Иван Костов: Неприемливо е ГЕРБ да предлага Гаврийски за шеф на БНБ

Иван Костов, сн. БГНЕС

Неприемливо е ГЕРБ да издига банкера Светослав Гаврийски за управител на БНБ, коментира бившият премиер и лидер на ДСБ Иван Костов пред "Дарик" в сряда. Според Костов правилното поведение е първо Реформаторският блок да предложи Гаврийски, а едва след това ГЕРБ да отговори.

Светослав Гаврийски бе кандидат на ДСБ за кмет на София през 2005 година. Той се класира трети на вота с резултат от близо 17%. Изборите бяха спечелени от Бойко Борисов след балотаж срещу Татяна Дончева. Преди това Гаврийски бе последователно заместник-министър на финансите, министър на финансите в служебното правителство на Стефан Софиянски и управител на БНБ (1997-2003).

Според Иван Костов изявлението на Бойко Борисов за Гаврийски не може да се разглежда като подаване на ръка от Реформаторския блок за дясна коалиция.

"Това не е подаване на ръка, защото става въпрос за изключително тежък проблем. Всъщност, какво казва ГЕРБ – хайде, вие, реформаторите, носете отговорността да не се допусне криза в банковата система", коментира Костов, който сега е директор на Лаборатория за управление на рискове към Нов български университет.

Според него, за да се реши проблемът с БНБ, се изисква "гигантско доверие", а "да натоварваш "Реформаторския блок" с подобна отговорност е обречено предложение" от страна на ГЕРБ. "Това не е коалиционно поведение и аз не допускам, по този начин предложено г-н Гаврийски да приеме", каза още Костов.

Костов отчете и уличния език на Бойко Борисов, използван по адрес Гаврийски. Лидерът на ГЕРБ обясни, че "този (Гаврийски) съм го бил (на избори)", а Костов смята, че този речник Бойко Борисов може да използва, когато си говори с Алексей Петров.

"Това са думи от улицата и не може да се кани човек да поеме тази огромна отговорност с такива думи. Да си намери някого, когото не е бил и когото няма да унижава по този начин", каза Костов.

Според бившия премиер акционерите в КТБ със сигурност ще съдят и ще осъдят БНБ за действия ѝ спрямо банката.

"Това е огромен риск за страната, защото една осъдена БНБ ще срине рейтинга на страната и доверието на чуждестранните инвеститори", посочи бившият премиер.

Според него начините за спасяване на КТБ са много и сега трябва да бъде избран оптималният. Той обаче каза, че няма как банката да бъде оздравена без това да струва пари на данъкоплатеца, защото щетата вече е нанесена и може само да бъде минимализирана.

Споделяне

Още по темата

Още от България