Иван Костов: С оставката си Борисов прегръща исканията на БСП и ДПС

Лютви Местан: Нямах никакво съмнение за оставката на правителството

Иван Костов: С оставката си Борисов прегръща исканията на БСП и ДПС

Оставката на българския министър-председател, която той се закани преди малко да подаде, е точно отговор на исканията на БСП и ДПС, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

“Това е прегръщане на исканията на политиката на БСП и ДПС да се хвърли управлението като ключ на катастрофирала кола и да се избяга от гнева на хората”, каза Костов. По думите му това е “никакъв опит за решаване на въпросите".

“Питам как легитимно ще се поведе битка срещу монополите? Огромна част от нещата, които Борисов вчера обяви са неизпълними. Или са мерки, които ще съсипят българската енергетика, ще нарушат многобройни договори, ще вкарат във фалит електропроизводители, ще създадат огромни затруднения на страната, ще я изправят пред съда в Страсбург, ще има огромни плащания и т.н.”, каза още Костов.

“Телевизията показва в момента дезертирането на ГЕРБ от своята отговорност, най-вече пред отговорността за решаване на въпросите, които изведоха хората на улицата, а това са безчинствата на монополите, обезценяването на доходите от инфлацията, това са високите цени, които са наложени за ток, за отопление, това е невъзможността на хората да скърпят своя семеен бюджет“, каза още той.

Държавата няма пилот в самолета. Няма да има правителство, няма ДКЕВР, защото Юлиана Иванова е в оставка и няма кой да я смени на поста, няма действащ Конституционен съд, коментира другият съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров. Десните не допускат като възможен вариант втори кабинет на ГЕРБ. По-скоро ще се отиде на предсрочни парламентарни избори, прогнозира Екатерина Михайлова.

Лютви Местан нямал никакво съмнение, че Борисов ще подаде оставка

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че не е имал "никакво съмнение“, че Бойко Борисов ще подаде днес оставка.

Според Местан час по скоро трябва да се проведат предсрочните парламентарни избори, а президентът да назначи служебното правителство.

Следващият кабинет трябва да бъде правителство на националните приоритети, смята Местан. По думите му то трябва да има не само широка политическа подкрепа, но и широка обществена подкрепа.

Първият приоритет на новото правителство трябва да бъде ефективното противопоставяне на монополите, каза Местан.

Според Кунева премиерът е избрал единствения възможен изход

Бойко Борисов избра единствения възможен изход от създалата се ситуация, коментира председателят на движение "България на гражданите" Меглена Кунева.

"През последните седмици хиляди българи излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство, своята обида и своя гняв", заявява Кунева, цитирана от пресцентъра на партията

Според Кунева оставката няма да подобри тежкото икономическо положение на българския народ, но изразява надежда с нея да се нормализира ситуацията до нужното спокойствие.

Меглена Кунева призовава парламентарно представените партии да се откажат от мандатите си, които предстои да получат.

"България има нужда стабилност и от нормализация, която да превърне икономическия растеж в национален приоритет", заявява още Кунева.

Волен Сидеров се обяви за участие на протестиращите в служебен кабинет

Оставката, заявена от премиера Бойко Борисов, бе необходим, но забавил се ход, коментира лидерът на “Атака” Волен Сидеров. “Първият ход оттук нататък трябва да е свикване на кръгла маса с инициативните комитети на протестиращите“, каза Сидеров.

По думите му в бъдещ служебен кабинет не трябва да има нито един представител на управлявала в последните 23 години партия за сметка на представители на инициативните комитети.

“Протестите не трябва да спират, а да минат на нова фаза - протестиращите да посочат искания и да излъчат представителство, да излязат хора, които могат да формулират ясно мисли и идеи. Имаме революционна ситуация и тя трябва да доведе до нов икономически модел за България. Сега е шансът да се разделим с колониалния модел, да изгоним всички чужди монополи, да потърсим сметка за всички приватизационни сделки, като това трябва да залегне в една програма и да се прецени как да се изпълни“, каза Сидеров.

Яне Янев: Още снощи знаех, че Борисов ще се съобрази с народа 

Още снощи знаех, че премиерът Борисов ще се съобрази с волята на народа, защото той има инстинкт, който е уникален, каза председателят на РЗС Яне Янев. По думите на Янев на България е необходимо правителство, което да поеме политическа отговорност.

“Необходимо е възмездие. Не може повече да има “свещени крави на прехода”. “Тези камионетки, които арестуваха протестиращи, трябва да дойдат пред парламента и да натоварят поне двама-трима представители на политическата мафия и тогава хората ще кажат – добре, че се случи всичко това”, заяви Янев. “РЗС е единствената партия, която не е влизала във властта за разлика от БСП, ДПС, Синята коалиция, които имат представители във властта и в днешния ден. Ние нямаме нито един човек и не сме имали никакви пазарлъци с ГЕРБ. Ние им дадохме вот на доверие в самото начало и постъпихме почтено”, каза още Яне Янев.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?