Иван Костов: Напусналите ДСБ да излязат и от Общинския съвет

Според Мартин Димитров отцепниците са "кебапчийски котараци”, които ще предадат и Кунева, както предадоха ДСБ

Иван Костов сн. БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов призова напусналите партията да напуснат и Столичния общински съвет (СОС), където са влезли с листата на Синята коалиция (СДС и ДСБ).

От името на Синята коалиция, която ги е подкрепила за общински съветници, настояваме те да излязат от Общинския съвет на София, каза Костов, помолен да коментира решението на Прошко Прошков, Даниел Митов, Петър Николов и Христо Ангеличин да напуснат ДСБ.

Общински съветници в СОС са Прошков и Ангеличин.

Според Костов излизането им от СОС ще е "чистият опит да използват възможностите и качествата си в политиката на друго поприще".

В отговор на репортерски въпрос как ще коментира изказванията на напусналите, че идеята и каузата на ДСБ се се изчерпали, Костов посочи, че явно за четиримата са се появили идеята и каузата на Меглена Кунева. Не вярвам в тези лесно изчерпващи се и бързо появяващи се каузи, добави лидерът на ДСБ.

Прошков, Митов, Николов и Ангеличин съобщиха в понеделник, че напускат ДСБ, тъй като в началото на тази година са поискали дебат за случващото се в партията и десницата, но вместо това лидерът на ДСБ Иван Костов им заявил, че вече "няма да се инвестира" в тях. Те заявиха, че не абдикират от политиката и няма да прекратят усилията за откриването на нов смисъл за българската десница. Както се разбра, четиримата отиват в движението на Меглена Кунева "България на гражданите".

Иван Костов каза, че четиримата са били подкрепяни от ДСБ. Ние подкрепихме тези хора, пуснахме ги на избори. Не казвам, че всички негативи от тяхното явяване се носят от тях самите, но резултатите не бяха добри, уточни той.

Прошко Прошков бе кандидат за кмет на София, издигнат от Синята коалиция. Христо Ангеличин (до миналата година зам.-кмет на София по културата) ръководеше щаба на Прошков, в който участва и Николов.

По думите на Костов Прошков и екипът му не са поели никаква част от отговорността за провала на местните избори, а освен това са поискали още по-отговорни позиции в партията, които са им били отказани. Като пример той даде участието на Прошков в избора за лидер на столичната организация на ДСБ. Прошков не успя да спечели доверието на организацията, каза Костов.

Не можем да инвестираме в "хора, които не носят доверие", заключи Иван Костов.

Най-разумната стъпка от наша страна е да инвестираме в други хора, които ще са много по-отговорни и ще ценят това, което се прави за тях, за да се опитат да завоюват доверие за нас и за Синята коалиция, каза той. Лидерът на ДСБ добави, че ще продължат да инвестират в младите в ДСБ независимо от това, че някои могат да потърсят друга реализация.

Темата коментира и лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров.

"Тези хора ще предадат Меглена Кунева по същия начин, по който предадоха ДСБ. Както каза един мой колега преди години - в политиката винаги има кебапчета, има кебапчийски котараци", заяви той.

Аз съм гласувал за Прошко Прошков. Моят вот сега е подменен, каза Мартин Димитров.

"Разочарование политиката носи непрекъснато, на мен в големи порции, но, ако ме питате дали това ме разколебава, отговорът е – не”, посочи Костов в отговор на репортерски въпрос.

Той каза, че не само четиримата напуснали са младите хора на ДСБ. "Не са само те. Има и друго бъдеще за ДСБ – то стои тук наоколо. Не са само тези четири човека”, каза Костов. Костов каза още, че напусналите не са му споделяли мнението си за партията.

По-рано във вторник Христо Ангеличин коментира пред БНТ, че може да се говори за цяло изгубено поколение на ДСБ, защото подготовка за управление младите членове са имали, но се е оказало, че те нямат бъдеще в партията.

"ДСБ се превърна в партия, която има за цел единствено оцеляването на нейния лидер. ДСБ стартира много амбициозно преди 10 години. Тръгнахме амбициозно с много високи цели, 8 години след това нищо от тези цели не е останало. Единственото, което имаме, е един опит да минем 4-процентната бариера. Правим коалиция (със СДС), която е лицемерна коалиция, според оценката на всички, които наблюдават процеса", каза Ангеличин.

Традиционната десница в България от години не прави нищо друго, освен да легитимира ГЕРБ като политическа партия, заяви напусналият Петър Николов пред Нова телевизия.

"Проблемът на Синята коалиция е, че трендът ѝ пада", коментира Николов, който ще продължи политическата си кариера в проекта на Меглена Кунева "България за гражданите".

Той заяви, че един от най-трудните моменти, които е имал в партията, са свързани с кампанията на Прошко Прошков за кмет на столицата. Тогава от централата на ДСБ отказали да подкрепят достатъчно солидно кандидата. 

Споделяне

Още по темата

Още от България