склонни на компромиси, за да има кабинет с третия мандат, Митева отговори, че тя самата не е участва в тези преговори. Партията ѝ обаче категорично отказва да участва в разговори за съставяне на кабинет с третия мандат, след като ДБ и ИБГНИ отказаха да подкрепят предолженото от ИТН правителство.

Ива Митева даде да се разбере, че самата тя би искала да има кабинет.

"Много хора очакват да се случи нещо, защото прекалено дълго страната ни се люшка в една или друга посока, като че ли на мен ми се иска нещо да стане. Друг е въпросът колко дълго би издържало. Наистина, много фрагментиран е парламентът. Въпросът, който всички си задават е, дали и следващият няма да е толкова фрагментиран. Това, което искахме да покажем с нашата заявка, когато казахме, че ще правим само ние правителство, сами, беше, че искаме наистина промяна. Не искаме лица, които са участвали, които са били в управлението, да бъдат отново – може би това беше заявката с лицата, които излязоха и с мандата, който беше връчен на Пламен Николов", коментира Митева.

"Има достатъчно закони внесени в парламента и ми се иска да успее, трябва нещо да направи парламентът", каза председателката му.

"Правителство на всяка цена също не е най-удачният вариант", продължи тя и допълни, че партията ѝ "Има такъв народ" не иска правителството да е заложник на задкулисия, както е било преди.

Към средата на септември трябва да имаме насрочена дата за президентските избори, каза Митева. Ако не се случи редовно правителство, президентът от своя страна няма друг изход, освен да разпусне Народното събрание и да назначи парламентарни избори, въпросът е дали ще са в един и същи ден с президентските.

Президентът Румен Радев вече изказа резерви към избори 2 в 1, тъй като, по думите му, това е срещу "философията на българския конституционен модел"

Според Ива Митева, обаче, от гледна точка на икономии, а и на избирателна активност, е по-добре изборите са в 2 в 1, ако се стигне до нов предсрочен парламентарен вот.

Тя разясни, че НС ще проведе консултации с ЦИК.

"Помолила ЦИК да присъстват на председателския съвет в сряда, да видим какво се случва, да се прецени може ли машините да превключат бюлетините, ще забави ли това изборният процес, ще са нужни ли още машини", посочи Митева.

Преди това тя каза, че актуализацията на бюджета се обсъжда сериозно и ще мине на първо и второ гласуване по график.

"Друг е въпросът дали бюджетът ще бъде приет с тези параметри, с които е внесен, защото както ние, така и колегите от "Демократична България" и БСП, имат обструкции по отношение на отделни параметри", коментира тя. Затова министрите са изготвили и актуализирана картина, на Консултативния съвет при президента са представили нова информация и нови данни, така че всичко ще бъде взето предвид, като се работи усилено по този въпрос, допълни Митева.

Преизчисляването на пенсиите също трябва да се случи, но категорично не по начина, по който е внесен от БСП, смята Митева Митева. Според нея при преизчисляването всички пенсионери трябва да получат увеличение, а не само определен брой от тях.

Председателят на парламента изтъкна, че това, което не приема, е популизмът: "Да, много е хубаво да се обещават много пари, но трябва да се вижда реалната картина" . Затова призивът и молбата ѝ към политиците - и към парламента, и към президента, и към Министерския съвет, е да се спре с популизма и да започне да се говори за реалните действия, които трябва да се извършат.

Според нея парламентът е започнал да работи добре, има обединение около някакви параметри, затова е обнадеждена, че актуализацията ще се случи.

Ива Митева бе на неофициално посещение в Разград и ще се срещне с млади хора, които са ѝ писали. Тя обеща по-често да идва в Разград, защото иска да помогне на града.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?