Иван Костов: Ако избирахме парламент, ББЦ щеше да е езичето на везната

Иван Костов

"България без цензура" на Николай Бареков щеше да е важният фактор в парламента, ако изборите за европарламент бяха за Народно събрание. Това сочи анализ на политическата ситуация на Лабораторията за управление на риска, ръководена от бившия премиер Иван Костов. Пред БНР той подчерта, че анализът не стъпва на идеологически позиции и пристрастия, защото в такъв случай от него няма да има полза.

"Два подхода има към този анализ (...) и ние сме ги използвали и двата. Единият е да представим резултатите от тези избори като резултати все едно са проведени (...) едновременно и за български парламент, така както искаха от ГЕРБ. Ако това беше станало, всички парламентарно представени партии губят с изключение на Движението за права и свободи", посочи Костов.

Той обясни защо печели ДПС. Движението увеличава депутатите си с 11. БСП губи над 20 депутата, а ГЕРБ от 97 на 83 депутата, или 15 по-малко.

"Атака" губи всичко, защото влизат три нови формации. Влиза с 29 депутата "България без цензура" и с 18 депутата Реформаторският блок и с 11 би влязло АБВ на президента Първанов, като обаче тук трябва да се направи уговорката, че АБВ е почти на чертата, то има 4 процента и нула нещо и може при една по-голяма активност може да остане извън. От тази гледна точка резултатите показват променена подкрепа за управляващото мнозинство", поясни Иван Костов, като добави, че то в момента има само 99 депутати.

"Вътре в него е станала драматична промяна в полза на Движението за права и свободи. То има много повече тежест, отколкото има, преди да се формира коалицията", допълни той и обясни как е правен анализът на ръководеното от него аналитично звено.

"Нашият анализ е разположен в координатната система на две оси. Първо, как партиите позиционираха своите послания преди изборите по отношение на съюзническите и на руските позиции в конфликта (в Украйна - бел. ред.). И второ, как се позиционираха по отношение на самия Европейски съюз. Тези, които се позиционираха "за", и тези, които се позиционираха "против". Значи, партиите, които се позиционираха "против" Европейския съюз и "за" позицията на Кремъл, са АБВ, "Атака" и БСП особено в края на кампанията. Тези партии, всичките, претърпяха тежки поражения", каза Костов.

"Само БСП има евродепутати, другите нямат представителство, при това БСП е с тежко поражение на изборите. Тези партии, които се обявиха "за" съюзническата позиция по време на предизборната кампания и "за" европейска интеграция, не споделиха евроскептицизма, това са ГЕРБ, това е Реформаторският блок и Движението за права и свободи, са големият печеливш на тези избори".

Костов не отговори на какво се дължи успехът на "България без цензура", защото анализът не опирал на идеологически, партийни или политически кодове, което би го направило недостоверен.

"Ако махнем идеологията и пристрастията, "България без цензура" е новият решаващ фактор в един бъдещ парламент, ако сега се проведат избори", каза Костов и обясни защо ДПС няма да е този решаващият фактор:

"Защото Движението за права и свободи може да направи управляващо мнозинство заедно с Бойко Борисов, ако Бойко Борисов желае и Реформаторският блок желаят да направи с тях. Нито единият, и още по-малко Реформаторският блок биха приели Движението за права и свободи за партньор, особено ако има друг вариант. При това положение Движението за права и свободи остава вляво от политическия център да прави мнозинство. И тогава, в тази констелация, тази трудна дума, трябва да я научат слушателите, тоест в тия съотношения между отделните партии, формиращи парламентарното пространство, и влиянията, които си оказват, единственият свободен фактор е "България без цензура", продължи анализа Костов.

"Тя може да направи мнозинство с ГЕРБ и Реформаторския блок, може да направи мнозинство с АБВ, "Коалиция за България", и Движението за права и свободи. Тоест тя е езичето на везната тази нова формация". Или по думите му, "абсолютно възможно е, ако тези избори за Народно събрание се проведат сега, да има ново мнозинство, в което или да не присъстват БСП и ДПС, или да не присъстват отново ГЕРБ и Реформаторският блок. Тоест може да се направи мнозинство и вляво от политическия център, и вдясно от политическия център".

Споделяне

Още от България