Иван Костов: Проклятието се снема от България, ДПС си отива

Речта на Доган е съставена от клишета и митове, създадени в Кремъл

Иван Костов: Проклятието се снема от България, ДПС си отива

“Проклятието се снема от нашата страна, ние сме в процес на размитологизиране на това нещо, на обезсилване на това проклятие, ДПС си отива“. Това каза бившият премиер и екслидер на ДСБ Иван Костов пред бТВ във вторник. 

“Дали с Доган, дали с Местан ДПС е нежелан политически партньор в България”, допълни той. И  прогнозира, че на следващите избори ДПС ще получи с една трета по-малко гласове от предишните местни избори, а на по-следващите – с още една трета по-малко.

“ДПС ще се превърне в третокласна, четвъртокласна политическа сила, защото тези удари и този разлом, който се случва вътре в партията, не могат да се разминат лесно на ДПС”, каза още Костов.

“Едни обявиха Ахмед Доган за велик политик, защото е казал тези неща. Внимателният прочит на речта му показва, че е съставена от всички клишета и митове, създадени в Кремъл”, смята още Иван Костов.

Според Костов и Русия, и Турция са в много слаба позиция и нямат достатъчно ресурси да се намесят в делата на българската политическа формация и система.

“Политическото използване на мюсюлманското вероизповедание в страната е опасно. ДПС доскоро практически управляваше избора на главен мюфтия”, допълни още Костов. По думите му предстоящата конференция на българското мюсюлманско вероизповедание е поредната провокация на българския закон и съд. “Провокация, защото тези хора и този Висш мюсюлмански съвет, който ще се опита да проведе, има висящо дело пред Върховния касационен съд”, каза още Костов.

По думите му тази провокация е от 2002 година насам, като по този начин резултатите от тези конференции не могат да бъдат регистрирани. “През цялото това време то не е легитимно според закона, но въпреки това се провежда нова конференция и фактическата власт върху самото мюфтийство остава в ръцете на Мустафа Хаджи и хората около него”, допълни Костов.

По думите му Движението за права и свободи ще изгуби симбиозата си с българското мюсюлманско вероизповедание.

"В България мюсюлманската религия е политизирана. Опасността е централизация, създаване на вертикална структура, която се използва по политически начин", заяви Костов и прогнозира, че идната неделя, на националната си конференция на българското мюсюлманското вероизповедание ще се опита да проведе една провокация и ще се абстрахира от ДПС.

Запитан за начина на управление на държавата и смесването на властите бившият премиер отказа да коментира есемеса, който председателят на ВКС Лозан Панов получи от премиера Борисов и огласи пред ВСС и пред медиите. "Тежко опорочена е съдебната система, толкова, че мен ме е срам. Те даже не си дават сметка как изглеждат отстрани. Те трябва да се видят отстрани, по телевизора, за да се видят на какво са заприличали", коментира Костов членовете на ВСС. По думите му съдебната власт е опорочена и това се вижда много ясно отстрани.

Споделяне

Още по темата

Още от България