Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Иван Костов: Общият ни интерес е да се възстанови справедливостта

1 коментар

Публикуваме със съкращения интервюто на лидера на Демократи за силна България Иван Костов в предаването “Гласове с Явор Дачков” по Инфо радио.

Защо решихте да направите именно договор с гражданското общество? Основните скептични гласове, които се чуха, бяха, че договор се поема обикновено от партия, която се кани да управлява, или от управляваща коалиция.

Договорът е предназначен да се пребори с думите. Защото думите, особено думите, изречени като обещания, се обезцениха напълно в последните четири години. Думите, казани преди изборите 2001 година не бяха подкрепени с дела. Оказа се, че този, който ги е изрекъл – г-н Сакскобургготски влага други смисли в тях – каквито ние, останалите не сме влагали. Думите се изпразниха напълно от съдържание. И идеята за честни отношения между политици и граждани, каквато роди Демократи за силна България, изисква да се преборим първо с тази бездна в комуникацията.

Ясно е какво ние ще правим в Народното събрание. Това е връщане към честността, към основата на политиката.

Има акценти в този договор, към които другите партии се пазят въобще да повдигат като въпрос с оглед бъдещо коалиране със Симеон. Например – задължавате се да ревизирате договорите, които стовариха ненужни финансови тежести върху българските данъкоплатци за едно поколение напред. 

Например – магистрала “Тракия”. Например – договора за Детската педиатрия. И много други такива действия на правителството.

Другото е – отговорност за вредите, които бяха причинени чрез спекулации с външния дълг. Аз си спомням, че Вие бяхте първият, който повдигна този въпрос публично преди около две години мисля. И третото е за незаконно придобитите имоти от премиера Сакскобургготски. Какви конкретни действия могат да се предприемат, ако управляващото мнозинство е ваше?

Ще потърсим реализация на общите ни интереси. Общият ни интерес е да се възстанови справедливостта. Това, което се притежава не по право, да бъде върнато. Ако са нанесени щети – да бъдат казани ясно какви са щетите. Ако са нанесени щети на българския данъкоплатец с огромни спекулации с външния дълг – това може би ще е интересно – половин година Милен Велчев бяга от отговор на въпроси за външния дълг в Народното събрание, защото няма какво да отговори.

Той твърдеше, че ще се покачат лихвите и ще му излезе сметката на онова обратно откупуване, при което той замени изключително евтин за много скъп дълг. Надяваше се, но времената го опровергаха категорично. В момента показва, че над 95 милиона долара България плаща повече вследствие на спекулациите всяка година за обслужването на дълга. Това са сметките.

Милен Велчев и неговият екип, и правителството, което застана зад него и президентът, който им даде благословия по един странен начин – свиквайки една група, уж икономисти, които са от БСП, които всички заявиха, че това е една добра операция, трябва да отговарят. Ето, оказа се, че това е една изключително вредна операция. И не само тази, и много други, които последваха – те обогатиха много бившите колеги на Милен Велчев в инвестиционните банки. Обогатиха много притежателите на български брейди облигации, но стовариха ненужни тежести на българските данъкоплатци. Освен това, забележете, този човек (Велчев), още преди 2001 година, като инвестиционен банкер с това се занимаваше. Ходеше към българските институции и се опитваше...

Включително и към вашето правителство.

Да, и се опитваше да ни ангажира с тази операция за замяна на българските брейди облигации. Ние винаги сме отказвали, защото знаем какъв е корупционният потенциал, който е скрит вътре.

Какъв е механизмът?

Огромни комисионни, които се дават на тези, които участват в замяната на този договор. Брейди облигациите не са добър инструмент за притежателите на този договор, защото са пуснати срещу кредити, които не са били обслужвани. И този инструмент всеки би желал да го замени с някакъв друг. Например – с глобални облигации, които да могат лесно да се търгуват и да му носят и прираст на стойността. Това нещо, точно защото е в интерес на инвестиционните банкери, беше избягвано от предишното правителство най-вече – пак казвам – заради корупционният потенциал на тази операция и заради вредата върху българските интереси.

