Иван Гешев е 99.9% сигурен, че няма да става главен прокурор

Иван Гешев, снимка БГНЕС

"На 99.9% е сигурно, че няма да участвам в състезанието за нов главен прокурор. 100% дава само Господ", каза в четвъртък заместник-главният прокурор Иван Гешев, който е сред най-често спрягани имена за нов шеф на държавното обвинение.

Мандатът на сегашния главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 г. Процедурата по избора на негов наследник трябва да бъде открита от Висшия съдебен съвет (ВСС) най-късно в началото на септември тази година.

През последната година Иван Гешев се утвърди като острие на прокуратурата. Няма и ден, в който той да не попада в медиите заради шумни акции с доста спорен завършек.

Кариерата му започва със завършена специалност "Право" в Академията на МВР. След това става оперативен работник в Пето РПУ в София, следовател, а през 2006 г. - районен прокурор в София.

Преди време в. "Капитал" писа, че Иван Гешев е един от прокурорите, които отказват да подпишат обвинения срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев (по делото за присвояване на 18 млн. лв. в полза на "Уорли Парсънс" - фирма, изпълнител по договора с НЕК за АЕЦ "Белене"). Впоследствие той е преместен за няколко месеца в прокуратурата в Перник преди да бъде върнат в София.

Шеметното издигане на Иван Гешев започна, след като той стана водещ прокурор по мегаделото "КТБ". През 2016 година бе назначен за шеф на специализираната прокуратурата , а през април м.г. се издигна до заместник-главен прокурор, въпреки провалите на спецпрокуратурата по знакови дела.

Издигнато на Гешев до заместник на Цацаров доведе и до хиперактивното му медийно поведение.

Другите основни претенденти за позицията на главен прокурор засега са шефът на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев и шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Преди време за позицията се спрягаше и шефът на следствието Борислав Сарафов, който играеше ролята на хиперкативния прокурор преди пристигането на Иван Гешев. Сега изглежда, че Сарафов е отстъпил на заден план.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?