Иван Костов: Има рискове пред членството ни в ЕС

В България няма дебат за това, което трябва да се прави за изпълнение на условията от Копенхаген и няма критерии за това какви ще са целите на страната след приемането ѝ в Европейския съюз, заяви лидерът на Демократи за силна България Иван Костов в понеделник по повод подписването на Договора за присъединяване към ЕС.  

Много труд е хвърлен във връзка с членството на България в ЕС, но за съжаление страната е допуснала появата на сериозни рискове пред членството си, каза Костов пред БТА. Една част от тези рискове се дължат на обстоятелството, че при подписването са приети ангажименти, които вероятно няма да бъдат изпълнени - свързани с опазването на околната среда и с постигане на върховенство на закона, което е един от първите критерии от Копенхаген, поясни той.

България, за съжаление, няма стабилни институции, гарантиращи върховенство на закона и над страната виси опасността да бъде отложено приемането ѝ за член, или да бъде задействана другата защитна клауза, по силата на която няма да се признават решенията на българския съд, добави лидерът на ДСБ.

Иван Костов каза, че третият риск за България е свързан с воденето на преговорите скрито от обществеността, което, по думите му, не е дало възможност на фирмите да се подготвят да посрещнат конкурентния натиск и да отговорят на високите изисквания на европейския пазар.

В този смисъл ние рискуваме да се окажем неспособни да изпълним друг критерий от Маастрихт - в условия на функционираща пазарна икономика да можем да отговорим на конкурентния натиск на ЕС, допълни той.

Друг риск е и изискването, свързано със защита на малцинствата, което също е критерий от Маастрихт, отбеляза лидерът на ДСБ пред БТА. Той допълни, че между малцинствата и мнозинството има пропаст, малцинствата са отчуждени, живеят лошо и са затворени в гета.   

Костов подчерта, че България е оставила зад гърба си много големи усилия и припомни, че поканата на ЕС е била получена през 1999 г. и че е бил реализиран стратегическият план за членство от 1998 г., в който са били посочени включително и днешните дати като желани.

В отговор на въпрос във връзка с предстоящата ратификация на договора, Костов каза, че добре би било следващото Народно събрание да се обвърже по някакъв начин с европейската тема. Ратификацията не е проблем, проблемът е непрекъснато да се водят дебати, които да изясняват последиците от членството в ЕС, отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?