Иван Костов: Най-големият риск за България остава Русия

Ердоган иска да направи ДПС-та във всички страни, смята бившият премиер

Иван Костов: Най-големият риск за България остава Русия

Най-големият риск за България на този етап остава разрастването на влиянието на Русия у нас. Това стана ясно от думите на бившия премиер и лидер на ДСБ и настоящ председател на Центъра за анализи и управление на риска Иван Костов. В събота пред “Дарик” той даде пример с това, че по време на предизборната кампания "БСП се обяви в пряка защита на руските интереси". Костов отбеляза, че именно този ход на социалистите най-вероятно е отблъснал избирателите и те са загубили вота.

"За съжаление този риск се случва, дори никой нищо друго да не прави, т.е. ако няма противодействие", добави Костов и посочи, че държави като Великобритания и Чехия взимат мерки и се защитават от пропагандната война.

Той коментира още ситуацията в съседна Македония и стоте дни на президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Територията на Македония се превърна в поле, в което се сблъскват две тенденции. Едната – на НАТО, е да се демократизират страните по образец на либералната демокрация, тъй като се счита, че ще бъдат готови да влязат в ЕС. А другата е да бъдат държани като пример за крайно неуспешната европейска политика първо на разширение, а после – на интеграция, което Русия твърди", посочи той.

По думите му Москва стои зад партията на доскоро управлявалия Никола Груевски.

Попитан дали двуезична Македония е заплаха за България, Иван Костов отговори с въпрос - "защо". Той посочи, че подобни твърдения трябва да бъдат анализирани със сериозни аргументи. "Велика Албания е мит. Не може да се прекрояват така граници. Това са спекули, това е руската пропаганда. Тя прониква през някои български анализатори, които остават верни на Кремъл", добави той.

Според него обаче ще бъде преждевременно, ако по време на председателството на Съвета на ЕС България повдигне въпроса за членството на Македония в ЕС. Той припомни, че София е направила големи жертви и компромиси във външнополитически план при влизането си в НАТО и ЕС, за да може да се присъедини към тях, без да внася своите външнополитически проблеми. "Ако някой си мисли, че Западните Балкани ще влязат в ЕС и НАТО със своите нерешени външнополитически проблеми, това няма да се случи", смята той.

По отношение на първите 100 дни от управлението на Тръмп той заяви, че екипът му се движи в правилна посока. Според Костов този период е бил на адаптация към реалностите на новата власт и посочи разликите между говореното в предизборната му кампания и реално свършеното след това. Той е на мнение, че се гради неверен образ на новата администрация в САЩ, отново резултат от пропаганда.

Бившият премиер коментира и ситуацията със съдена Турция. Според него представителството на мюсюлманските общества в Европа е стратегическата цел на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Според Костов Европа все още не е разбрала каква е основата цел на Ердоган.

"Дори им отправи послание да създадат собствени партии, което се чу в Холандия и предизвика конфликти. Той иска да направи ДПС-та във всички страни", посочи той.

"Ако Европа избере политическото безчестие и страха пред истинския сблъсък и конфликт, за да не допусне това, което ще се превърне Турция, тя първо ще понесе безчестието и след това ще има и конфликт, защото този човек няма да се спре", допълни Костов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?