Иван Костов: Политическата система е в пат

Кабинет с третия мандат ще е чудо, смята бившият премиер

Иван Костов: Политическата система е в пат

Парламентарната криза се задълбочава и страната се изправя пред конституционна криза, която ще съсипе институциите на страната, тъй като те губят мощ и управляемост, коментира бившият премиер Иван Костов в понеделник пред БНР. Според мен олигархията и мафията имат силно влияние върху ръководствата на поне половината парламентарни формации. Поради това политическата система е в патова ситуация. Едните искат реформи, но не могат да излъчат изпълнителна власт, другите могат да излъчат, но не смеят, отбеляза той.

Иван Костов обясни как парламентът е вкаран в безизходица.

Преди 10 години Ахмед Доган каза: Аз съм инструментът, който разпределя порциите на финансирането в държавата. Съвсем наскоро г-н Трифонов със същия речник предупреди: Някои не са разбрали, "Има такъв народ" не предлага порции. Съжалявам, че трябва да ви разочаровам, няма порции.

"По-нататък г-н Трифонов, от когото зависи успеха на третия мандат, каза, че "Има такъв народ" не раздава порции, а задачи. Въпросните задачи ги чухме един сценарист да ги прочете и зададе някак си на останалите парламентарни групи. Но тези останалите не са артисти от "Шоуто на Слави", за да им поставя той задачи. Това вкара парламента в безизходица, в истинска безизходица".

В същото положение се намира и политическият речник, продължи Иван Костов:"Има такъв народ" се обявиха за опозиция. Един наблюдател се питаше на кого и установи, че е възможно да са опозиция само на президента, защото правителството е негово. Но Трифонов издигна г-н Румен Радев за кандидат-президент. Очевиден е този хаос в езика".

"Имам чувството, че не се разбират фундаментални политически неща. Когато гласуваме на избори, избираме в аванс своите избраници, не им даваме порции от властта и не чакаме да споделят част от нея с нас. Доверяваме им се, че ще изпълнят своите обещания. Същинската власт е отговорност и не е вече само пред тези, които са те изпратили в Народното събрание, а на всички. Така разбирана властта - като отговорност - е извън представите на г-н Доган и на г-н Трифонов", коментира бившият премиер.

Ако депутатите на "Демократична България" се бяха съгласили да изпълняват задачите, поставени им от "Има такъв народ" и бяха гласували за наложения им състав на правителството, щяха да изгубят доверието, заради което са в парламента. Това се отнася и за БСП, и за "Изправи се БГ! Ние идваме", каза Костов и поясни: Първо, щяха да изпълняват не своите, а чужди обещания, мъгляво формулирани, така обтекаеми, че да не може да се установи изпълняват ли се или не. Второ, щяха на свой ред да прехвърлят доверието на избирателите си на кандидат-министри, сред които измамник, плагиат, съпруга на крадец и неясно още на кого.

По думите му ДБ са направили грешка, като не са поискали категорично преговори с "Има такъв народ". Подчертавам думата преговори, не раздумки. От позицията на споменатите политически принципи. Това даде възможност да бъдат обвинени в непоследователност, коментира той разговорите за съставяне на кабинет с първия мандат.

Иван Костов изказа мнение, че за да стигне до успех третият мандат, президентът трябва да направи още един кръг консултации с парламентарните формации.

По думите му този, който ще поеме мандата, трябва да види мнозинството, което да мотивира, за да подкрепи изпълнителната власт.

"Ще има успех, само ако всяка партийна формация от това мнозинство заяви, че ще подкрепи само управленска програма, под която стои подписът на мандатоносителя и на останалите. На който и да се даде мандатът, трябва да е готов да подпише управленска програма и да я съгласува с останалите. Второ - да прецени каква отговорност може да поеме и всяка група да представи на мандатоносителя своите кандидати за министри. Трето - да се одобрява състава на министрите, предложени от мандатоносителя. Който и да е мандатоносителят, той няма да може да диктува на останалите своите условия", описа той какви са възможностите, според него.

Бившият премиер на България заяви, че има риск и след нови избори да няма правителство. Той сподели, че не вярва във възможностите на 46-ото Народно събрание да състави управленски кабинет.

"Ако стане, ще стане по силата на чудесата, а не по силата на обстоятелствата", смята Костов.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?