Ива Митева: Не ме спрягайте за премиер

Ива Митева: Не ме спрягайте за премиер

Председателят на парламента и депутат от ИТН Ива Митева призова да не я спрягат за премиер, след като представители на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ) допуснаха тя да бъде номинирана за ръководител на проектоправителство с третия мандат.

"Смятам, че човек трябва да си тежи на мястото. Че трябва да е там, където е най-добре подготвен. И смятам, че един човек не може да усвои и да обикаля всички постове в държавата. Не съм разговаряла с никого направил предложението, това си е изцяло тяхно предложение, моля, не ме спрягайте за този пост", призова Митева в сряда.

По-рано тази седмица съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов изненадващо заяви, че Ива Митева има качества да оглави правителство. Същото повтори и депутатът от ИБГНИ Николай Хаджигенов. Накрая шефът на парламентарната група на ИБГНИ Мая Манолова, която очаква да получи последния трети мандат за съставяне на кабинет, предложи "Има такъв народ" да излъчи и премиера, и основните министри. Тя обаче подчерта, че това трябва да стане в хода на преговори, "без доминация на силата, без еднолично налагане и с ясни приоритети".

Проблемът обаче е, че ИТН отказват да подкрепят кабинет с третия мандат, след като предложеното от тях правителство се провали. Към момента не се водят и разговори. Петък е срокът, в който президентът трябва да връчи третия и последен мандат за правителство. Другият кандидат за мандата е БСП, но ДБ вече казаха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на тази партия.

Нежеланието на ИТН да участват в разговори за последния мандат практически обрича държавата на нови избори.

Самата Ива Митева коментира преди дни в Разград, че би искала парламентът да работи и че обществото очаква да има редовно правителство. Допълни обаче, че тя самата не участва в такива разговори.

Преди ден зам.-председателят на групата на ИТН в парламента Ивайло Вълчев обяви, че няма промяна в позицията на партията, а тя е че няма да подкрепи правителство с третия мандат. Станислав Балабанов, който също е от партията на Слави Трифонов, припомни, че преди няколко дни именно от ИБГНИ нарекоха Митева "болонка".

"Ива Митева е прекрасен професионалист, вие изхождате от думите на други политически лидери, които се опитват да играят ролята на умиротворители, а самите те бяха в основата въобще да се стига до трети мандат", каза във вторник Балабанов, цитиран от БТА.

По-рано този месец Ива Митева каза, че е разколебана от политиката и може дори да не се кандидатира отново за народен представител.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?