Иван Искров ще обяснява за сделката с печатницата на БНБ пред бюджетната комисия

Иван Искров. Сн. БГНЕС

Управителят на БНБ Иван Искров ще даде обяснение пред бюджетната парламентарна комисия за сделката между печатницата на централната банка с френската компания за производство на банкноти "Франсоа Шарл Обертюр Груп”(ФШОГ).

Това стана ясно от писмо на Искров до председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, което Цонев прочете в четвъртък пред членовете на комисията.

Сделката на печатницата на БНБ с френската компания, за която БНБ разпространи официално съобщение в края на юни, предизвика вълнения в следите на левицата. Оттам обвиниха, че ръководството на БНБ зад гърба на държавата приватизира печатницата и зад сделката седели освен Искров и бившият финансов министър в служебното правителство Калин Христов, който е подуправител на БНБ.

От БСП настояха парламентът да вземе отношение по сделката.

След представянето на писмото, сред депутатите, присъстващи на заседанието на комисията, мина кратко вълнение, което бързо утихна.

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-финансов министър Владислав Горанов, който не е член на комисията, но присъства на заседанието, разглеждащо повторно актуализацията на бюджета, заяви, че е неприемливо която и да е политическа сила да се намесва с коментари по работата на финансовата система в България. Горанов допълни, че политиците трябва да бъдат предпазливи в опитите да използват БНБ като разменна монета за решаване на лидерски или други проблеми.

Румен Гечев от БСП, който в последните седмици се изявява като критик на финансовата система, отговори, че банките не са свещена крава.

Стана навик на БНБ да удря шамари на всеки, който се опитва открито да я критикува, добави Георги Кадиев.

Йордан Цонев заяви, че трябва да се прави разлика между функционална независимост, институционална независимост и контрол.

В средата на юни стана ясно, че "Печатница на Българската народна банка” АД, в което акционери са БНБ и Министерството на финансите, като централната банка е мажоритарен собственик, се е договорила за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Френската компания произвежда банкноти за 70 държави.

Преди дни БНБ отговори на съмненията в публичното пространство за скрита приватизация и заплаха за националната сигурност, изразени от политици, със съобщение, че твърдението за каквато и да е "приватизация” категорично не отговаря на истината.

Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти, аргументираха се от Централната банка. От БНБ напомниха, че компанията за първи път в своята над 170-годишна история ще започне производство на банкноти извън територията на Франция, което само по себе си е голям успех за България.

От БНБ изрично подчертаха, че новото дружество ще бъде изключително насочено към производство на банкноти. А всички други производства (високозащитени ценни книжа и други документи) нямат отношение към новата компания и остават както и досега в "Печатница на Българската народна банка" АД.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес