Ива Стоянова си тръгва от Нова тв с братята Домусчиеви

Ива Стоянова си тръгва от Нова тв с братята Домусчиеви

Управителят на Нова тв Ива Стоянова си е тръгнала от компанията заедно с братята Домусчиеви и вече не е част от екипа на телевизията. Това съобщиха от "Нова Броудкастинг Груп".

Преди ден Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пусна сделките за продажбата на Нова тв и на вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски. Така "Юнайтед Груп", която вече притежава "Българската телекомуникационна компания" и търговската ѝ марка "Виваком", купува от "Адванс Медия Груп" на братята Кирил и Георги Домусчиеви медийната група, а от "Интръст" на Пеевски – издателят на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Политика" и великотърновския "Борба".

Откакто започна продажбата на телевизията, неофициално се говореше, че и Ива Стоянова ще си тръгне от нея. В прессъобщението на "Нова Броудкастинг Груп" е представено, че тя сама е взела решението.

"Станах управител на "Нова Броудкастинг Груп" след покана от досегашните собственици Кирил и Георги Домусчиеви и смятам, че е редно и достойно да се оттегля заедно с тях. Благодаря им за доверието, както и за приноса им за развитието на групата. Щастлива съм, че в момента медията е абсолютен лидер на пазара и по гледаемост, и по приходи. Работих с изключително мотивиран екип от професионалисти, които вярвам, че ще постигат още по-големи успехи и им ги пожелавам от сърце", казва Стоянова.

Ива Стоянова бе водеща фигура в свързваната с Пеевски "Канал 3", която в края на миналата година бе купена от Нова тв. Официално Стоянова притежаваше 90% дял от "Ти Ви медия проджект", която се водеше собственик на "Канал 3" преди телевизията да стане част от "Бест Съксес Сървисис" през февруари 2020 г. В момента "Канал 3" минава през поредна трансформация. През 2015 г. за "Канал 3" в антимонополната комисия беше подадено искане за концентрация от "Нова българска медийна група" (тогава собственост поравно на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева). КЗК бързо одобри сделката, която обаче не беше финализирана и през следващите четири години неин официален собственик беше свързваната с Любомир Минчев "Медийна инвестиционна организация".

Кариерата на Ива Стоянова започва във вестниците "Народен спорт" и "Седем дни спорт". Следват длъжности на различни йерархични нива в телевизиите София Кабел, Би Би Ти (придобита през 2009 г. от Ирена Кръстева - майката на Пеевски) и ТВ7. Тя беше водещ и репортер в ТВ7, където заедно с шефа на телевизията Николай Бареков бе водеща на сутрешния блок на канала – "Бодилник". По това време телевизията бе издържана от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, а съдържанието на телевизията бе в пълен синхрон с медиите на Пеевски.

Нова тв стана собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви през 2019 г. Оттогава медията се раздели с редица журналисти. Разследващият екип, в който бяха Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, бе принуден да напусне през 2019 година.

Доста преди тях от телевизията си тръгна продуцентът Дарина Сарелска, която бе обвинена от журналиста Васил Иванов, че му спирала разследвания. В момента Иванов отново е част от екипа на Нова.

С телевизията се разделиха водещата Лора Крумова и режисьорът и автор на колажи Валдес Радев. Отстранена беше и Силва Зурлева, която участваше в самото създаване на телевизията от края на миналия век и загина на Нова година при нелеп инцидент. Оставки от Нова телевизия подадоха и няколко от продуцентите и водещите лица като Цветомир Семов, Диана Димова, Марина Цекова и Елена Гюрова. Уволнен от спортния сайт "Гонг" бе Николай Александров, което доведе до напускането на целия екип, създал предаването и сайта. Прекратен бе и договорът на изпълнителния директор на "Нет инфо" Христо Христов, който потвърди, че върху журналисти от групата се оказва натиск. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?