Иван Костов: Хората да не съдят РБ, те нямаха полезен ход

снимка БГНЕС

Искам хората да не съдят РБ, защото те в момента нямат ходове за действие, коментира бившият премиер и лидерът на ДСБ Иван Костов пред “България он ер“.

“Да си говорим честно и да кажем на българския народ: “Вие не сте гласували за реформи. Не сте избрали тези политически сили, които да извършат реформи. Вие сте гласували за стабилност. Вотът на българина е да има стабилност и всеки, който си мисли,  че може да прави реформи въпреки този вот, е наивник. И едновременно с това красив в морално отношение, защото поема една безнадеждна битка“, обясни Костов.

Според него съдебната реформа неизбежно ще се случи в следващите 7-8 години. Той постави акцент върху протеста на съдиите и специално върху позицията на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

“За пръв път Върховният касационен съд застава много категорично зад реформите. Преди това не знам къде им е бил ума. Но този човек (Лозан Панов) и тези хора зад него са самата съдебна власт“, каза Костов. Според него срещу аргументите на съдиите няма противопоставена сериозна позиция.

Той допусна възможността през следващата година да се проведат избори 2 в 1 – за президент и парламент. Костов посочи, че местните изборите са показали, че сегашният парламент вече не е представителен.

“ББЦ на практика не съществува, “Атака“ няма да влезе, АБВ е много вероятно да не влезе, Патриотичния фронт, ако се разцепи, както на последните избори, също не се знае. Така, че ГЕРБ могат да очакват съвсем друга конфигурация в следващия парламент, но дали това им харесва и дали ще предизвикат избори, зависи само от тях“, каза Костов.

Споделяне

Още от България