Иван Костов: Отговорността за гръмналите складове е на МВР

Лидерът на ДСБ Иван Костов поиска вътрешният министър Цветан Цветанов да бъде изслушан в Народното събрание за гръмналите складове край Петолъчката.

Той обясни, че според Закона за боеприпасите именно МВР, а не военното министерство отговаря за контрола на фирмите, които се занимават с унищожаването на боеприпаси.

"Цялата отговорност по дейностите с взривните вещества и боеприпасите се носи от полицейските органи", заяви Костов.

Той посочи пред Нова телевизия, че законът е бил подготвен и приет от ГЕРБ през 2010 година.

"Трябва да е ясно, да се каже веднъж, нали, съвсем ясно, чия е отговорността. Няма какво да правят там представители на Министерството на отбраната. Законът е категоричен – регистърът, който съдържа данни, всички данни за утилизирани боеприпаси, се поддържа от Министерството на вътрешните работи и законът възлага контрола, както са записали от ГЕРБ, на полицейски органи на Министерството на вътрешните работи, което всъщност трябва да се разбира Главна дирекция "Охранителна полиция". На практика, ако не е създадена конкретна организация, за да се носи отговорност от директора на Главна дирекция "Охранителна полиция", отговорността е на министъра на вътрешните работи, защото всички неща, които гарантират безопасност, са разписани в закона", заяви Костов.

Той посочи още, че не военният министър Аню Ангелов е трябвало да дава обяснения в парламента, а Цветанов.

"Някой услужливо измени ъгъла на парламентарния контрол, според мен", посочи лидерът на ДСБ.

Той каза обаче, че не вярва някой в МВР да понесе отговорност, "предвид особената закрила, от която се ползват всички служители в МВР, тази политическа. . . специална политическа закрила, която се упражнява и от министър-председателя, и от всички представители на ГЕРБ в парламента".

Костов коментира обаче, че ще трябва да се търси и наказателна отговорност на служителите на МВР, които са проверявали складовете, ако там се установят някакви нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?