Иван Костов: Акционерите на КТБ имат основания да съдят БНБ

Иван Костов: Акционерите на КТБ имат основания да съдят БНБ

Акционерите на Корпоративна търговска банка могат да съдят Българска народна банка (БНБ) в Лондон и делото ще приключи в тяхна полза. Това заяви бившият премиер Иван Костов в четвъртък пред БНТ.

Както стана ясно, част от акционерите в поставената под специален надзор банка, включително Оманският държавен фонд, на няколко пъти са предложили да рефинансират КТБ, но Централната банка им е отказала. "Това е нарушение на българското законодателство и Иван Искров много добре знае какво ще се случи", обясни Костов.


Той отново подчерта, че има разнообразни рецепти за оздравяването на КТБ. По думите му, колкото по-дълго банката "стои в изолация", толкова повече нещата се влошават. "Банката е живо същество, тя е жив бизнес и затова решенията трябва да се вземат спешно", коментира той.


Колкото по-дълго продължава кризата с КТБ, толкова повече икономически връзки в страната се скъсват, допълни бившият премиер. Той подчерта, че блокирането на работата на банката е "хвърлена котва за родната икономика". Костов акцентира върху това, че в случай на желание за рефинансиране от страна на акционерите, това трябва да се извърши незабавно.

Експремиерът обясни, че интересът на вложителите в банката е десеторно по-голям от този на нейните собственици и той би работил за неговото защитаване.

"Собствениците имат 670 млн. лв. внесен капитал, клиентите имат 6.7 млрд. лв. Интересът на вложителите е гигантски", каза той. По неговите думи дори ако лошите кредити в КТБ надхвърлят 2 млрд., за нейното стабилизиране ще са необходими не повече от половината от тази сума.


По думите на Иван Костов грижата за спасяването на банката може да бъде поета от самите нейни вложители като се направи такава програма, че те да финансират КТБ сами. "Който е посегнал на 10% от икономиката на страната и 10% от вложенията в страната, не е познал", предупреди той.


Костов е на мнение, че трябва да бъде поискана оставката на управителя на БНБ Иван Искров, тъй като хората вече не му вярват. Той предложи на негово място да бъде назначен Светослав Гаврийски, който "знае как да се справя в подобни ситуации". Заедно с това Костов потвърди, че одиторската фирма KPMG ще съди Централната банка, заради замесването ѝ в слуховете за източване на пари от КТБ.

Според него с Корпоративна търговска банка звучи странно, тъй като финансовата институция е била в отлично състояние според последния анализ от 31 март 2014 г. "Тя приключва с отличен резултат миналата година пред очите на надзора", обясни той. "Интересно е, че БНБ разрешава на КТБ да придобие "Креди Агрикол" един ден преди започналата криза. Това значи, че от Централната банка са преценили, че тя е стабилна", посочи Иван Костов.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?