Иван Иванов: Няма друга стока в България, освен тока, която да поскъпва толкова малко

Иван Иванов: Няма друга стока в България, освен тока, която да поскъпва толкова малко

Няма друга стока в България, освен електроенергията, която да е задържала толкова нисък ръста на цената си през годините, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в сряда. Думите му пред журналисти са по повод очакваните предложения за цените в електроенергийния сектор от 1 юли 2018 г. които трябва да бъдат внесени до края на март да разглеждане в регулатора.

Той не се ангажира с прогнози относно промените в цените на тока, но припомни,че комисията в сегашния си състав разглежда много внимателно исканията на енергийните компании и на електроразпределителните и електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" и преценява какви разходи да им признае в тарифите.

В последните три години проблемите с тези компании значително са намалели, посочи Иванов по повод водените от ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" арбитражни дела във Вашингтон заради незащитени инвестиции от страна на българското правителство. По думите му в момента, при настоящите им цени, трите компании са с добро финансово състояние и няма опасност за доставките на ток за бизнеса и гражданите.

Иванов посочи още, че предстои КЕВР да се произнесе по искането на "Булгаргаз" за повишаване на цената на тока с 4.8 на сто от април. Това е под 5 процента, каквото е нормативното изискване за да се предприеме промяна и на цената на топлинната и електрическата енергия, произвеждана от топлофикации и по високо ефективен начин.

"Цената на природния газ няма да се промени спрямо тази от преди година дори и с натрупванията от 1 януари и 1 април", посочи Иванов.

На протестиращите граждани пред сградата на комисията срещу продажбата на активите на ЧЕЗ на пазарджишката компания "Инерком" регулаторнитя шеф обърна внимание, че "е добре да знаят кой има правомощия да спира подобни сделки. "Това не е КЕВР. Смяната на собствеността върху акциите в енергийните компании нас не ни интересува, а това дружествата да работят така че да гарантират доставките на електроенергия", каза още Иван Иванов.

Споделяне

Още от Бизнес