Иван Гешев посъветва Борисов да не му дава акъл "кого да мачкаме"

"Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл, разни социално слаби консултанти като Ковачки и те дават акъл..."

Иван Гешев, сн. БГНЕС, архив
"Президентът дава акъл накъде да гледаме, министър-председателят Борисов кой да размажем или не размажем, разни бизнесмени - Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл, разни социално слаби консултанти като Ковачки и те дават акъл. Корнелия Нинова и тя се изказва. Каракачанов - били сме извършили политическо убийство. Ако обичат да си вършат работата", заяви в главният прокурор Иван Гешев пред БНТ.

Гешев за пръв път се обръща публично по този начин към премиера. Той визира коментара на Бойко Борисов от миналата седмица, че се е разбрал с главния прокурор "да се размаже всичко живо", което "цапа въздух, земя, вода".

"Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави и какво да не прави. Прокуратурата е наясно със себе си и знае срещу какво се изправя", добави Гешев пред Нова телевизия.

"Прокуратурата си върши работата. Това, за което ни плащат българските граждани, е да има ред, справедливост и спокойствие - това правим. Така че в дребни политически игрички, ниски политически игрички прокуратурата няма да участва и главният прокурор не смята да участва", каза още главният прокурор.

Според Иван Гешев поредната проверката на приватизацията е част от справедливостта, която трябва да бъде дадена на обществото. По думите му целта е не само да се знае какво и как се е случило, но да се понесе и наказателна отговорност от тези, които са извършили престъпления при разпродажбата на предприятията.

Ето защо Гешев препоръча на политиците в парламента да предприемат необходимите законодателни промени, имайки предвид вероятно да се премахне давността върху престъпления, свързани с приватизацията. След предходната подобна проверка, извършена в мандата на главния прокурор Сотир Цацаров, ГЕРБ обмисляха промяна в конституцията, но се отказаха.

"За нас не е толкова важно да покажем истината, а да има наказателна отговорност за хората, които откраднаха залъка от устата на българските граждани и с техните пари и създадените от тях заводи живеят добре, купиха си скъпи коли и обикалят света. Затова политиците да не си правят вятър на устата, а да се хванат в ръце и, след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в конституцията, за да има справедливост", препоръча Гешев.

"Така че да си заработят парите, защото те са избрани, за да ги представляват и да направят съответните законови изменения", коментира той по адрес на политиците по време на посещението си в Чирпан, където поведе поредна акция срещу битовата престъпност.

Според Иван Гешев освобождаването на Васил Божков от ареста в Абу Даби няма общо с процедурата по екстрадицията му. По електронен път документите с искането за предаването на Божков са изпратени в Емирствата още в събота.

"Днес ще тръгнат и ще пристигнат в хартиен вариант. Мен ме изненадва, че е бил задържан 20 дни. В тези държави практика е да не се задържат милиардери и мисля да спра до тук. Обикновено им се взимат паспортите и им се забранява да напускат страната. Така че за мен е учудващо, че беше задържан за 20 дни в арестите в ОАЕ", коментира Гешев.

Добави, че прокуратурата има намерение да изправи Божков пред български съд, както това вече се е случило с Баневи, Арабаджиеви и Миню Стайков.

Споделяне

Още по темата

Още от България