Иван Костов още се съмнява в честността на изборите

България е залята от ляв популизъм, посочват от ДСБ

Иван Костов и Радан Кънев, Сн: БГНЕС

Продължава да има сериозно съмнение, че резултатите от изборите могат да бъдат манипулирани и това е свързано с отчета на вота в секциите и от начина, по който гласовете се броят. Това каза пред БНТ в понеделник лидерът на ДСБ Иван Костов. Той поиска отново софтуерът на "Информационно обслужване" да бъде показан.

"Изборите се правят от около 70 000 души, изпратени в изборните секции в РИК от парламентарно представените политически партии, техни представители присъстват, те правят протоколите, те приключват. От тази гледна точка основната сила, която може да контролира да няма купени гласове, са самите тези 70 000 души, които трябва да установят контакт с районната прокуратурата и районното МВР и да разчитат на подкрепа и да декларират, че няма да контролиран вот", коментира Костов.

"Има съмнения, че по места има срастване между търговци на гласове с местните власти в лицето на местните МВР и прокуратура. Има подозрение в обществото, че има обвързаности по места между тези, които купуват гласовете, и онези, които ги покриват. Не изключвам големите търговци от миналото на гласове", заяви още той.

Според него въпросът е да се създаде система на взаимен контрол на участниците и на щабовете по места.

"Сигурен съм, че хората, които ще гласуват разумно и които ще си спомнят, че България е била в такива кризи и е извеждана от такива кризи вече два пъти, са много повече от 4 процента", коментира Иван Костов по повод на прогнозите колко би взела "автентичната десница".

Той посочи, че проблемът е тези, които влизат в НС, с какво ще помогнат, какъв им е анализът на бедността, на безработицата, "защото особено сред младите хора е ужасно очевидна".

"Но да се предложат на хората реалните причини за това защо се стигна дотук, и да се посочат решенията, е много по-трудна задача. Някои се крият и така и нямат предложение за решение", уточни Костов.

Той каза, че с НС "Единство" вече са говорили за листите и вероятно ще имат трети партньор за обща коалиция за изборите."Вероятно ще имаме още един партньор, но нека всички да бъдат регистрирани", каза още Костов пред БНТ.

"В общественото пространство се носят небивалици като обяснения за кризата. Например, политическите партии вкупом са виновни, както и конституцията, а причините са много по-близо до самата бедност и безработица и трябва да се питат политическите партии как ще решат въпроса – дали ще ходят да режат ленти, да вземат заеми. Ето БСП ще реши проблема, увеличавайки с 50% данъците върху осигурителните вноски. Това не е решение. Истинската причина за бедността е обстоятелството, че неправилно е разпределена данъчната тежест върху данъкоплатците", посочи лидерът на ДСБ.

"Другите неправилни обяснения, които слушам, е, че трябва да се извърши завой наляво, да се вземат кредити и да се оправят доходите. Това е опасна плоскост за българската икономика. Познавате ли семейство, което е решило проблемите си с доходите, вземайки заем. Предложението беше да се вземат пари и да решим въпроса с доходите. Има просто решение. Да се даде възможност тази готовност за благотворителност в обществото да се прояви. Правителството може да участва с данъка добавена стойност, който взема от даренията, този данък един вид да участва като съфинансираща институция към дарението, което ще се извърши от НПО, примерно от БЧК. Това би било наистина много силен стимул и би решило много повече проблеми", убеден е Костов. Според него има лесни решения, стига човек да е достатъчно компетентен.

За това дали протестиращите биха имали в негово лице евентуален партньор в парламента, той подчерта, че много зависи какво се опитват да направят протестиращите.

"Част от решенията се знаят, например БДЖ и НЕК са огромен проблем. 73 такива предприятия през 1996 г. бяха вкарани от Жан Виденов в несъстоятелност. Сега какво правим тези 2-3 предприятия с гигантски задължения. Питам тези, които искат да се занимават с политика, как биха решили този проблем с БДЖ, например. Какво ще се случи с "Булгаргаз", НЕК, БДЖ? Да видим кой би се осмелил да произнесе решение по тези въпроси", каза още Костов.

По-късно през деня на пресконференция лидерът на ДСБ заяви, че единственият начин веднага да се даде облекчение на хората с най-ниски доходи е да се въведе облекчено данъчно облагане за тях.

Без излизане на страната от политическата криза не могат да се намерят стимули за инвестиции, заяви той.

Нито една страна в Европа, която се намира в криза, не си позволява да мисли за намаляване на пенсионната възраст, каквото предлагат от БСП, коментира още Костов идеите на левицата. Според него намаляване на пенсионната възраст е ненужно, ако се реши проблемът с безработицата.

"Ако държавата даде достатъчно стимули за развитието на частния бизнес и за намаляване на безработицата, това решава проблема с приходите в НОИ", смята лидерът десницата.

"България е залята от вълна на ляв популизъм. Това са опасни послания, те създават предпоставки за задълбочаване на проблемите, които лъжат, че решават. Нашето виждане е, че трябва да се създадат стимули за труд и да се даде възможност на малките предприемачи и самонаетите да извадят страната ни от кризата", коментира зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Споделяне

Още от България