Иван Искров: Не обременявайте банките с необмислени регулации

"В България няма причина банките да бъдат обременявани допълнително с необмислени административни регулации и свързаните с това разходи. Напротив, тежестта от такова допълнително бреме ще се върне като бумеранг срещу интересите на нашето общество и българската икономика като цяло". Това каза в обръщението си към членовете на Асоциацията на банките в България гуверньорът на Българската народни банка (БНБ) Иван Искров. Обръщението бе поднесено на традиционната среща на асоциацията, която се проведе във вторник. Пълният му текст е поместен на сайта на БНБ.

"Което е добро за банковата система и осигурява възможност за изпълнение на нейните традиционни функции, е добро и за икономиката на България. Страната ни не може да си позволи да се лиши от големия положителен принос на банките за икономическия растеж - какъвто за съжаление би бил ефектът, ако вземащите политическите решения се поддадат на определени популистки настроения, лансирани напоследък от някои фигури, които използват всеки повод за излизане на медийната сцена" каза в обръщението си още Искров с директен намек към идеите на финансовия министър Симеон Дянков за регулаторна намеса в работата на банките с цел поевтиняването на кредитите на потребителите.

"Нихилистичните нагласи към собствените успехи в миналото възпират предприемчивостта и способността да се планира бъдещето. Това забавя развитието на икономиката. Но заради обикновеното непознаване на собствената стопанска история могат да бъдат вземани решения със силно негативни последици. Ето защо най-хубавото, което можем да си пожелаем както за сектора, така и за икономиката като цяло, е занапред публичната намеса в банковото дело в България да продължи да се ограничава предимно до благоразумните и консервативни регулации и надзорни практики", смята Искров.

"Подронването на доброто име на сектора е стратегия без победител, защото ще ограничи и оскъпи предлаганите от банките услуги, което в крайна сметка ще ощети клиентите и ще навреди на растежа на икономиката", предупреждава Искров, който в обръщението си прави обширен анализ на състоянието на банковата система в България, като я определя като една от най-стабилните в Европа.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?