Но след като се реализира, изведнъж се оказа, че фамилия Велчеви стават много богати хора. Започват да строят хотели, стават изключително заможни. Трябва някой да проследи тези връзки. И нещо друго – две банки, които бяха продадени, докато Милен Велчев беше министър на финансите, дават кредити на брат му. И то – десетки милиони евро кредити. Прощавайте, ама това е толкова нечистоплътно. И е толкова абсурдно това да не се вижда от хората. Как да не се потърси сметка?! И кога дават тези банки тези кредити – след замяната на брейди облигациите. Има връзка в това нещо. Всичко това е верига от една машинация, която е изключително крупна и сме прави да запишем този текст.

Знам, че Вие не обичате такива неща, но се случи като заговорим за хотелите на Милен Велчев. Имате ли някакъв хотел на българското Черноморие?

Никакъв хотел нямам! Нито аз, нито съпругата ми. Никога не сме имали и нямаме и претенция да имаме. Безобразия е да се говорят тези неща. Ако има такова нещо, то ще се види веднага. Ще проличи по всичко. Аз толкова мога да кажа.

От страна на управляващите има впрегнат огромен ресурс, виждаме как се харчат държавни пари за предизборна кампания. Какъв ще е вашият номер в добрия смисъл на думата в тази предизборна кампания?

Няма номер – има договор! В договора е казано съвсем ясно – по отношение на бившия комунистически режим има заета една категорична позиция. По отношение на най-вредната част в БСП – генералското движение, генералите в резерва на репресивния апарат, които излязоха напред – срещу тях няма давност. Това е твърда и категорична позиция. Ще направим необходимото да върнем на българската държава незаконнопридобити от Симеон Сакскобургготски имоти. Това означава – никакъв мир на основата на евентуална кражба. Това е ясна позиция. Защото ние нямаме много голям арсенал от оръжия. Ако имахме хотели, ако бяхме грабили така, щяхме да имаме кампания скъпо платена, социолозите нямаше да казват, че имаме 4,5 %, а щяха да кажат истинските проценти, ако не да ги надуят.

Как ще обясните на хората, че тези четири години, които са минали, са по някакъв начин пропуснати за България.

Правителството вместо да динамизира икономическото развитие, го саботира. Събираше много повече приходи, отколкото имаше право да разходва. По този начин изземваше над милиард лева повече от българските данъкоплатци и пречеше на хората да инвестират или да харчат, да купуват стоки на пазара. По този начин спираше развитието. От друга страна правителството изостави програмата за развитие на инфраструктурата и опазване на околната среда, по силата на която трябваше да се завършат пътища, магистрали, язовири, пречиствателните станции, да се направят канализации и т.н. По този начин не се направи нищо, за да се задвижи българското развитие от български фирми. Защото построяването на една пречиствателна станция е проста работа. То става с български материали. И третата спирачка, която те пуснаха, това е неусвояването на европейските предприсъединителни фондове. Като оставим програма САПАРД – 9 % усвояемост на фондовете.

Девет процента от всички фондове?!

Девет процента от дадените 100 % са усвоени. Само 9 евро от сто са взети от останалите програми. Това е ИСПА и прочие.

Какво става с останалите пари?

Връщат се на Европейския съюз. И България няма повече право да претендира да ги получи. Става въпрос за пари, които са уредени още 2000 и 2001 година. За проекти, които са готови още тогава. Такъв проект е например магистрала “Тракия”. Тези пари – 2 милиарда лева, както беше констатирано в парламента, са върнати обратно на ЕС. Заради това тези пари не са в България и не са в ръцете на българските фирми, на българските работници, които да са си ги изкарали с честен труд. Затова няма изпълнение на обещанията на Симеон Сакскобургготски за бързо и несимволично покачване на доходите. Затова реалното увеличение на средната заплата е само два процентни пункта.

Как се повишаваха заплатите и пенсиите по ваше време?

