Иван Костов: Илиян Михов да се откаже от "хлабавия борд"

Иван Костов: Илиян Михов да се откаже от "хлабавия борд"
Синята коалиция ще подкрепи предложените от премиера Бойко Борисов промени в кабинета, но едновременно с това изразява тревога, че ГЕРБ започват да дават заявки за политически курс, който говори за компромиси с наследството на тройната коалиция. Примери в тази посока са като подкрепата, дадена от премиера Бойко Борисов за кандидатурата на бившия вицепремиер Миглена Плугчиева за вицепрезидент на ЕБВР, готвените лобистки поправки в Закона за хазарта, издигането на Кристалина Георгиева за еврокомисар и др., посочи лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов в петък пред БНТ.

Костов окачестви като "много добри" кандидатурите на Николай Младенов за външен министър и на Аню Ангелов за министър на отбраната. Според него Младенов е показал, че може да бъде "смел и компетентен" като министър, а Ангелов като част от неговия екип в Министерството на отбраната може да продължи реформите.

"Този екип (Младенов и Ангелов, бел.ред.) започна да чисти обори от 8-годишното управление не НДСВ в отбраната", коментира Костов.

Михов да се откаже от идеите за "хлабав борд"

Като бивш министър-председател, въвел валутния борд, Костов изказа резерви към идеите на номинирания за вицепремиер Илиян Михов за т.нар. модифициран валутен борд.

Лидерът на ДСБ даде да се разбере, че не подлага под съмнение силните качества на Илиян Михов като макроикономист, но се съмнява, че той познава добре конкретната ситуация в България.

"Кандидатурата на Илиян Михов... носи със себе си елемент на тревога и на недоверие, защото той е известен с изказвания за това, което по форумите наричат "хлабав борд". Хлабав борд е най-малко необходим на България в момента...Прочетох внимателно нещата, които е публикувал, аз мисля, че той не познава добре обстановката в България. Това е естествено, той е може би от 18 години навън", коментира лидерът на ДСБ.

"Затова аз се обръщам към правителството, той трябва да говори с подготвените хора в правителството и трябва неколкократно много сериозно да коригира тези свои позиции, защото носи елемент на нестабилност. Призиви по форумите - превръщайте парите си в евро - е най-малкото необходимо нещо за България в момента, защото идва хлабавият борд, нали, така не бива да се случват нещата", каза още Иван Костов.

Според изявленията на Борисов новият вицепремиер ще помага в подготовката за влизане в еврозоната, за усвояването на еврофондовете и ще му докладва ежедневно за икономическата ситуация в страната.

"Той (Илиян Михов, бел.ред.) не познава регулативните механизми на БНБ, той не знае какво прави БНБ, не знае основно, че тя води анти циклична монетарна политика и тя е много ярко изразена", обясни Костов.

Според Костов новият икономист в екипа на Бойко Борисов е привлечен, за да се постигне пробив при усвояването на еврофондовете, какъвто досега няма. "Очевидно огромното внимание на Симеон Дянков беше привлечено към стабилизиране на бюджета, но най-важният приоритет на страната остана някак си в страни и правителството не може да напредне", коментира Костов.

Той заяви, че кабинетът има нужда от човек, който е политически подготвен да се сблъска с тежко корумпираната администрация и да извърви докрай процеса по нейното преструктуриране.

"Този човек трябва да знае политическите процеси, трябва да знае как да ги движи, трябва да знае как да се конфронтира с тази администрация, която ще се съпротивлява, която няма да желае да минават покрай нея пари и тя да не взима част от тях", поясни Костов.

"Той (Илиян Михов) е един подготвен и умен човек. Като се срещне и говори с няколко души тук те ще го подготвят, ако говори с нас, ние съвсем ще бъдем откровени с него", добави лидерът на ДСБ.

Компромиси

В същото време Костов остро разкритикува дадената подкрепа от Борисов за кандидатурата на Миглена Плугчиева за поста вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие. По думите му има разлика в това дали Плугчиева кандидатства за този пост от позицията на вицепремиер в правителство, "забатачило усвояването на европейските фондове" или е с подкрепата на новия кабинет.

"Тази подкрепа означава, че няма да се търси отговорност на предишното правителство за тази най-голяма щета (неусвояването на еврофондовете, бел.ред.), която нанесоха на България и това е много лош политически прочит, много лош", коментира Костов.

Той атакува кандидатурата на Плугчиева и на професионална основа.

"Със своето лесотехническо или лесовъдско образование, ако иска сертификат, за да стане президент или вицепрезидент на българска банка, той ще ѝ бъде отказан. Нека да сме наясно, тя няма да може да стане банкер в България", каза лидерът ДСБ, изтъквайки, че при това положение да се подкрепи назначението ѝ за вицепрезидент на ЕБВР, е "странна постановка на нещата".

В същото време той определи Кристалина Георгиева, новият ни кандидат за еврокомисар, като "безспорно компетентен човек", но също отбеляза нейните леви политически виждания. "Тя е много близко до левицата. Тя не случайно получи светкавично тяхната подкрепа", коментира Костов.

По думите му целият политически курс на ГЕРБ започва да изглежда като компромис с БСП.

Широко съгласие

Лидерът на ДСБ отбеляза, че ГЕРБ отказват консултации с партиите от Синята коалиция и постави риторичния въпрос: "Защо и чий приоритет е това сестринските партии да стоят в страни и да се правят такива жестове?"

"При цялото ми уважение, аз наистина имам много добри чувства към Кристалина Георгиева и вярвам, че тя ще ни представи добре, но има на същото и на по-високо ниво български представители в международните финансови институции, които са работили за десницата доста дълго време", заяви Костов.

По думите му в предстоящите тежки времена ГЕРБ трябва да генерира широко национално съгласие около своето управление, но в същото време партията на Борисов дава противоречиви сигнали. Той разкритикува още стила на ГЕРБ да взема решения без да ги консултира със своите десни партньори в парламента в лицето на Синята коалиция.

"Мнозинството не значи смелост, не значи прозорливост. Това да си мнозинство не ти дава правото това винаги да си прав, в никакъв случай", каза той.

"Чувам, че се готви закон за хазарта, с който да се даде възможност на Васил Божков - Черепа, който уж излезе от хазарта, да не плаща никакви данъци за организираните от него хазартни игри. Надявам се, че Симеон Дянков няма да направи това, защото, ако го направи, ще загуби нашето доверие, искам да го кажа съвършено директно в ефир. Защото това не може да се прави, такава игра на непоследователност и на угаждане на такива интереси не може да си позволи едно сериозно дясно или дясно-центристко управление", предупреди Иван Костов.

Само преди два месеца по предложение на ДСБ мнозинството вдигна данъка върху хазартните игри от 10 на 15 процента, с което си навлече гнева на Божков. Веднага след това обаче се заговори, че се готви изцяло нова система за облагане на хазарта, с което на практика този бизнес ще мине на привилегирован режим.

"Това ще означава наистина много сериозно деградиране на ключови ценности в управлението, коментира лидерът на ДСБ. Неговата надежда е във вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

"Не би трябвало, но стожерът, човекът, почтеният, този, който няма да разреши това, аз съм убеден, е Симеон Дянков", посочи Костов.

Според него липсата на воля за реформи в администрация може безнадеждно да запуши възможността България да усвоява европейски пари, което ще доведе до отчаяние предприемачите. Костов заяви, че все още не се вижда проявена воля от ГЕРБ в тази посока, а единствено изказани намерения.

Споделяне

Още по темата

Още от България