Иван Григоров бойкотира оттеглянето си от ВКС

Иван Григоров бойкотира оттеглянето си от ВКС

Бившият вече председател на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров изненадващо не се появи на церемониите, в които той трябваше символично да предаде властта на своя наследник Лазар Груев. Той не се появи нито на клетвата на Груев в Съдебната палата, нито след това на планираното му изпращане от Висшия съдебен съвет.

Там за Григоров, който 10 години оглавяваше върховното съдилище, беше приготвен възпоменателен плакет, но той не отиде да си го вземе.

Членовете на ВСС бяха доста изненадани от отсъствието на Григоров. Малко по-късно правосъдният министър Миглена Тачева обясни, че бившият шеф на ВКС е говорил с нея и е оставил писмо, в което се казвало, че не може да присъства.

“В правото и преценката на всеки е как ще постъпва. Не ме карайте да коментирам чужди състояния”, заяви Тачева. Главният прокурор Борис Велчев заяви, че по време на заседанието на ВСС е било обяснено, че бившият председател на ВКС е извън София.

Григоров не присъства и на гласуването на съдебния съвет, с което Груев бе определен за негов наследник. Малко преди това той обясни, че смята да напусне съдебната власт.

Иван Григоров изкара 10 години начело на най-висшия съд в България. Той бе председател на Върховния касационен съд от 1992 до 1994 година и след това получи нов мандат за периода от 2000 до 2007 година. По време на втория му мандат той се забърка в два големи публични скандала с бившия главен прокурор Никола Филчев – за ремонта на Съдебната палата и за разпространяването на фалшива психиатрична експертиза на настоящия български посланик в Казахстан.

Малко преди оттеглянето си Иван Григоров се сдоби срещу 180 000 лева с ведомствено жилище от 160 кв.м., което обитаваше по време на мандата.

Споделяне

Още от България