Ние заварихме заплатите 56 -60 лева през май 1997 година и оставихме 252 лева през юни 2001 г. Сега е между 290 – 295 лв. Но междувременно инфлацията е изконсумирала една значителна част от тези 40 лева увеличение. Така че в тези 250 лева има едно петлевово увеличение в реална покупателна сила.

Вие казахте онзи ден по телевизията: аз знам ключа. Знам как да добием бърз икономически растеж. Записали сте го и във Вашия договор. Може ли да кажете отговора на този въпрос?

Един начин има, който е проверен и винаги е давал резултат- увеличаване на инвестициите. При това частните инвестиции са най-добрият стимулатор за растежа, защото развиват технологиите, качеството на продукта и на услугите и плащат заплати, за разлика от държавата, която може да прави проекти, но не може да развива фирми, които да реализират тези проекти.

Има само един начин те да бъдат форсирани и да бъдат облекчени – като бъдат облекчени данъците. Като държавата се изтегли от процеса на преразпределение и преотстъпи тези доходи така, че частните инвеститори да могат да ги върнат обратно.

Да, но аз съм чул от министри от сегашния кабинет например, г-н Василев, който казва, че инвестициите по времето на НДСВ, и то – чуждестранните – са рекордни в 15-годишната история на България.

Да, то така е нормално. На тази фаза на икономическото развитие обаче те трябваше да са двойно повече. Защото, първите две години, когато НДСВ и ДПС дойдоха на власт, и когато същото това лице с всичка сила се надвикваше над Световната банка и Международния валутен фонд, че България няма функционираща пазарна икономика – спомнете си го.

Вярно е, че инвеститорите дойдоха, защото се увериха, че това правителство няма да пипне макроикономическата стабилност, резултат от  въвеждането на валутния борд, което беше направено 1997 година. И тази макроикономическа стабилност заедно с икономическия растеж бяха завещани на това правителство от предишното.

Какво означава “Силна България в обединена Европа”? Може ли да се отстоява национален интерес под толкова различни интереси, това витае в българските глави, между другото нас са ни учили в училище, че ние сме малка страна като една човешка длан, от която общо взето нищо не зависи?

На фона на Русия на Съветския съюз, какво да ни учат? Ние трябваше да се учим да стоим извърнати и с поглед на Изток и да чакаме всичко от там. Да ходим, както ходи президентът, през месец - два при руския президент да питаме какво да правим и това беше цялата философия. Тогава сме “малка, човешка длан” и т.н.

Всичко зависи от нас самите. Ако продължаваме да мислим за себе си в терминологията за комплекса за малоценност, ако не разберем, че влизаме в конкурентно пространство, каквото е ЕС, където каквото ще направим, ще зависи от силата, с която се преборваме за своите интереси, тогава действително нищо добро освен слаба и бедна периферия не ни чака.

Истината е, че България е слабо подготвена в сравнение с централноевропейските страни, тъй като по принцип е стояла далеч от европейските центрове културно, образователно, на въздействие на икономическата среда, защото едно е разстоянието между Будапеща и Виена, друго е разстоянието от Виена до София нали? Нека да признаем и това. В този смисъл ние сме в един ключов, но периферен до скоро за Европа регион. Това е регионът на Югоизточна Европа, на Балканите и на Черноморието. Европа ще развива интереси тук, ще отстоява позиции и тук трябва да има силни представители, трябва да има центрове на европейската икономика, на европейската култура, на европейската политика, на европейската организация, законност на европейското право.

Президентът и правителството водят политика на флирт по отношение на руското влияние в България, което не е добре за страната. Нормално е предприятия, които работят с руски енергийни ресурси, като азотно -торовите заводи или както преди Нефтохим Бургас да бъдат приватизирани от тях.

Има неща, които Русия иска и които не бива да получи. Това е гаропреносната мрежа, особено транзитната ѝ част. Там Русия никога не трябва да слага ръка, защото ще отнеме на България най-ценния ресурс – специфичният доход, който получават страните за преминаване на горивото през тяхната територия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Heidelberg
    #1

    Kakto vinagi, Nr. 1!Samo DSB!

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.