Иван Костов: Президентът се е объркал, ако очаква да изведе хората на улицата

"Едни истински олигарси силно подкрепят прокуратурата", каза той

Иван Костов: Президентът се е объркал, ако очаква да изведе хората на улицата

"Ако президентът мисли, че като налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал", коментира Иван Костов, премиер на България в 1997 - 2001 г.. "Хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъв начин. Институционалната криза само пречи на самите институции да работят", каза още Костов в понеделник пред БНР.

Според него президентът Румен Радев и неговите съветници не отчитат това, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на хората - както влияе безработицата, както влияе реалният ръст на икономиката и т.н.

Иван Костов обаче смята, че има тежки институционални проблеми, изразяващи се най-вече в отношенията между институциите. По думите му има ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели.

Има риск от осъдителни присъди срещу България заради действията на Гешев

Коментирайки активизирането на главния прокурор Иван Гешев на различни фронтове, бившият премиер изрази притеснения, че има опасност да се нарушат още повече човешки права и свободи, което да доведе до нови осъдителни присъди срещу България, което "ще легне на плещите на българските данъкоплатци".

"Подходът на прокуратурата класифицира по болшевишки - който не е с нас е враг. Какво казват главният прокурор и неговият говорител – който не е с прокуратурата е олигарх. Ако това е вярно ще излезе, че в "Хоризонт" има много олигарси. Пък аз не виждам да има такива. Тук има много критични към прокуратурата журналисти и по тая класификация би трябвало да се превърнете във врагове или поне в олигарси. От друга страна много хора виждат, че едни истински олигарси с политическите си действия и с медиите си силно подкрепят прокуратурата. Това не изглежда да е достоверно", каза още той.

Според Костов този болшевишки подход не е работа на прокуратурата. "Ролята на прокуратурата е да действа според закона. Тя не е длъжна да печели симпатиите на хората. Длъжна е да постига осъдителни присъди. И тогава най-изявените прокурори трябва да влизат, както в другите страни, в политиката, защото са смели, мъжествени, решителни. Но докато са прокурори – те нямат политически задачи", каза той.

По думите му сега излиза, че прокуратурата се е нагърбила със задачите да компенсира лошото функциониране на останалите държавни институции. Добави, че няма протеснения от заявките на Иван Гешев да провери българската приватизация. Костов припомни, че Гешев определя прехода като "криминален", а това е работа на историците. "Главният прокурор - първият историк на страната. Няма ли историци, които да обяснят точно какво се е случило? Има много обстоятелства, които трябва да бъдат взети предвид. Не може на прехода да се гледа през призмата, която задава в школата в Симеоново", добави той.

По отношение на сблъсъка между главния прокурор и президента и разпространените от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства, в които се твърди, че единият от гласовете е на държавния глава, Иван Костов изрази учудване, че Румен Радев не е защитил своя приемник начело на ВВС ген. Цанко Стойков – другият събеседник от записите.

"Излезе, че президентът не е на висотата на очакванията", каза Иван Костов и добави, че няма доверие в президента.

Защо президентът не реагира на действията на прокуратурата

По думите му българските граждани сега се чувстват още по-незащитени, защото президентът не реагира на действията на прокуратурата, които според Костов, са нарушили човешките му права:"Хората си казват, че щом срещу него може това да се направи, значи може да се направи на всеки".

"На всичко това президентът отговори със снемане на доверие от правителството", припомни Костов. Според него това е "блъснало" дебата в друга посока - въпросите вече са какво ще прави Радев, ако създаде партия, ще навреди ли тя на БСП и т.н.

"Президентът като президент не може да направи партия. Освен това, да ме прости, но той няма политически качества. И всички сме го констатирали. Кой ще тръгне зад човек, който използва стари шаблони в говоренето и посланията си", каза Костов. 

Той бе помолен да коментира и решението на Вашингтон да обяви съдията Андон Миталов като първия българин със забрана да пътува в САЩ заради "участие в сериозна корупция".

"Това, че съдия от спецсъда е посочен от държавния секретар, че получава забрана да посещава Съединените щати заради корупция, е сигнал за "гнили ябълки" в тази система", заяви Иван Костов. Добави, че след изявлението на посланик Херо Мустафа очакванията са да бъдат посочени още хора.

"Много от нещата, които се правят в България, стават под външен натиск. Примерно плахите опити за съдебна реформа. Ние някакси се движим под външен натиск. Защо става така? Българското общество не е привърженик на тези реформи. Още от самото начало на прехода. Българското общество посрещна на нож тези процеси и продължава. Такива бяха убежденията на хората. Много малко се направи тези убеждения да бъдат променени. Признавам си публично една голяма грешка - поне в образоването, в учебниците история трябваше да направим така, че хората да мислят критично, да мислят върху фактите и да се аргументират с факти", коментира Костов.

По думите му в момента има "демонтаж на персоналната отговорност на министрите" и това е "един от големите пороци на българските институции". 

Стив Ханке не е баща на валутния борд

"Проф. Стив Ханке не е баща на валутния борд в България. Този, който го наложи у нас, е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи", каза още Костов.

През последните дни проф. Ханке огласи почти апокалиптични прогнози за валутния курс в България след влизането на страната в еврозоната.

По думите на Костов страховете от влизането в еврозоната никой не може да ги пребори, ако не се работи върху нагласите и убежденията на хората.

"Трябва да се обяснява и хората трябва да се подготвят", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България