Иван Костов: Само ДПС и президентът спечелиха от евроизборите

Снимка: БГНЕС

"Само ДПС и президентът Росен Плевнелиев излизат с по-добри позиции след евровота в неделя. Най-тежки са пораженията върху правителството, а спадът на доверието в институциите е критичен."

Така коментира проведените преди шест дни европейски избори бившият премиер и настоящ ръководител на Лабораторията за управление на риска Иван Костов пред Дарик радио в събота.

Според него резултатите от вота създават предпоставка за предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание. 

ДПС увеличава подкрепата си, а президентът, по думите на Костов, печели "по странен начин" от подкрепата на избирателите за своята категорична позиция за европейска интеграция. Освен това неучаствайки в изборите остава незасегнат от общия спад на доверието в политическите партии. 

Оценката на Костов е, че някои партии разчетоха неправилно предизвикателството на евроизборите и премоделираха кампанията си като я насочиха към проруски, евразийски позиции.

"Всички изпълнители и възложители на тази пропагандна кампания на Москва жертваха и подведоха българската левица", каза още бившият политик, добавяйки, че "които така прочетоха нагласата, сбъркаха".

Споделяне

Още от Евроизбори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?