Ивайло Калфин: В Румъния европейската помощ дава много по-големи резултати, отколкото у нас

Ивайло Калфин, сн. БГНЕС

Трябва да се замислим какъв е ефектът от европейските средства, а не колко усвояваме и колко са грешките. Сметната палата сигурно няма да намери много грешки и ще каже "Браво", коментира в неделя пред БНР бившият вицепремиер Ивайло Калфин – съветник на еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер.

"България получава от 2007 г. – откакто сме членове (на ЕС -бел.ред.) до края на следващата година, ще станат 50 млрд. лв. помощи от ЕС. Време е периодично да се обръщаме назад и да погледнем какво се е случило. От тези пари някъде около 16-17 млрд. са за регионално развитие. Трябва да се замислим, че ефектът не е такъв, какъвто би могъл да бъде и какъвто е в другите страни членки", поясни Калфин.

Той даде пример с Румъния и подчерта, че помощта на ЕС там дава много по-големи резултати.

"При европейските пари за къщите за гости най-вероятно ще се окаже, че голяма част от тях са похарчени по правилата. Проблемът е със самите правила, които са писани 2008 г. Спазвайки правилата, в случая най-вероятно ще излезе, че няма големи нарушения, се харчат пари без абсолютно никакъв обществен смисъл. Те имат смисъл само за една група хора, които имат достъп до тях", коментира още Ивайло Калфин.

У нас няма гъвкавост, подчерта той и посочи средствата за борба с безработицата. Инструментите за това са изработени, когато беше много висока безработицата, а сега, когато е ниска, ги прилагаме същите, каза Калфин. По думите му пак се работи по правилата, но ефект от тази програма също няма.

По повод доклада на Европейската сметна палата за проверка на кохезионната политика и усвояването на евросредствата той поясни: "Това не е доклад за България и не дава оценка на всяка страна поотделно. Таблицата, включена в доклада, е от 2017 г. от предишен доклад на Европейската сметна палата, в която са казани докладваните от съответните страни нарушения. Там се вижда, че докладваните от България нарушения са малко. Това не са реалните нарушения, а това, което държавата е докладвала"..

Средства за България ще има и се надявам да са повече от досегашните, каза още съветникът на еврокомисаря Йотингер.

Той прогнозира сложна конфигурация в Европейския парламент след изборите: "Няма да се изненадам, ако разговорът излезе извън сегашните заявени кандидати за председател на Комисията. Дали ще стигне до Кристалина Георгиева не знам. Тя има авторитет от работата си в Брюксел като еврокомисар. Разбира се, надали ще се изчерпят с нея възможностите. Мисля, че не трябва от сега да се подготвяме и едва ли не да правим някаква кампания".

Споделяне

Още по темата

Още от България