КТБ може да бъде спасена, болшевишко е да винят вложителите й

Иван Костов: Банковата система е в критична ситуация

Преговори с инвеститорите в КТБ, смяна на шефа на БНБ и актуализация на бюджета са мерките за справяне с проблема

Иван Костов: Банковата система е в критична ситуация

"Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация" и са необходими спешни мерки, за да се избегне кризата. Това предупреди бившият премиер Иван Костов пред бТВ в изключително емоционално интервю, вбесен от "болшевишки въпроси".

"Тясната пътека", която трябва да се извърви, за да се избегне кризата, включва незабавни преговори с инвеститорите, които искат да оздравят затворените Корпоративна търговска банка (КТБ) и банка "Виктория", нов управител на БНБ и актуализация на бюджета веднага след избора на новия парламент, посочи Костов.

Ако това не се случи, страната ще бъде в "изключително критична ситуация" в периода 27 ноември – 20 декември, предупреди бившият премиер. "Някои смятат, че пусната по улея, шейната ще стигне до финала, няма да стигне, ще изхвърчи", обрисува образно какво ни чака Костов.

В посочения от него период изтича максималният срок от 6 месеца, в който двете банки могат да останат затворени. Освен това именно в този период ще трябва да се погаси емитираният на пожар 1.2 млрд. лв. вътрешен дълг за спасяването на Първа инвестиционна банка (ПИБ) в края на юни. Отделно в края на годината ще е ясна каква ще е дупката в бюджета, която ще надхвърли дефицит от 3% от БВП, ако няма актуализация на бюджета, сочат всички разчети на финансовото министерство и на експерти.

Костов заплаши, че ако не бъдат взети спешните мерки и страната бъде оставена да изхвърчи от улея, както се изрази образно, тогава той ще назове поименно виновните това да се случи.  

Бившият премиер уточни изрично, че предупреждава за това какво ще се случи, защото е "загрижен за финансовата и макрикономическата стабилност". "Това е делото на живота ми... Венецът на моите усилия", каза Костов.Той беше премиерът, който извади България от финансовия колапс, сполетял страната през 1997 г. след управлението на правителството на БСП с премиер Жан Виденов.

Спасяването на КТБ

"Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти". С тези думи започна интервюто с Костов пред бТВ.

Той уточни, че прогнозата се прави на базата на рисковете, които произтичат от специалния надзор в КТБ, последвалите действия и изявленията на БНБ по отношение на затворената банкова група.

"Тези, които казват, че трябва да се отвори КТБ, не са прави до момента, до който не покажат решение на нейния ликвиден проблем", каза Костов. Според него КТБ може да отвори врати на 15 октомври, но за това е необходимо да бъдат предприети мерки.

КТБ няма отрицателна капиталова адекватност към момента и в предстоящия доклад през септември пак няма да има, каза Костов. "Няма да се вижда дупка, такава, каквато всички се взират да видят", допълни той. Според него това означава, че "тя може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала".

"С екипа, с който анализирахме рисковете от специалния надзор на КТБ и Търговска банка "Виктория", имаме решение, план за оздравяване на тази банкова група. И знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори вратите си на 15 октомври. Да се обясни едно решение, до което не могат да достигнат всички експерти дотук, не е толкова проста работа", каза Костов.

Изхвърлянето на бебето с мръсната вода

Няма такава дупка от 5 млрд. лв. в КТБ, смята Костов. "Ако прокуратурата иска, или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода", каза бившият премиер.

Той се закани да назове персонално имената на виновниците, ако рисковете, за които предупреждава, се случат. Костов даде жокер, че това са лицата, които искат затварянето на КТБ, които атакуват банката, и те са видими.

Костов очерта два плана за спасяването на КТБ. Единият е свързан с инвеститорите от фонда, регистриран във Виена, за който съобщи премиерът Георги Близнашки. "Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Виена, които са заявили готовност да участват във възстановяване на банката с 1 млрд. евро, това значи, че още сега трябва да се преговаря с Виенския фонд и да се договорят нещата банката да действа без участие на правителството и на БНБ", каза Костов. Според него е възможно при наличие на този милиард, банката да бъде оздравена без участието на правителството и на БНБ.

Другата възможност за спасяването на КТБ е, "ако няма такъв милиард, ако тези хора се откажат, тогава държавата и БНБ могат да спасят КТБ и Търговска банка "Виктория" с много по-малко пари от тези 3.7 млрд. лв., които ще дадат за ликвидация на банката", каза Иван Костов.

Единият от инструментите е КТБ да бъде одържавена, като по този начин ще се реши проблемът с ликвидността, а след време да бъде продадена, каза неотдавна финансистът Стоян Александров, който е бивш финансов министър. 

Ако не знаят решението, да ме питат

Костов каза, че ако не знаят как да оздравят КТБ, трябва да попитат експертите, които знаят.

