Иван Гешев занимава КС с бюрата на Бюрото по защита

Иван Гешев занимава КС с бюрата на Бюрото по защита

Конституционният съд бе сезиран от главния прокурор Иван Гешев, който явно не желае да предаде дълготрайните материални активи, ползвани от контролираното доскоро от него Бюро по защита – сграда, коли, бюра, комютри, оръжия и др.

Главният прокурор казва пред КС, че имуществото на Бюрото по защита не следва да се предава на Министерството на правосъдието, защото би било противоконституционно. Той се аргументира, че приетите от последния парламент промени в Закона за защита на застрашените лица нарушават баланса във взаимоотношенията между властите.

Иван Гешев посочва, че в редица решения на КСсе посочва, че Министерският съвет единствен има оперативни управленски функции по отношение на разпореждането с държавно имущество.

"Тези правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по Конституция има други функции", пише още в искането.на главния прокурор до КС

Той обяснява, че Народното събрание на практика е задължило Министерския съвет да отнеме имоти – публична и частна държавна собственост, които са дадени за безвъзмездно управление на прокуратурата

Развиваната от главния прокурор теза, че Народното събрание не може със закон да прехвърли имущество от прокуратурата в правосъдното министерство, е куриозна.

През 2014 година Народното събрания прехвърля Бюрото за защита на свидетелите с цялото му имушество от министерството в прокуратурата. Тогава проблем не е забелязан. Преди това Народното събрание на два пъти е прехвърляло управлението на всички съдебни сгради от Висшия съдебен съвет в ръцете на правосъдния министър и после обратно, а проблем не е имало.

Сега за прехвърлянето на бюрата,слимузините и лаптопите на Бюрото по защита обаче проблем има.

Прокуратурата предоставя информация за активите на Бюрото по защита от 2014 г. Тогава те са били на стойност 2.06 милиона лева, в това число 24 леки автомобили. По предварителни данни дълготрайните активи към края на септември 2021 г. възлизат на 3.04 милиона лева, в т.ч. 29 леки автомобили.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?