Иван Костов: Газова централа в Белене би била рентабилна с местен добив на газ

Иван Костов: Газова централа в Белене би била рентабилна с местен добив на газ

Парогазова централа на площадката в Белене е възможна и икономически жизнеспособна, ако цената на газа е около 200 долара на хиляда кубически метра, което може да стане, ако България открие свои находища в Черно море или установи на своя територия шистов газ. Това каза съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов в неделя пред Нова телевизия.

Не съм привърженик на шистовия газ, привърженик съм на енергийната сигурност и независимост на България, каза той. "Въпросът е какво сме в състояние да приемем срещу тази енергийна сигурност и независимост – дали ще плащаме или ще имаме свои собствени алтернативи. Тези алтернативи ще са за цялата ни икономика", посочи бившият премиер.

Дали България ще дупчи или няма да дупчи за шистов газ, в непосредствена близост до страната ще се появи газ, който ще търси пазар – това ще е полски, словашки, румънски, израелски. Този газ ще дойде до България и аз искрено се надявам монополният доставчик в България да свали цените и то много сериозно, за да се конкурира с тези алтернативни доставчици, коментира Костов.

Тогава независимо дали България ще произвежда свои или ще внася от чужди пазари, тя във всеки случаи ще разчита на газ с много по-ниска цена. Тоест, от геополитическа гледна точка Русия няма да може да задържи позициите, които има в Югоизточна Европа на ниво, в което на момента ги държи, прогнозира Иван Костов.

Мораториумът за проучванията за шистов газ ще бъде свален, прогнозира Костов, който внесе и проекторешение за това в Народното събрание. Този мораториум пречи да бъдат проучвани българските недра. Това, което се забрани с тази прибърза забрана, писана на коляно, забрани нормалния добив на газ в България - тя забрани 200 осъществени досега сондажа. Тази забрана влезе в противоречия с БАН и Минно-геоложкия университет, заяви още Иван Костов в предаването "На 4 очи" по Нова телевизия.

Той показа оценка на разходите за АЕЦ "Белене", според която централата струва 11.6 млн. евро. Лидерът на ДСБ повтори позицията си, че това е един нежизнеспособен проект. За да бъде жизнеспособен проектът "Белене", в следващите 50 години токът трябва да струва 15-20 евроцента на киловатчас, а не 4.5 стотинки, както е сега, добави той.

Има разход за временно и постоянно съхранение на отработеното гориво, има разход за изграждане на площадката, за връзка с европейската и българската енергийна система, има за заместващи мощности – това общо прави 11.6 млрд. евро, Иван Костов. В момента при приблизителна цена 5 стотинки, АЕЦ "Козлодуй" има общо приходи от 820 млн. лева за двата реактора за 2000 мегавата, не както казват от БСП – 800 млн. на реактор. Те са произвели 15.2 млрд. киловатчаса електроенергия и са получили 820 млн., но са изразходвали 720 млн. – тоест, общо за тях ефектът е около 100 млн. лева, което прави 50 млн. евро", посочи още Костов и добави, че плюс някои други инвестиции, които могат да бъдат отделени, прави реално около 100 милиона.

Със 100 млн. не могат да се обслужват разходи, които са за 11.6 млрд. евро, защото само лихвата е 1 милиард. Това означава, че проектът АЕЦ "Белене" е нежизнеспособен като самостоятелен обект, заяви Костов.

Той посочи, че няма кой да застане като инвеститор да построи тази централа, да поеме и след това да обслужва кредита за изграждането ѝ. Този субект да бъде българската държава. Затова двете правителства – на Симеон Сакскобургготски, който отвори това строителство, и на Сергей Станишев, са извършили разходи неправомерно.

Ако бъдат платени на Русия тези 11 млрд. евро за АЕЦ "Белене", ще се натрупат огромни разходи, които ще елиминират конкурентоспособността на българската икономика. Това би дало възможност на Русия като единствен доставчик на петрол и газ да диктува условията и цените у нас, а това е енергийна зависимост, коментира Костов.

Според него договарянето за отказа от втора ядрена централа в Белене може да е станало за сметка на други национални интереси, например част от българската газопреносна мрежа в "Южен поток".

Лидерът на ДСБ посочи още, че за последните 13-14 години дефицитът в търговските отношения на България с Русия са 32 млрд. евро, като за последните 7 г. той е 21 млрд. евро. Русия внася много повече в България и приема много по-малко наши стоки, има огромен дисбаланс, който България го плаща с твърда валута, каза той.

Лидерът на ДСБ коментира, че заявките на Георги Първанов да възобнови проекта "Белене", ако БСП дойде на власт, са провокация срещу голямото национално съгласие в парламента против ядрената централа.

Той определи отношенията си с премиера Бойко Борисов като трудни и сложни. По думите му коалиция с ГЕРБ в този парламент не може да има. Вярвам само на резултатите от изборите, само те показват кой и как да извади държавата от кризата, не е възможно да бъде предрешен този въпрос в сегашното Народно събрание, каза Костов.

Той посочи, че курсът на ДСБ е към Синята коалиция и след решение на националните ръководства на двете партии е създадена работна група за преговори за участието им на следващите парламентарни избори.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?