"Ако не знаят решението, трябва да питат този, който знае. Разбира се, че ще питат мен, защото в ръцете ми са загинали 14 банки, знам как бяха разграбени активите им. Успял съм да оздравя няколко банки, които в момента са гръбнакът на българската банкова система", аргументира се Костов.

Видимо подразнен от нелогични въпроси, той заяви, че казва всичко това, защото е загрижен за всички банки, а не само за КТБ.

"Защото това е делото на живота ми – финансовото и макроикономическото оздравяване на България е моето дело. Това е венецът на моите усилия. Не мога да гледам как по пътя, по който са тръгнали, как ще го съборят. Това ми е посланието към тези, на които им е тежко в момента, тези хора трябва да знаят, че има решение, ако не знаят, да питат. Моят личен интерес е защитен напълно от държавата и от ликвидация на банката. Аз искам да спася банковата система от кризата, която е надвиснала над нея", каза бившият премиер, извел страната от най-тежката финансова криза през 1997 г.

"Тясната пътека" за избягване на кризата

Според Иван Костов в момента няма необходимост от тегленето на нов заем от 6 млрд. лв., а необходимост от "широко национално съгласие", за да се преведе страната през кризата.

"Правилното послание е да има съгласие на политиците да минат през тази криза. Това минава през: първо - веднага нов управител на БНБ, веднага актуализация на бюджета, както им го предлага министърът. Ако БНБ успее да се договори с оздравителите на банката - да го свърши още сега. Това е тясна пътека, за да се избегне кризата, която предстои пред страната", заяви Костов.

Кой има пари в КТБ - болшевишки въпрос

"Кой гледа в огледалото за задно виждане, когато отпред идва катастрофа. Това са озлобените хора с болшевишко минало, които са тръгнали по този път“, отговори Костов видимо ядосан на въпрос кой има пари в КТБ.

"Трябва да е ясно кой ще разграби банката след това. Абсолютно болшевишки е въпросът кой има пари в банката. Това е въпросът на тези, които изгориха банките в Камбоджа: който имал пари, той бил врагът на народа. В банката тези, които са кредитирали, е налудничаво да бъдат обвинявани за това какво ще се случи след нейната ликвидация. Вината, ако има вина, е в дадени кредити, които не могат да се съберат и една ликвидация, което ще позволи на едни лица да придобият огромни пари. Хората, които са вложили пари, ще бъдат ограбени. Говорите с човек, който може да бъде ограбен", обърна се към водещия Костов.

"Аз като вложител и други, които са вложили много повече пари, ще бъдат ограбени от ликвидацията", допълни бившият премиер и допълни, че с тези хора трябва да се говори "със съчуствие и с уважение".

"Затова въпросът кой има пари в КТБ е болшевишки и полпотовски, защото той иска да изкара виновни хората, които са вложили парите си в банката", продължи Костов. "Казва им се едва ли не, че няма държава и трябва да се оправят сами. В същото време тези хора са разчитали на БНБ да защити интереса им, на ДАНС да предотврати рисковете, на прокуратурата да наблюдава дали има нарушение", каза той.

"Хората, когато вадят парите си, разчитат на държавата си, в момента това, което казвате, е, че държава няма, няма БНБ, няма правителство, това казвате в момента. Тези хора, които сте струпали някакви парици в тази банка, ще си понесете отговорността - това говорене е абсолютно комунистическо мислене", каза ядосоно Костов.

Според него ДАНС и прокуратурата носят вина за случващото се, защото не са предотвратили тези неща.

"Цели институции са виновни, че са позволили да се стигне дотук. Много ми се иска тези рискове, за които предупреждавам сега, да не се сбъднат. Лесно е да бъдат предотвратени тези рискове сега. Страната ще бъде в критична ситуация между 27 ноември и 20 декември. Разбирайки какво ще се случи тогава, предупреждавам: точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички, които си мислят, че пусната по улея шейна ще стигне до финала. Няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи", заяви Костов.

Не е ясно кой ще управлява България след 5 октомври

Костов заяви, че в момента "не е ясно кой ще управлява страната" след парламентарните избори на 5 октомври, както и дали ДПС ще бъде отново във властта.

Костов направи забележка на водещия, че не може да разговаря с него по този начин, защото той "няма политически амбиции" и не е на "избираемо място" в някоя партийна листа, за това няма право да го третира политически.

"През 2009 г. съм бил в опозиция и съм казвал всичко, което е трябвало. Не ви дължа никакви обяснения за поведението си. Войната срещу олигархията е започната от ДСБ в момента на своето основаване. Войната срещу мафията и олигархията беше основна цел на ДСБ", каза Костов по повод обвиненията, че не е предупредил какво ще се случи с КТБ и че той и семейството му имат влогове в тази банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес