Иван Гешев разпореди профилактиране на обвиняемите с множество дела

Иван Гешев разпореди профилактиране на обвиняемите с множество дела

Главният прокурор Иван Гешев разпореди на всички прокуратури в страната да извършат извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства. Целта е да се повиши ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела, съобщава пресцентърът на държавното обвинение.

Акцията бе анонсирана преди седмица по време на посещението на Иван Гешев и вътрешния министър Младен Маринов в село Галиче заради убийството на 18-годишно момиче. Тогава главният прокурор обеща, че властите ще създадат необходимата организация, за да не се повтарят подобни случаи. Гешев каза, че първата задача ще е да се "анализират хората, които тормозят населението".

Главният прокурор обяви, че ще се "предприемат по-активни действия за извеждането им от средата и намаляване на степента на опасност" за гражданите. В този контекст бе обявена и извънредната проверка на обвиняемите с две и повече дела. Все още не е ясно на какво основание властите ще изселват хора, които смятат за опасни, или възнамеряват да ги държат в арестите за някакъв дълъг период.

От съобщението на прокуратурата изглежда, че главният прокурор окуражава прокурорите да искат прибирането на обвиняемите в арестите.

"Наблюдаващите прокурори следва да преценяват за всеки конкретен случай необходимостта от внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" или "домашен арест", както и да указват на съответните поделения на МВР провеждане на действия свързани с противодействие на битовата престъпност съгласно съответната им функционална компетентност", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Сегашният план на прокуратурата прилича на бледо копие на операция "Респект" отпреди 14 години. Тогава полицията и прокуратурата проведоха мащабна операция срещу криминалния контингент след убийството на банкера Емил Кюлев. Арестувани бяха близо 500 души, проверени бяха над 50 000 души, а при задържане в Благоевград почина Ангел Димитров – Чората. Убиецът на Емил Кюлев така и не бе открит. Причината за операцията бяха критиките на ЕС, че България не може да се справи с поръчковите убийства. България все така не може да разкрива повечето поръчкови убийства, но тежката престъпност започна да избягва бруталното насилие.

Сега в опит да се справи с тежката престъпност в някои села, прокуратурата започва периодични тематични проверки срещу хората с няколко висящи дела. На наблюдаващите прокурори е указано да осигурят приоритетно и бързо провеждане на досъдебните производства срещу тях, включително чрез предприемане на необходимите мерки за формиране на по-големи екипи за разследване.

Убийството в Галиче активира и премиера Бойко Борисов, който разпореди на ГЕРБ да се увеличат неимоверно присъдите за престъпления, извършени от непълнолетни. Сега депутатите на управляващата партия ще търсят начин как да сторят това заедно с прокуратурата.

Преди ден депутатът Маноил Манев (ГЕРБ) каза, че на непълнолетните, които са подсъдими за извършени посегателства срещу личността, ще се правят експертизи дали разсъждават като възрастни. Ако те са разсъждавали като възрастни, ще им се полагат и присъди като на възрастни хора.

След убийството в Галиче, извършено от 17-годишен младеж, вътрешният министър Младен Маринов каза, че убиецът е разсъждавал не като възрастен човек, а като "животно". Профилът му е на отритнат от обществото социопат. Подобни профили имат и извършителите на бруталните убийства в Русе и село Сотиря, които провокираха този дебат.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?