Иван Григоров нарече Герджиков и Станков политически лицемери

Гласуваният от правителството и прокаран през правната парламентарна комисия закон за съдебната власт обслужва интереса на определени хора от политическата класа, заяви днес председателят на ВКС Иван Григоров. Той посочи правосъдния министър Антон Станков и председателя на парламента Огнян Герджиков като виновници за поредното пренебрежително отношение на изпълнителната и законодателна власт към съдебната.

Григоров обясни каква "хватка" този път са използвали управляващите, за да не зачетат позицията на магистратите. Те изпратили на Висшия съдебен съвет (ВСС) текст на проектозакона, различен от гласувания в правителството миналия четвъртък. А кабинетът одобрил проекта ден след като го пратил на съдиите.

Правителството обвинено в гавра с магистратите

Председателят на ВКС определи това поведение като "нечистоплътни хитрини, балкански тарикатлък и гавра с ВСС". По думите му тези действия са в разрез със съдържанието на декларацията от 2 април, когато всички политически сили в парламента заявиха подкрепата си за основните насоки на съдебната реформа. Това се казва и в декларацията на Пленума на ВКС.

Иван Григоров смята, че законът за съдебната власт обслужва определени интереси на хора от политическата класа.

В основата на конфликта между съдии и управляващи е намерението да бъде променен статутът и съставът на ВСС в закона за съдебната власт. Има вероятност ВСС да не бъде постоянно действащ орган и съотношението съдии-прокурори и следователи в него да се промени в полза на обвинителите и в ущърб на съдиите.

Григоров визира конкретно Станков и Герджиков като виновници за създаденото напрежение, защото Станков взел участие в заседанието на правната комисия на 17 април при приемането на правителствения проектозакон, а Герджиков не го оттеглил, въпреки даденото на магистратите обещание за съвместна работа по текста.

ВКС били вече готови да сезират Конституционния съд за противоконституционни текстове в новите поправки на закона за съдебната власт, съобщи Григоров. Той обаче отбеляза, че все още вярва на политическото ръководство на НДСВ, макар да е загубил доверието си в Станков и Герджиков. КС вече отмени 44 текста от съдебния закон и частта за съдебната власт от закона за държавния бюджет, след като бе сезиран от ВКС.

В декларацията на ВКС се казва, че действията на министър Антон Станков и бездействието на председателя Герджиков по отношение на съдебната реформа са умишлени и са израз на политическо лицемерие. "Има една малка група държавници вероятно и магистрати, които не желаят да има реформа в съдебната власт и това са тези, които най-гръмогласно я пропагандират", заяви Григоров. Той оприличи интелектуалния багаж на тези хора с умствените възможности на мутрите.

Наскоро министър Антон Станков пък заяви, че т.нар. съдебна номенклатура не е заинтересована от съдебната реформа и иска да се запази статуквото.

Правосъдното министерство казва, че НДСВ търси консенсус

Огласената от Иван Григоров декларация за пореден път показва кой търси консенсус и реално решаване на проблемите в съдебната система и кой се стреми към конфликти и създава напрежение между институциите, отговориха от правосъдното министерство. Оттам увериха, че само някои неотложни въпроси, като този за теоретико-практическия изпит на бъдещите юристи, без който те не могат да упражняват професията си, са причина да се бърза с внасянето на законопроекта в пленарна зала.

В същото време позицията на НДСВ е въпросите, свързани с промените в статута на Висшия съдебен съвет, да бъдат решавани в консенсус между първо и второ четене на законопроекта в парламента, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Оттам припомниха, че мястото на магистратите е в съдебната зала, а не пред медиите.

От пресцентъра на Огнян Герджиков пък съобщиха, че той е разпределил промените в съдебния закон да отидат в парламентарната комисия съгласно задълженията си като председател на Народното събрание.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?