Ивайло Калфин: Назначенията на ВСС без конкурс са безобразие

Ивайло Калфин: Назначенията на ВСС без конкурс са безобразие

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин заяви в четвъртък в Русе, че е изключително възмутен от действията на Висшия съдебен съвет в сряда, когато съветът без конкурс назначи 85 души в системата на правораздаването.

“Докато Оли Рен говореше на пресконференция в Министерския съвет как едни от най-важните въпроси, които очакват от нас в съдебната система, са да няма назначения без конкурс и да се прави случайно разпределение на делата, в същия този ден Висшият съдебен съвет назначи 85 души без конкурс. Защото така изтълкуваха закона и той им го позволявал”, каза вицепремиерът.

“Може и да им го позволява законът, продължи той. “Обаче ето един пример как всички институции действително трябва да работят, не да се промъкват в последния момент. Защото това нещо ще влезе в доклада и после ще се чудим защо е така”.

“И ние ще разправяме, че имаме доброто желание, те ще казват, вие имате желанието, приели сте закона, но ето, вижте, какво се случва”, каза още Калфин и определи действията на ВСС като безобразни.  

“Може да е изключително обосновано, законосъобразно, но е безобразие. Защото точно в момента, в който ни казват, това не трябва да правите, ние го правим”, заключи възмутен вицепремиерът.

Той посочи, че в съдебната система на Русе в момента работят 36 семейства. “Как тогава ще има независими съдилища?”, запита вицепремиерът.

Калфин подчерта, че не става дума за работата на едно или друго министерство, а за манталитет и за начина, по който у нас си представяме обществото. “Точно с манталитета имаме трудности и няма за какво да се сърдим на лошите констатации в мониторинговия доклад”, каза Калфин.

Министърът обясни още, че в плана за действие на правителството до края на годината с предимство са основните мерки по шестте забележки в доклада на Европейската комисия.

До европейските експерти е изпратено искане за ясни изисквания относно борбата с корупцията, довършването на съдебната реформа и прането на пари, каза още той.

Министър Калфин припомни, че около 80 новоприети закона се очаква да проработят в идните месеци.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?