Иван Костов се отбранявал с шезлонг от нападателя в дома си

Бившият премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов се отбранявал с шезлонг при нахлуването в двора на дома му в Драгалевци на скитника Виктор Градинаров. Това стана ясно от показанията, които той даде в съда при започването на делото за нахълтването на Градинаров. Показания даде и жената на Костов Елена.

Прокуратурата твърди, че Градинаров е искал да ограби Костови, целейки да им вземе злато и пари в размер на 2839 лв. Според показанията, когато са видели силует в двора си, Костови се развикали за помощ. Градинаров ги е заплашил с нож, но след като са дошли роднини на жертвите, той го е захвърлил заедно с носени от него маска и ръкавици и е седнал на земята.

Виктор Градинаров, който е подсъдим, определи обвинителния акт като писание от жълт вестник и отказа да се съгласи с него. "Знам какво съм направил, но така написаното не е вярно", каза той.

Иван Костов разказа пред съда, че за да постави преграда между него и нападателя си, е използвал летен шезлонг. С част от детайлите, които Костов описваше, Градинаров не беше съгласен и репликираше с думите: "Не ви отива".

Семейство Костови няма да имат финансови претенции към Градинаров, стана известно в залата. Техен адвокат е бившият депутат от ДСБ и настоящ общински съветник Атанас Атанасов.

Елена Костова, която първа видяла Градинаров, описа как била първоначално сама с внучето си, а когато мъжът се изправил срещу нея с нож, те побегнали към намиращата се в същия двор съседна къща на дъщеря им Яна. Виктор обаче ги последвал и там.

Викът на Иван Костов разсеял Градинаров, който бил на половин метър от Елена Костова и детето. Така жената успяла да се обади на частна охранителна фирма, която изпратила екипа си за около 3-4 минути.

Делото ще продължи през март с показанията на зетя и дъщерята на Костови, както и на още 11 свидетели.

Бездомникът Виктор Градинаров стана особено популярен на 11 май сутринта в деня за размисъл, когато Иван Костов съобщи във Фейсбук, че маскиран и въоръжен със сгъваем нож мъж е нахлул в дома му. Съпругата на лидера на ДСБ Елена Костова обаче запазила самообладание и натиснала паник-бутона, след което автопатрул на СОТ задържал нападателя.

Прокуратурата повдигна на Градинаров обвинение в грабеж и поиска постоянния му арест, но Софийският районен съд го остави на свобода с мотив, че обир всъщност нямало. Бездомникът обясни, че само пренощувал в градината на Иван Костов, защото нямало къде другаде да иде.

Споделяне

Още от България