Ивайло Калфин се размина с БСП за ордена на френския посланик и реакцията за Сирия

Евродепутатът разкритикува скандалното изпращане на Филип Отие

Ивайло Калфин.

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин разкритикува решението на правителството да не изпрати с орден "Стара планина" посланика на Франция Филип Отие, чиито мандат приключи.

Подозренията са, че управляващите лишиха Отие от отличието, с което традиционно си тръгват ръководителите на чужди мисии, заради откритата му подкрепа към антиправителствените протести. От Външно министерство отричат това да е причината и посочват, че точно в момента преразглеждали регламента за удостояване с отличия.

"Франция безспорно е партньор на България и френският посланик е представител на една партньорска и близка до България държава. Аз приемам и това, което каза премиерът, че трябва да се преразгледа системата за връчване на ордени, но не мисля, че това трябваше да стане по такъв начин. Посланик Отие направи в края на мандата си неща, които не са присъщи за един европейски посланик, но мандатът му като цяло беше успешен. Аз съм работил с него и знам, че е добре настроен към България и е неин приятел", каза бившият външен министър Калфин в неделя пред БНР.

По думите му е имало прецеденти, при които висшето държавно отличие е било връчвано на чужд дипломат и след отпътуването му от страната, но според него Отие най-вероятно ще откаже. "Вследствие на това, което се случи, мисля, че самият посланик Отие няма да иска да получи подобно отличие", каза Калфин.

"Няма скандал, когато един посланик не получава най-високия държавен орден. Действително трябва да се изработи нов правилник и евентуално, ако се реши, чуждите посланици да получат нещо специално, но това трябва да стане нормално, без да се предизвикват скандали", отбеляза той.

Ивайло Калфин демонстрира разминаване с правителството и по въпроса за кризата в Сирия, като даде да се разбере, че вече едва ли може да се мине без външна намеса. Неговата партия БСП е против каквато и да е външна военна намеса и против участие на България в евентуална интервенция. Правителството настоя да се изработи обща позиция в рамките на Съвета за сигурност на ООН, който обаче е блокиран заради Русия и Китай.

"В Сирия дотам е доведена ситуацията, че да не се прави нищо не е добре, а и каквото и да се направи също няма положителен ефект. Гражданската война в Сирия надмина всякакви граници с използването на абсолютно забранени оръжия. Който и да ги е ползвал - това е недопустимо и тази възможност трябва да бъде пресечена. От друга страна намеса на международната общност в Сирия най-вероятно ще доведе до задълбочаването на сирийския конфликт. Не изключвам военна операция в Сирия. Не зная дали ще има убедителни доказателства, след като ООН представи това, което има", коментира Ивайло Калфин пред БНР.

"За мен към този момент такава операция ще нанесе повече вреди, ще усложни положението, отколкото да го реши....Отговорът на ползването на химическото оръжие трябва да бъде еднозначен. Въпросът е в Сирия кой го е използвал, защото в една война, когато са загинали много мирни хора, трудно може да се каже, въпреки че има начин. Може да се стигне и до истината. Въпросът е да бъде отнета възможността на този, който е ползвал такова оръжие, повече да не го ползва", допълни той.


Калфин обясни, че е изпуснат моментът за говорене за конференции: "Нито бунтовниците, нито правителството са готови на подобен жест. В Сирия има елементи свързани с Ал Каида, които будят притеснение. Западът не трябва да изпада в ситуация да помага на терористични организации. Ангажиментът на Европа е свързан основно с хуманитарната помощ", посочи евродепутатът от левицата.

Той смята, че по темата вече трябваше да бъде проведен Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Досега президентът не е свикал такъв, включително и заради политическите кавги с управляващите БСП, ДПС и "Атака", които засега показват, че предпочитат кризата в Сирия да не бъде подлагана на по-сериозен държавнически дебат, от който да следват някакви категорични решения, защото правителството се въздържа и изчаква накъде ще наклонят везните в международен план.

"Темата Сирия действително трябваше да се обсъди в българския парламент, но има нещо, което все още липсва в дебата в България и се надявам да се запълни скоро и това е Консултативният съвет за национална сигурност при президента. В НС при нас имаше обсъждане, но там специални данни, разузнавателна информация по-въздържано трябва да се изнасят. КСНС е мястото, в което водещите политици могат да потвърдят национално съгласие за това не дали е ползвано химическо оръжие в Сирия, а кой го е използвал.... КСНС вече трябваше да бъде проведен. Може да се наложи и повече от едно заседание при положение, че излиза нова информация за Сирия. Всяка една институция трябва да си поеме своята роля" обясни Калфин пред БНР.

Той също така коментира, че не е изненадан, че Европейската народна партия, част от която е ГЕРБ, призовава за избори в България. Според него позицията на ЕНП до голяма степен е изработена от ГЕРБ и отново демонстрира двойните стандарти на партията -майка.

По същия начин той се изказа и за критиките на ЕНП към подкрепата на "Атака" за сегашното управление. Калфин използва любимия аргумент на БСП – че в началото на управленския мандат и ГЕРБ са разчитали на националистите на Волен Сидеров.

"Аз съм един от тези, които много трайно и постоянно обвиняват "Атака" и смятам, че зад нея не може да има никаква нормална коалиция, но не мога да ги обвиня, че влизат в парламента, след като са избрани...Дебати имаше в последната сесия на пленарното заседание преди лятото и на този дебат разбрах, че депутатите от ГЕРБ бяха заблудили ЕНП за участието на "Атака". Стана ясно, че участието на "Атака" е свързано с това, че те отиват и се регистрират и правят кворум, а не правят така, както биха искали ГЕРБ да бойкотират парламента. Това доведе до това, че ЕНП трайно и успешно натисна ГЕРБ и направи така, че да влезе в парламента. Това са европейските норми", коментира Калфин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?