Ива Митева от ИТН стана "доктор" със защита на смесената избирателна система

Чистият мажоритарен вот създава неравновесие, установи изследователката

Ива Митева

Ива Митева, председателката на 45-ото Народно събрание, което работи по-малко от месец, придоби във вторник образователната и научна степен "доктор" от Института за държавата и правото на БАН с дисертация за въвеждането на смесена избирателна система. Митева е политик от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН), която си поставя за основна цел да промени радикално избирателната система чрез въвеждане на чисто мажоритарен вот в два тура.

Като част от научния си труд Митева е разработила проектозакон за промяна на Изборния кодекс, според който една трета от депутатите се избират мажоритарно, а останалите две трети – пропорционално, с кандидатски листи и преференция. Според авторката този вариант може "да запази партийното многообразие, представителността в Народното събрание и да осигури търсената от избирателите възможност за гласуване за личности, на които имат доверие".

В дисертацията се твърди, че е "време за нова изборна система, която да внесе повече истина и справедливост при избирането на народните представители".

Чрез научното си изследване Ива Митева е установила, че въвеждането на чиста мажоритарна система, за каквато настоява ИТН и за която на национален референдум през 2016 г. гласуваха 2 509 955 български граждани, "създава неравновесие между подадените гласове и получените мандати".

Практическата реализация на резултатите от референдума бе основното обещание на партията на Слави Трифонов преди вота на 4 април, но влизайки в Народното събрание въобще не внесе такъв законопроект с аргумента, че за целта трябва да се изчака "сигурен и спокоен парламент".

Митева предлага функционално смесена изборна система с 80 народни представители, избрани по мажоритарен принцип в 80 едномандатни изборни района с абсолютно мнозинство на два тура, и 160 народни представители, избрани по пропорционален принцип с кандидатски листи в 8 регионални многомандатни изборни района с преференциално гласуване. Според изследователката тази система би била "оптимална и е добра стъпка към персонификация на избора с минимизиране на загубата на неоползотворените гласове".

Авторката е стигнала до извода, че смесената изборна система най-добре съчетава достойнствата на мажоритарната и пропорционалната система, тъй като въвежда силен мажоритарен вот, но при запазване на политическия плурализъм и принципа на пропорционалност.

Според Митева "нежеланието да се гласува е своеобразен протест срещу прилаганата пропорционална изборна система, заниженото качество на кандидатите в кандидатските листи и партийната подредба, която не позволява първият в листата, дори и при изразена преференция, да бъде изместен".

Освен конкретни предложения за промени в Изборния кодекс, Митева предлага и методика за определяне на резултатите от гласуването и разпределяне на пропорционалните мандати при избори за народни представители, както и за определяне границите на изборните райони, с подробен числов пример.

Председател на научното жури, присъдило докторската степен, бе проф. Ганета Минкова, а членове и рецензенти бяха проф. Емилия Друмена, проф. Пламен Киров, проф. Екатерина Михайлова и доц. Наталия Киселова.

Научен ръководител на Митева е проф. Емилия Друмева, която е действащ секретар на президента Румен Радев по правни въпроси. В становището си тя е написала, че дисертацията има "редица научни приноси със значима практическа приложност". Според Друмева дисертацията "представлява стабилна основа и едновременно с това захранва перспективи и предложения de lege ferenda".

Конституционалистът проф. Пламен Киров е дал висока оценка за научния труд на Митева, който според него би бил "полезно четиво" не само за изследователи в сферата на конституционното право, но и за хора, активно занимаващи се с политическа дейност.

Проф. Екатерина Михайлова уточни, че трудът е минал вътрешна защита през есента на 2020 г. преди авторът да влезе в политиката, като обяви за приноси и анализа, и законопроекта.

Според доц. Наталия Киселова, цитирана от Dnevnik.bg, Изборният кодекс не трябва да се поправя, а трябва да се напише изцяло нов, затова Митева трябва да работи в тази посока.

Споделяне

Още по темата

Още от България