Иван Костов: Евроизборите едва ли ще доведат до промяна в управлението

ГЕРБ прибегна до ново оръжие в битката си с автентичната десница

Иван Костов: Евроизборите едва ли ще доведат до промяна в управлението

Г-н Костов, ръководеният от вас Център за анализ и управление на рискове публикува тази седмица прогноза за разпределението на мандатите на българските евродепутати. Какво показва тя?

Първо да поясня как се прави консолидираната прогноза. Методиката предполага претегляне на прогнозите на всички социологически агенции, които са публикували проучвания в периода на анализа. След това се отчита степента на отклонение на всяка социологическа агенция за всяка политическа формация. След това прогнозите на всяка социологическа агенция се претеглят на базата на нашата оценка за достоверността на всяка от тези агенции. На тази база правим консолидираната прогноза.

Тя показва, че по-вероятният изход от европейските избори е ГЕРБ да има 7 места, за БСП 6, три места за ДПС и едно място за ВМРО.

Тъй като "Демократична България" е близо до това да прескочи бариерата, има друг вариант, който не е толкова вероятен. Той е "Демократична България" да успее да излъчи кандидат. Тогава, според числата, с които разполагаме, местата на ГЕРБ ще станат 6. На БСП остават 6, на ДПС остават 3, на ВМРО и "Демократична България" – по едно.

Доколко според вас изходът от вота зависи от кампанията? Ще повлияе ли "Апартаментгейт"? Според социологически агенции, а и както казвате вие - ГЕРБ са възстановили рейтинга си.

Тази наша прогноза сочи, че наистина процесът на спад е спрян и е обърнат. Вероятно и поради масираното публично присъствие на Бойко Борисов и кандидатите от листата на ГЕРБ. Още повече, че БСП не е излязла със силни политически послания за евроизборите. Оставя се впечатление, че там ударението е върху скандалите, върху компроматите, върху изнесени данни за злоупотреби, корупция и т.н. Това обаче не е точно европейската перспектива.

От тази гледна точка се вижда, че някак си няма непосредсвена управленска алтернатива. Ако нашата прогноза се оправдае, сборният резултат, който очакваме е, че БСП и ДПС формално ще имат 9 евродепутати срещу 8 на ГЕРБ и техните партньори. ДПС обаче, както и досега, няма да промени позицията си и да оттегли неформалната подкрепа за ГЕРБ и да я прехвърли на Нинова, която фактически в очите им ще изглежда загубила, тъй като заявката ѝ беше да спечели преднина пред ГЕРБ.

Според вас има ли отношение към бъдещия резултат изявлението на Борисов още в началото на кампанията, че няма да подаде оставка, ако загуби евроизборите? Така беше ли пресечен евентуален протестен вот срещу управлението?

Да. Защото като се направи такова заявление е ясно, че вътрешнополитическото развитие няма да зависи пряко от тези избори.

Каква е вашата прогноза, как ще се развият нещата след изборите?

ГЕРБ вероятно ще продължи да има официалната подкрепата на "Обединените патриоти" и неофициалната и неформалната такава на ДПС в ключови моменти, както е било и досега.

Така партията вероятно ще тръгне към местните избори - с нагласа да победи и там.

Партиите от "Обединени патриоти" се явиха отделно на изборите, имаше и атаки помежду им. Това няма ли да внесе допълнително напрежение в управляващата коалиция?

Това е внесло максимално напрежение, но не е довело до разпад на управляващата коалиция, независимо, че партиите от "Обединени патриоти" се явиха разделени на изборите. Въпросът е какво ще се случи нататък. Ако ВМРО реализира прогнозите, най-вероятно ще поиска еднолично лидерство в коалиционния партньор на ГЕРБ, тъй като останалите две партии ще изглеждат с неубедителни резултати. Това може да причини допълнителни напрежения помежду им и дори разрив, но никой не може да предвиди какво ще се случи нататък.

Преди време посочихте като проблем за "Демократична България" това, че партиите в обединението имат някои политически разминавания помежду си. Още ли мислите така?

Виждам, че са намерили общ език, водят европейска кампания, за разлика от огромното мнозинство от останалите. Не влизат в компроматните теми, държат се сериозно. Мисля, че това е, което ние, десните избиратели, очакваме от тях. Ние не очакваме от Радан Кънев поведението на Елена Йончева.

Аз самият ще гласувам за тях. Ще подкрепя партията, с която съм бил винаги.

Споменахте десните избиратели. Как ще коментирате съюза на СДС с ГЕРБ за евровота?

Ще кажа, че ГЕРБ използва едно оръжие, което досега не е използвала в битката си срещу автентичната десница. То е да привлича и да прави коалиция с партии, които доскоро са претендирали да са част от тази автентична десница. Това ГЕРБ го прави за първи път.

Затова е много важно как ще завършат тези избори за демократичните избиратели. Дали тази тактика на ГЕРБ ще се оправдае и "Демократична България" няма да успее да излъчи кандидат или няма да се оправдае и тогава вече "Демократична България" ще излезе на нов хоризонт - да не могат да бъдат разбивани, разцепвани и т.н. Затова е важна и мобилизацията на техните привърженици, които винаги са били критични, придирчиви и не са "лесен" електорат.

Споделяне
Евроизбори 2019

Общо 27 формации са регистрирани за участие на предстоящите евроизбори на 26 май: 13 партии, 8 коалиции и 6 независими кандидати.

Вече е ясно под кой номер са подредени в интегралната бюлетина.

За всеки кандидат в листите на партиите и коалициите може да се гласува с преференция.

За първи път в бюлетината за тези избори партиите са с номера до 100, а преференциите започват от 101.

Партиите, коалициите и инициативните комитети, заедно със списъка на кандидатите за всяка формация, са публикувани на сайта на Централната избирателна комисия.

Списъкът на 3000-те секции, в които ще има машинно гласуване може да бъде изтеглен от тук.

Избирателите могат да проверят в коя секция трябва да упражнят правото си на глас по няколко начина.

Решено е и в кои държави извън България ще има секции за гласуване.

Още по темата

Още от Евроизбори 2019

Колко време давате на новия парламент?