Ива Митева има качества да оглави правителство, според ген. Атанасов

Нови избори не са добър вариант, без значение дали са 2 в 1

Ива Митева има качества да оглави правителство, според ген. Атанасов

Председателят на парламента Ива Митева (ИТН) има качествата да стане министър-председател, заяви съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов в понеделник. "Има такъв народ" нека предложат кандидат за министър-председател – ако може, да не е същият, предложен миналия път (Пламен Николов от ИТН -бел.ред.), този човек няма капацитета за тази позиция. Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство", коментира ген. Атанасов пред бТВ.

По думите му в такъв формат могат да бъдат обсъдени и вариантите за министри. Според него служебният министър Янаки Стоилов (БСП) изненадал с твърдата си позиция да извършване на необходимата съдебна реформа. Затова председателят на ДСБ смята, че е разумно президентът Румен Радев да направи още един кръг от консултации с парламентарното представените партии.

Партиите в парламента извън ГЕРБ и ДПС да се съберат, да решат на какви отстъпки са съгласни и с мандата на "Изправи се БГ! Ние идваме!" да се направи правителство, каза съпредседателят на ДБ.

Той повтори, че в случая има едно главно условие: "Ако има съгласие и основно ако ИТН се върнат на масата за преговори – без техните гласове правителство, независещо от ГЕРБ и ДПС не може да бъде направено".

"Утре ДБ ще направи серия от заседания на нашите органи, парламентарната група ще обсъди нашия план, ние ще заемем проактивна позиция, за да търсим изход от политическата криза", каза ген. Атанасов.

В същото време той отбеляза, че "има конкретни факти, които говорят за координация между ИТН и ДПС", например решението на бюджетна комисия да се задвижи процедурата по избор на нов шеф на БНБ.

"Готови сме да направим всичко, за да отговорим на очакванията на българските избиратели да има правителство, но не сме готови да подкрепим правителство, което ще зависи от ГЕРБ или от ДПС", изтъкна Атанас Атанасов.

Заради това и той призова Слави Трифонов и "отговорните хора" в ИТН да осмислят цялата ситуация, ако мислят добро на държавата.

Според ген. Атанасов повторни избори – без значение дали са 2 в 1, или на различна дата от президентските, не са добър вариант: "Ще разфокусираме вниманието на хората, избирателите ще се чудят кого да слушат и с кои послания да се занимават".

Междувременно Ива Митева също изрази мнение, че е по-добре президентът да връчи третия мандат на най-малката парламентарна партия - "Изправи се БГ! Ние идваме!", тъй като тя има най-голям шанс да намери подкрепа за правителство.

Митева изрази мнение, че е добре парламентът да работи, а не да се разпуска и че лично според нея е добре да се направи правителство, макар и не на всяка цена. На пресконференция в Разград тя бе питана дали партията ѝ ИТН е склонна на компромиси, за да има кабинет, на което Митева отговори, че тя самата не участва в тези преговори.

Нейното мнение е, че ако има предсрочни избори, е по-добре да са 2 в 1 – президентски и парламентарни заедно, но предстои среща с ЦИК, на която да се обсъди какви са вариантите и проблемите и в единия, и в другия вариант.

По конституция държавният глава може сам да избере на коя партия да възложи съставяне на кабинет с третия мандат. Към момента изглежда, че "конкуренцията" е между БСП и ИБГНИ.

Мая Манолова: Президентът да инициира консултации за третия мандат

Поведението на "Има такъв народ" и БСП за нас е необяснимо, коментира председателят на групата на ИБГНИ Мая Манолова. Съвпадането на три кризи ще е огромен проблем за народа, за фирмите, за домакинства, така че е време за лидерство, заяви тя. След като политическите лидери не са готови, призовавам президентът Радев да инициира консултации преди връчването на третия мандат, за да не бъде изгубено ценно време. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" потвърждаваме, че сме готови за разговори и ще положим всички усилия за сформиране на правителство, декларира Манолова.

За нас няма значение коя ще е политическата формация, която ще инициира разговори, просто не трябва да бъде загубен нито един ден, но след като и ИТН и БСП отказват, призовавам президентът да ги инициира, настоя тя.

Нинова: Подобни пазарлъци са противоконституционни

От "Позитано" 20 отхвърлиха предложението на Манолова трите протестни партии и БСП да се съберат и да решат помежду си на коя от партиите да връчи президентът третия мандат, да изработят приоритети за бъдещо управление и да се консултират за състава на Министерския съвет.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да се спрат предварителните договорки и опитите да се каже на президента на кого да връчи мандат. Освен всичко друго, подобни пазарлъци са и противоконституционни, защото засягат правомощията на президента, каза тя и декларира: "Няма как да бъдем част от това".

Нейното алтернативно предложение е тази седмица партиите да се разберат за актуализация на бюджета. По думите ѝ това може да е тест и за мнозинство за евентуално правителство.

"Мнозинство по актуализация на бюджета ще е добър знак, че можем да постигнем и мнозинство за правителство", заяви Нинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България