Иван Костов: Интригата около инвеститора в АЕЦ "Белене" ще скрие злоупотребите

Участниците в консорциума не са руски, разкриват се като се подпише меморандум за преговори с НЕК, каза консултантът им Богомил Манчев

Иван Костов: Интригата около инвеститора в АЕЦ "Белене" ще скрие злоупотребите

Интригата около появилия се частен инвеститор в прекратения строеж на АЕЦ "Белене" ще доведе само до скриването на документите за злоупотребите по проекта и до изгонване на евентуалните кандидати за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", коментира в петък лидерът на ДСБ Иван Костов пред бТВ.

В същото студио Богомил Манчев, единият от консултантите на появилата се американска компания "Глобал Пауър" с неизвестни засега участници, искащи да продължат изграждането на ядрената централа, обяви, че фирмите в консорциума ще станат ясни, когато се подпише обвързващ документ за водене на преговори с НЕК за включването им в проекта.

 

"Игра, в която няма нищо американско"

 

Според Иван Костов американският инвеститор може да се окаже непознат на американците и това, което се случва в момента, е шега с България, като това са посочили конгресмени и сенатори в САЩ, с които са се свързали от ДСБ. Костов заяви, че е невъзможно да се мисли, че Богомил Манчев може да води сериозен американски инвеститор.

 

Ако няма становище или референции от американските власти за инвеститора, то това би означавало, че той не съществува, смята лидерът на ДСБ. По думите му всичко "изглежда като игра, в която няма нищо американско". "Ако се махне САЩ и отново се погледне проектът, ще се окаже, че руснаците искат отново, този път на частни начала, да

строят АЕЦ "Белене". И Бойко Борисов им поставя някакви условия, иска нещо да се спазари с тях", каза Костов.

 

"Русия е твърде сериозен партньор в международните отношения, твърде сериозна сила, там няма прости и повърхностни неща, има дълбоки интереси, те се разработват от много хора и в технически и в стратегически план. Този тон беше недопустим, така не се говори на такава голяма сила", коментира той изявлението на вицепремиера Симеон Дянков, че ако трябва, България ще пляска руснаците. "Сега изглежда като че ли Русия наплясква България", допълни Костов.

 

Според него премиерът най-вероятно се страхува от референдум, който сигурно ще бъде загубен от БСП.

 

БСП: Спечелихме референдума преди провеждането му

 

Депутатът от "Коалиция за България" и бивш енергиен министър Румен Овчаров заяви от трибуната на парламента, че левицата е спечелила референдума за АЕЦ "Белене" преди той да се е провел. Овчаров обяви, че появата на американския инвеститор е показала, че аргументите за нерентабилността на ядрения проект, с които ГЕРБ го спря през март, са лъжливи, но управляващата партия е захвърлила 3 млрд. лв. "Спукаха се всички балони, че проектът е неизгоден, каза червеният народен представител.

 

Богомил Манчев от своя страна заяви, че ако се реализира АЕЦ "Белене", около 2.5 млрд. евро от цената на проекта ще отидат към български фирми подизпълнители, хранително вкусова промишленост, строители, инфраструктура, която трябва да бъде изградена. Освен това на площадката ще работят 11 000 души, а общо 50 хиляди ще бъдат ангажирани чрез периферните производства, изчисли консултантът, който участваше и в предишните етапи на реализация на ядрения проект чрез фирмата си "Риск Инженеринг".

 

Кандидатите за АЕЦ "Белене" - западноевропейски и американски компании с опит

 

Той обясни, че зад "Глобал Пауър Консорциум", който е регистриран в САЩ, стоят западноевропейски и американски, но не и руски компании и имената им ще станат известни едва като се подпише меморандум с НЕК. Става въпрос за големи публични компании, които не могат да бъдат извадени на показ, защото може да бъде създаден проблем за акциите им, допълни Манчев, който работел с тези дружества по други проекти извън България. По думите му тези компании имат инженерен опит с ядрени централи, за да отговарят на изискванията за оператор на АЕЦ.

 

Според него поисканата от премиера Бойко Борисов и парламента гаранция от 200 млн. евро като доказателство за сериозността на намеренията на консорциума е достатъчна, но и правителството ако се откаже от преговорите заради протести например, трябва да "заплати разходите на екипите, които са работили, които са потрошили тези средства".

 

 

Малко по-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, че е изпратено писмо до Департамента по енергетика на САЩ и до посолството на САЩ в България, с което иска повече информация за американския консорциум, заявил интерес към проекта "Белене“.

 

Министър Добрев е поискал да получи повече информация за "Глобал Пауър Консорциум", проявил инвестиционен интерес към ядрения проект, чието седалище е в Ню Йорк, за неговия представител Самуел Реди, за афиширалата се като основен акционер в консорциума компания "Куантум Груп", чийто представител е пък Арун Савкур, директор и на "Куантум Енерджи".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес