Иван Костов: Атаката срещу приватизацията е атака срещу пазарната икономика

Идеите на управляващите за конституционни промени са посяване на ветрове

Иван Костов: Атаката срещу приватизацията е атака срещу пазарната икономика

Тезата за престъпната приватизация е неоснователен мит, вкаран в българското общество. Целта на конституционните промени за увеличаване на срока на давност на престъпления при раздържавяването, анонсирани от ГЕРБ, е да се закрепи представата в обществото, че е направено нещо лошо, когато е сменена структурата на икономиката. Атакува се сърцевината не европейска България – частната, пазарната икономика.

Така бившият министър-председател Иван Костов коментира през бТВ идеите на управляващите за ревизия на конституцията и проверки на приватизационните сделки.

Посяване на ветрове

"Нека това да си остане на съвестта на предлагащите го... Това е посяване на ветрове. Прави цялата икономика нестабилна. А който сее ветрове, ще жъне бури“, коментира Костов. Според него приватизацията е била единственият начин България да премине към пазарна икономика. „Опасно е да се говори, че пазарната икономика е резултат от престъпен сговор", предупреди бившият премиер. Според него така в бъдеще под заплахата от подобно клеймо „никой няма да иска да се задържи във властта и да управлява новаторски“.

За пример той даде обвиненията срещу бившите министри от първия кабинет на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков, заради продажбата на държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН. Костов определи това като "безогледна разправа с хора, които поемат отговорност", тъй като делото срещу тях е паднало, но в очите на обществото те са престъпници.

Несъстоятелна теза

Според него тезата, на която лежат идеите за ревизия на приватизацията – че постъпленията от нея трябвало да бъдат 30 млрд. лева, е несъстоятелна, а числото - необосновано. Костов цитира данни на Националния статистически институт, според които резултатът от раздържавяването е положителен – над 4.825 млрд. долара. "Получена е по-голяма сума, след като се съпоставят активите и пасивите", поясни Костов. За сравнение резултатът от приватизацията в Германия бил отрицателен.

Според него твърденията за ограбване при раздържавяването превръщат в престъпници милиони българи участвали в масовата приватизация, както и стотици инвеститори, включително и такива от ЕС, купили, а част от тях и спасили, държавните предприятия.

Той припомни, че по времето на главния прокурор Никола Филчев държавното обвинение е обявило, че проверява 500 от около 10 000 приватизационни сделки. Внесени са 10 – 20 обвинителни акта, но няма нито един осъден. "Как тогава целият този процес се нарича "престъпна приватизация". Това е неоснователен мит, вкаран в българското общество", коментира Костов.

Според него не може да се говори, че България е най-бедната държава в ЕС заради приватизацията. "България е най-бедната държава в ЕС заради двата колосални фалита, които преживя – през 1990 г. и през 1996 – 1997 г.", коментира бившият премиер.

Нужда от истината

Костов препоръча агенцията за приватизация да направи приключващ баланс на сделките, за да "излезе обществото от тази травма".

Бившият премиер обяви, че е горд от резултатите от приватизацията, че като премиер е направил всичко, което е трябвало. "Не ме интересува, че някой ще го оплюе. Нямам вече нужда от народната любов. Имам нужда от истината. Тя ще излекува това общество, което затъва все повече и повече", каза Костов.

Проектът "Белене" е старовремски

Костов коментира и доклада на Българската академия на науките (БАН) за проекта за втората атомна централа "Белене". Според него основният мотив срещу този проект е, че ще доведе до двойно увеличение на цената на тока.

Бившият премиер добави, че оценката на БАН за стойността на "Белене" е съмнителна, защото е от 2007 г., а годината вече е 2017. За пример даде, че аналогична централа в Унгария струвала 12 млрд. евро, а не 10 млрд. евро.

"Този проект е старовремски, социалистически. "Белене" е гигантски обществен риск, който ще очерни всичко, което прави това правителство – магистрали и т.н.", предупреди Костов.

Споделяне

Още по темата

Още от България