Иван Костов натоварен да преговаря със Съюз "Единство" за "бързо коалиционно споразумение"

Росица Рачева и Радан Кънев, Сн: БГНЕС

Националното ръководство на ДСБ е излъчило Иван Костов да проведе среща с Надежда Нейнски от новоучреденото гражданско сдружение "Единство", за да бъде подписано бързо коалиционно споразумение.

Това обяви днес пред журналисти членът на ръководството на партията Радан Кънев.

ДСБ е на мнение, че Синята коалиция трябва да бъде основа на консолидацията на дясната опозиция, същата позиция заявиха и от "Единство", коментира Кънев.

От ДСБ смятат, че е възможно такава дясна коалиция да има в бъдеще "много по-голяма вътрешна сплотеност", с общ коалиционен съвет. Кънев посочи, че ДСБ са предложили на СДС (с лидер Емил Кабаиванов) подобна формула, но от СДС са я отхвърлили.

През уикенда на два пъти лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че ще се проведат разговори с "три-четири десни партии" за сключване на коалиционно споразумение в рамките на Синята коалиция. За Съюз Единство той каза, че "те са си в Синята коалиция", но направи уговорката, че ще се водят и с него преговори.

Според Костов единствената стратегия на партията до изборите е обединение на десницата за явяване на изборите.

В понеделник от ДСБ призоваха останалите партии да излязат в открит дебат за референдума за ядрената енергетика. Партията регистрира инициативен комитет за разясняване на тезата против формулирания от ГЕРБ въпрос за референдума на 27 януари. В неделя Иван Костов призова ГЕРБ и БСП за открит дебат по темата на референдума.

Все повече партии започват да се оттеглят от един открит дебат, коментира в понеделник новият член на ръководството на ДСБ Росица Рачева.

Редно е партиите, които го инициираха, да излязат в открит дебат и да кажат защо смятат, че е добър за България, казаха още от ДСБ и заявиха готовност да участват в такава дискусия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?